TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

E-böcker för bloggare

Guider

Windows 8 för nybörjare

Ad: Antivirus

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 487 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 799 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 515 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 375 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 240 kr.

Gratisprogram

Här hittar du mängder av gratisprogram för Windows att ladda ner lagligt!

Feedburner

TkJ RSS
Follow on Bloglovin

Antivirus

2014 års topp 6 bästa gratis antivirus för Windows

Skribent: Tommy k Johansson
Publicerad: 2014-04-28, 11:30
Respons: 13 kommentarer

Gratis antivirusAntivirusprogram är ett måste för alla som använder en PC med Windows. Det finns så många olika metoder för virusskaparna att infektera datorer på, att det inte längre möjligt att bara vara försiktig.

Du har två val; antingen köper du ett komplett säkerhetspaket för ett par hundralappar om året, eller så nöjer du dig med något av de gratis antivirus som finns. Även om programmen inte kostar något betyder inte det att de är dåliga. Långt ifrån. Här kommer en lista över de sex bästa gratis antivirusprogrammen för Windows!

Skadlig kod lyckas med jämna mellanrum dyka upp på sajter som definitivt inte befinner sig i Internets mörkaste hörn. Ett exempel på hur cyberkriminella kan utnyttja Internet för att sprida farlig kod – trojaner, ransomware och scareware är tre vanliga metoder – är att utnyttja mindre nogräknade annonsnätverk.

Det finns idag mängder av olika säkerhetslösningar för såväl privatpersoner som företag. De flesta kostar en slant, som regel en prenumerationsavgift där du betalar ett par hundralappar per år.

Programpaket från Symantec, McAfee, F-Secure, Kaspersky, Panda Security, med flera, går ofta under namnet Internet Security. Det innebär som regel att programmet innehåller alla de säkerhetsfunktioner du behöver för att känna dig trygg på nätet; antivirus, antispyware, brandvägg, backup, varningar för farliga webbsidor, spamfilter och så vidare.

Fördelarna med att investera i ett Internet Security-paket, är att du får allting under ett och samma tak. De allra flesta programpaketen har de senaste åren trimmats ner till att ta så lite prestanda av datorn som möjligt, och vara så tysta som möjligt. Tanken är att du ska installera ett paket och därefter inte behöva bry dig mer, utan att programmet
tar hand om allt.

Gratis antivirus och andra fria säkerhetsprogram

Nackdelen med ett kommersiellt Internet Security-paket är så klart att det kostar en slant. Priserna varierar (se listan här under) rätt kraftigt, men skillnaderna i effektiviteten är däremot inte lika stora.

De mest konkreta skillnaderna ligger i hur lätt det är att använda programmet, hur lite av datorns kraft det tar, och hur störande det är.

Om du använder din dator väldigt mycket och har mycket viktiga filer på den, är ett Internet Security-paket en relativt prisvänlig försäkring.

Lista över svenska Internet Security-paket:

Säkerhetspaket Pris Licens
Panda 487 kr
(162 kr/PC)
1 år
3 PC
Rea, upp till 30% rabatt! Lätt att använda, fått bra betyg i tester. Rekommenderas. Kupongkod: 30STDOFFER2014
Symantec Norton 599 kr
(200 kr/PC)
1 år
3 PC
Min personliga favorit! Resurssnålt och fullproppat av funktioner, men lätt att använda.
McAfee 375 kr
(125 kr/PC)
1 år
3 PC
50% rabatt! Många smarta finesser. Gediget säkerhetspaket som funnits i många år.
F-Secure NY! 515 kr
(172 kr/PC)
1 år
3 PC
Bäst i test enligt AV-Test, en klart trovärdig källa. NY 2014 ÅRS VERSION! Prova gratis!
Kaspersky 799 kr 12+3 mån
1 PC
3 gratis månader – bäst i test enligt PC för Alla mars 2013. Massor av finsser!
ESET Smart Sec 594 kr
(198 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, påverkar inte datorns prestanda.
BullGuard 240 kr
(80 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad och trimmad. Testa GRATIS i 60 dagar!
BitDefender 388 kr
(388 kr/PC)
1 år
1 PC
Prisbelönt programpaket som har starkt skydd mot alla faror på nätet.

Med det sagt finns det gratisalternativ till de allra flesta funktionerna. Vill du ha ett lika omfattande skydd som ett komplett Internet Security-paket behöver du dock installera en rad olika fristående gratisprogram. Ett mot skadlig kod, ett mot spyware och adware, ett för att varna för farliga webbsidor, ett för backup, och så vidare.

När ska du välja gratis antivirusprogram?

Sammanlagt kommer alla programmen med största sannolikhet att förbruka betydligt mer av dators prestanda än vad ett välgjort Internet Security-paket gör.

