TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Gratis antivirus för Mac OS X – Ladda hem här!

Skribent:

Respons: 4 kommentarer

Gratis antivirus för MacDet finns idag flera gratis antivirus för Mac OS X, från att för bara ett år sedan knappt funnits någonting. Men tiderna har förändrats och Mac är inte längre en skyddad oas mot trojaner, maskar, spionprogram och annan farlig kod som kan infektera din dator om du har otur.

Flera av de stora antivirustillverkarna har idag Mac-versioner av sina kommersiella säkerhetspaket. Samtidigt finns det ett antal gratis antivirus som du helt fritt kan ladda ner och köra på din Mac. Ofta är de gratis virusskydden samma som de kommersiella, fast de saknar funktioner utöver det virusskyddet.

Ny artikel: 12 gratis antivirus för Windows och Mac OS X!

Windowsanvändare har sedan många år tillbaka varit medvetna om behovet av antivirus, men OS X har varit tämligen befriat från farlig kod.

Det finns flera skäl till varför Mac har varit befriat från farlig kod. Dels beror det på att OS X bygger på Unix och har en säker grund att stå på. Farlig kod kan till exempel inte installeras utan att du som administratör godkänner installationen genom att knappa in ditt lösenord.

Ett annat skäl har varit att Mac varit en minoritet jämfört med Windows. Det har helt enkelt inte funnits skäl nog att lägga tid och pengar på att ta fram trojaner och annat till OS X, när det är på Windows som användarna finns. För idag handlar farlig kod om att tjäna pengar.

Farlig kod för Mac

Men idag har Mac växt ordentligt. Det finns gott om Mac-användare att försöka lura idag. Samtidigt har Windowsanvändarna blivit allt svårare att infektera allt eftersom folk uppgraderar från det osäkra Windows XP till bättre och nyare versioner; det vill säga Windows 7 och Windows 8. Och som sagt har Windowsanvändare lärt sig att köra antivirus och andra säkerhetsprogram.

Apple MacBook AirMånga Mac-användare kör dock utan säkerhetsprogram, och det har visat sig att Mac-användare är lättare att lura eftersom de invaggats i tron om att de är säkra från farlig kod. Därtill har den genomsnittliga Mac-användaren bättre ekonomi än den genomsnittlige Windows-användaren (Mac är inga billiga datorer), så det finns större plånböcker att länsa.

Nu ska vi dock inte måla Fan på väggen. Det är inte så att du som Mac-användare kommer att drabbas av trojaner och annan farlig kod så fort du går ut på nätet. Den hotbild som finns är ofta väldigt överskattad. Kom ihåg att hotbilden oftast kommer från säkerhetsföretag som säljer program som skyddar mot hoten. Med det sagt finns det exempel; trojanen Flashback är ett sådant, där hundratusentals Macar beräknades infekterats.

Personligen använder jag både Windows och Mac, men Windows är min främsta plattform. Av gammal vana kör jag därför antivirus på mina Macar. Däremot tänker jag ännu inte ge en rekommendation om huruvida du ska göra detsamma. Jag tycker inte att den faktiska faran idag inte är tillräckligt stor. Jag väljer därför att låta dig själv bedöma om du vill köra ett antivirus på din Mac.

För dig som vill installera ett antivirus, finns det flera alternativ. Här nedan listar jag fem gratis antivirus för Mac OS X. De kostar ingenting att ladda ner och använda. Prova gärna dem. Tänk bara på att inte köra flera antivirus samtidigt. Avinstallera ditt befintliga innan du installerar ett nytt, då antivirus har en förmåga att krocka med varandra.

Har du vänner som kör Mac? Du får gärna tipsa dem om den här artikeln! Klicka bara på Dela-knappen här under, så tipsar du om gratis antivirus för Mac OS X på Facebook.