Om du har fler än en dator, har du säkert en huvuddator och sedan andra som du inte använder lika frekvent – till exempel en laptop. Vill du inte lägga pengar på att fixa kompletta Internet Security-paket till alla datorerna får du ett bra och gratis alternativ i form av Windows egna brandvägg tillsammans med ett gratis antivirus (och möjligtvis ett gratis antispyware).

Windows Brandvägg

En vanlig fråga vad gäller gratis antivirusprogram är om de verkligen är så bra – de är ju trots allt gratis. Svaret på det, är att de absolut är tillräckligt bra.

Skälet till varför de är gratis, är att utvecklarna använder dessa gratisversioner för att marknadsföra sina mer omfattande lösningar (ofta Internet Security-paket).

Tanken är att man erbjuder antivirusprogrammet gratis, och att användaren ska bli så nöjd att han eller hon köper programpaketet med fler funktioner. Det kostnadsfria virusskyddet fungerar likadant som det i den kommersiella versionen, så det är inga nedskalade och opålitliga program.

2014 års lista över gratis antivirus

En av de mest populära bloggposterna på TkJ.se är en lista över gratis antivirusprogram. Jag har visserligen uppdaterat artikeln kontinuerligt men med tanke på att den publicerades i september 2007 känns det som om det är dags för en ny text.

Som du ser i den gamla bloggposten finns det fler än fem gratis antivirus för Windows. Men den här gången har jag medvetet plockat bort några.

PC Tools Antivirus har fått stryka på foten. PC Tools har köpts upp av Symantec och är så gott som nerlagt. Säkerhetsprogrammen finns där för användare som fortfarande har en prenumeration, men man styr hellre om kunderna till Symantecs alternativ.

Även Microsoft Security Essentials har tagits bort, eftersom Microsoft själva förespråkar antivirus från tredjepartsutvecklare istället för deras egna programvara.

Det kinesiska antivirusprogrammet Rising Antivirus Free Edition har också försvunnit från listan. Tillverkaren har valt att stänga ner sin engelskspråkiga internationella sajt. Det går fortfarande att ladda ner programmet från olika sajter, men det är bättre att välja något annat.

Tipsa dina kompisar om gratis antivirus! Rekommendera gärna den här artikeln på Facebook. Tack på förhand!


Topp 6 bästa gratis antivirus!

Sex stycken gratis antivirus finns kvar på listan. Vilket du ska välja är en smaksak. Du kan prova dig fram men glömt inte att avinstallera ditt aktuella antivirus innan du installerar ett nytt – du ska inte köra två stycken samtidigt eftersom de kan krocka och ställa till besvär.

Gratis antivirusprogram från Avast!

Avast! Free Antivirus

Det mest populära gratis antivirusprogrammet på marknaden är Avast! som har miljontals använder världen över. Tillverkaren har utöver gratisversionen tre stycken kommersiella paket till olika priser. Avast! gratis antivirus har det grundläggande skyddet mot skadlig kod, medan de kommersiella paketen erbjuder flera finesser.

AVG AntiVirus Free

Efter Avast! är AVG en klassiker med nästan lika många användare. Deras gratis antivirus har förutom skydd mot farlig kod, även ett filter vid namn Link Protection, som skannar länkar på webben, Facebook och Twitter, för att varna dig för olämpliga länkar.

Avira gratis antivirusprogram för OS X

Skärmdumpen kommer från Aviras version för OS X, men det ser ungefär likadant ut på Windows.

Avira Free Antivirus

Aviras gratis antivirus finns för Windows, OS X, Android och iOS. Det har ett snyggt och lättanvänt gränssnitt, och har fått väldigt bra kritik i tester. Jag har själv använt mig av Avira och tycker att det är ett riktigt bra virusskydd. Det arbetar även i molnet för att identifiera skadliga filer snabbt.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender har länge funnits som kommersiellt antivirus och Internet Security-paket. Sedan en tid tillbaka erbjuder man även ett gratis antivirus som ger dig ett grundläggande skydd mot skadlig kod. Bitdefender Free använder sig av samma virusskydd som de kommersiella paketen och håller hög kvalitet. Det är väldigt enkelt att använda sig av.

Comodo Antivirus

Comodo är inte jättestora i Sverige, men de är väl värda och nämna inte minst eftersom de har översatt ditt program till svenska. Programvaran är väldesignat och lätt att använda. Ett plus är att gratisversionen innehåller en del extrafunktioner utöver virusskyddet – bland annat möjligheten att köra igång ett virtuellt skrivbord i säker miljö, vilket är bra om du vill testa program och vara säker när du surfar.

Panda Cloud Antivirus

Panda är liksom Bitdefender kända för sina kommersiella antivirus och säkerhetspaket. För några år sedan släppte de ett gratis antivirus vid namn Panda Cloud Antivirus. Som namnet påtalar arbetar programmet i molnet, och passar därför bäst för dig som alltid är uppkopplad till Internet. Antiviusprogrammet är superenkelt att använda och det är ett bra alternativ för dig som vill ha ett program som är tyst.

Vilket är din favorit bland gratis antivirus, och varför?

Gillade du artikeln? Dela den gärna – eller skriv en kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda 487 kr
(162 kr/PC)
1 år
3 PC
Rea, upp till 30% rabatt! Lätt att använda, fått bra betyg i tester. Rekommenderas. Kupongkod: 30STDOFFER2014
Symantec Norton 599 kr
(200 kr/PC)
1 år
3 PC
Min personliga favorit! Resurssnålt och fullproppat av funktioner, men lätt att använda.
McAfee 375 kr
(125 kr/PC)
1 år
3 PC
50% rabatt! Många smarta finesser. Gediget säkerhetspaket som funnits i många år.
F-Secure NY! 515 kr
(172 kr/PC)
1 år
3 PC
Bäst i test enligt AV-Test, en klart trovärdig källa. NY 2014 ÅRS VERSION! Prova gratis!
Kaspersky 799 kr 12+3 mån
1 PC
3 gratis månader – bäst i test enligt PC för Alla mars 2013. Massor av finsser!
ESET Smart Sec 594 kr
(198 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, påverkar inte datorns prestanda.
BullGuard 240 kr
(80 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad och trimmad. Testa GRATIS i 60 dagar!
BitDefender 388 kr
(388 kr/PC)
1 år
1 PC
Prisbelönt programpaket som har starkt skydd mot alla faror på nätet.
 • Security

  Behövs bata Avast

 • Lars

  Du har inte tagit med 360 Internet security (Qihoo) som i AV-comperatives senaste test placerade sig i toppskiktet, desutom gratis, Jag använder det tillsammans med Comodo firewall som har blivit mycket ”tystare”, poppar inte upp en massa ”Hur vill du göra?” Fungerar bra tillsammans.

 • carina

  Glömde fråga om Norton. På affären sa dom, absolut det bästa virusprogrammet? Jag har läst nästan tvärtom, hur är det egentligen?

 • carina Dahlblom

  Vill fråga om MC Affe och Lookout som inte var med på bra gratisprogram. Tycker Mc Affe verkar bra i mobilen? Datorn har jag Defender, som inte alls verkar bra? Har alla dessa gratis virusprogram brandväggar med?
  Mvh Carina

 • AllanB

  Varför nämns inte Telia säker surf som ett alternativ för MS Essentials?

  • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

   Hej! Därför att Telia Säker Surf dels inte är gratis, och dels inte är ett egen programvara; det är egentligen F-Secure Internet Security fast med Telias logotyp.

   • DrHelge

    Det ingår (gratis) om du har deras bredband, dock bara för en dator.

    • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

     Så länge Telias bredband inte är gratis så betalar du för det, oavsett vad Telia säger… :)

 • Rudi

  I min huvuddator där jag gör bankärenden använder jag Nod 32. I övriga datorer blir det vanliga Windows Defender.

 • goranwik

  Vad är det för skillnad på Microsoft Security Essentials och Windows Defender, som finns i Windows 8.1? Är båda lika dåliga?

  • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

   Det där är lite rörigt. Windows Defender var ursprungligen ett skydd mot spyware, medan Security Essentials ett antivirus. I Windows 8 finns Windows Defender, som är en kombination av gamla Windows Defender och Security Essentials.

   Det är inget dåligt skydd, men jag – och Microsoft – rekommenderar att du använder ett skydd från tredjepart.

 • Stellan

  Har precis installerat Avast på en dator och får säga att det har blivit riktigt bra och snyggt. Ett plus med softwareupdater och funktionen att rensa webbläsarna från toolbars mm

  • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

   Ja, Avast har verkligen blivit riktigt bra – gränssnittet var ju sjukt dåligt förr i tiden, men numera är det riktigt snyggt och bra. Som du säger. :)

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande bloggar för entusiaster om datorer och Internet. Den startades 2007 av Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Utgivare: TkJ Media AB.

Sponsorer

Mina e-böcker

Läs min nya e-bok Skriva för Bloggar! Lär dig hur du hittar nya uppslag varje dag, skriver briljanta bloggposter, skapar ditt personliga språk, engagerar dina läsare och lockar nya besökare och behåller dem på sajten.
Läs mer om e-boken!
Lär dig hur du tjänar pengar på din blogg. E-boken riktar sig till såväl nybörjare som bloggproffs. 65 sidor indelade i 12 kapitel som går igenom många olika sätt att börja tjäna pengar på din blogg - antingen som en liten extrainkomst eller som heltidsjobb.
Läs mer om e-boken!

Följ oss på Facebook

Arkiv

februari 2015
m ti o to f l s
« Jan    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Affiliator Affiliatenätverk: du får 70 kr direkt!

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Naturhotellet Sveriges miljövänliga webbhotell