 

6 gratis antivirus för OS X

Flera av de stora säkerhetsföretagen – Symantec, Kaspersky, F-Secure, Panda och så vidare – har kommersiella säkerhetslösningar för OS X. Men om du inte vill betala för ett antivirus, finns det gratis virusskydd. Här kommer sex fria antivirusprogram för Mac:

Sophos gratis antivirus för OS X

Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition

Sophos ligger bakom ett av de första gratis antivirusprogrammen för Mac. Faktum är att de var väldigt tidiga ute med att utveckla antivirus för OS X över huvud taget. Deras gratis antivirus är i skrivande stund uppe i version 8 och fungerar med senaste versionen av OS X. Skyddar dig i realtid och låter dig schemalägga skanningar av datorn.

iAntivirus gratis virusskydd för Mac

Norton iAntivirus

iAntivirus är ett annat gratis antivirusprogram som funnits med länge. Det utvecklades tidigare av PC Tools, men numera är det uppköpt av Symantec och ingår därför i Norton. Det är dock fortfarande gratis att använda – även om Symantec även erbjuder ett mer avancerat och heltäckande skydd för din Mac i form av Norton Antivirus för Mac.

Norton Antivirus för Mac innehåller skydd mot virus, säkerhetshål och spionprogram, samt skyddar dig mot farlig kod via mejl. Det innehåller också gratis support.

Avast! Free Antivirus for Mac

Avast! Free Antivirus for Mac

Avast är det allra mest populära gratis antivirusprogrammet för Windows. Det finns även i ett antal olika kommersiella versioner, men gratisversionen körs av miljontals nöjda användare världen över. Det är effektivt, lätt att använda och tar inte mycket prestanda från dator.

Jag har kört Avasts gratis antivirus för Mac i ett par månader på min MacBook Air och det har fungerat fint. Det håller sig tyst i bakgrunden, påverkar inte datorn och gör sitt jobb.

ClamXav, gratis virusskanner för Mac

ClamXav

ClamXav tar på sin hemsida upp bra exempel på varför man ska köra antivirus på en Mac. Klassiska virus, av den typen som kopierar sig självt för att infektera andra filer, finns inte på OS X. Det går inte tekniskt sett, tack vare den underliggande säkerheten. Däremot har det börjat komma trojaner. Exempel på sådana är trojaner som gömmer sig i filer som används på både PC och Mac; macrovirus i Office-dokument nämns.

Värt att påpeka är att ClamXav är en virusskanner. Det erbjuder alltså inte realtidsskydd på samma sätt som de övriga fyra antivirusprogrammen i den här listan. Däremot kan du konfigurera programmet till att automatiskt skanna alla nya filer efter skadlig kod, vilket ger ungefär samma resultat.

Avira gratis antivirusprogram för OS X

Avira Free Mac Security

I likhet med Avast är även Avira ett populärt gratis virusskydd för Windows, som numera även finns i en version för OS X. Det är lätt att använda och ger dig realtidsskydd mot farlig kod, skydd mot spyware och adware, och har också funktioner för att reparera skadade system.

Comodo Antivirus Mac, gratis virusskydd

Comodo Antivirus for Mac

I likhet med de flesta av antivirusprogrammen i den här listan, är Comodo Antivirus for Mac en Mac-version av ett gammalt bekant virusskydd för Windows. Comodos gratis antivirus för Mac ger ett bra skydd, och har ett snyggt gränssnitt som är enkelt att förstå sig på. Det är utvecklat för att du inte ska behöva bry dig om programmet. När du väl installerat Comodos gratis virusskydd håller det sig tyst i bakgrunden och sköter sig jobb.

Läs också: Gratis antivirus för Windows

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Gor2013-03-06 at 19:57Reply

  Själv tycker jag antivirusprogram är ett föråldrad namn, det borde heta skyddsprogram eller liknande då de gör mera än att bara kolla efter skadlig kod på datorn.

  Sedan så kan det installeras skadlig kod på OS X (och unix) utan godkännande men det blir såklart svårare (OT så tycker jag att många windows användare kör som admin är det största hotet), tex så kunde Flashback installeras även om man inte godkände det,

 2. Tommy k Johansson2013-03-06 at 11:02Reply

  Valentin: Tack för tipset, har uppdaterat listan!

 3. Stefan Nilsson2013-03-04 at 13:12Reply

  Tack för tipset, väldigt lägligt. Har haft problem med skadlig kod på min sajt senaste veckan (nåja, redirect till spam) och lyckades lösa det genom att dra ner Sophos Anti-Virus och söka igenom samtliga filer. Programmet lyckades identifiera filen som ständigt skapade nya filer och servern har nu varit ren i över ett dygn. Tack.

 4. Valentin Nielsen2013-03-04 at 10:55Reply

  Hej,

  du kan lägga till Comodo Antivirus

  länk: http://www.comodo.com/home/internet-security/antivirus-for-mac.php

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.