TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

E-böcker för bloggare

Guider

Windows 8 för nybörjare

Ad: Antivirus

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 487 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 799 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 515 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 375 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 240 kr.

Gratisprogram

Här hittar du mängder av gratisprogram för Windows att ladda ner lagligt!

Feedburner

TkJ RSS

Follow on Bloglovin

Antivirus

Gratis antivirus skyddar din dator!

Skribent: Tommy k Johansson
Publicerad: 2007-09-22, 08:01 (Uppdaterad: 2014-04-30, 09:34)
Respons: 144 kommentarer

Gratis antivirus! Vill du ladda ner ett gratis antivirus-program för Windows XP, Vista, Windows 7 eller Windows 8 – eller varför inte Mac OS X? Då har du hittat rätt!

Gratis antivirus för Windows, ladda ner download Innan vi går in på gratis antivirus, vill jag prata lite om Internet Security-paket. Det finns flera fördelar i att skaffa ett kommersiellt säkerhetspaket. Dels får du alla säkerhetsfunktionerna samlade under ett tak, och dels har du tillgång till support. De kostar alla en slant per år men det är en bra investering. Här hittar du tester av Internet Security!

Nytt! 2014 års bästa gratis antivirus för Windows

Bäst antivirus, brandvägg och antispyware

Allra bäst lösning för att skydda dig och din dator mot virus, trojaner, spam, phishing, bedrägerier, farliga webbsidor och alla andra faror på nätet, är att använda ett komplett säkerhetspaket.

Här nedan följer en lista över de bästa svenska valen. Det är en billig försäkring mot att förlora viktiga filer och personlig information!

Säkerhetspaket Pris Licens
Panda 487 kr
(162 kr/PC)
1 år
3 PC
Rea, upp till 30% rabatt! Lätt att använda, fått bra betyg i tester. Rekommenderas. Kupongkod: 30STDOFFER2014
Symantec Norton 599 kr
(200 kr/PC)
1 år
3 PC
Min personliga favorit! Resurssnålt och fullproppat av funktioner, men lätt att använda.
McAfee 375 kr
(125 kr/PC)
1 år
3 PC
50% rabatt! Många smarta finesser. Gediget säkerhetspaket som funnits i många år.
F-Secure NY! 515 kr
(172 kr/PC)
1 år
3 PC
Bäst i test enligt AV-Test, en klart trovärdig källa. NY 2014 ÅRS VERSION! Prova gratis!
Kaspersky 799 kr 12+3 mån
1 PC
3 gratis månader – bäst i test enligt PC för Alla mars 2013. Massor av finsser!
ESET Smart Sec 594 kr
(198 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, påverkar inte datorns prestanda.
BullGuard 240 kr
(80 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad och trimmad. Testa GRATIS i 60 dagar!
BitDefender 388 kr
(388 kr/PC)
1 år
1 PC
Prisbelönt programpaket som har starkt skydd mot alla faror på nätet.

Ibland har man datorer som man inte har lust att betala en massa pengar för att skydda. Då finns det bra gratis antivirus! Här nedan kommer de nio största och bästa gratis antivirus-programmen som du kan ladda ner från nätet och installera på din dator.

 • Vill du veta allt om att skydda dig själv och din dator på Internet? Läs min e-bok Datorsäkerhet för nybörjare! Där får du även lära dig vilket gratis antivirus som är bäst och hur du installerar och använder det.
 • Har du uppgraderat ditt Windows? Här hittar du en lista över fem gratis antivirus för Windows 8.

Gratis antivirus för Windows

Innan du laddar ner ett gratis antivirus, rekommenderar jag att du läser mer i den här artikeln längre ner. Där får du reda på hur du skyddar dig bäst. Här kommer de gratis antivirusprogrammen.

2014 års bästa gratis antivirus! Håll dig uppdaterad och läs vår nya aktuella genomgång av gratis antivirus för Windows. Artikeln du läser just nu har ett par år på nacken, även om vi uppdaterat den med jämna mellanrum. Därför rekommenderar vi att du istället klickar dig vidare till 2014 års bästa gratis antivirus för Windows!

Panda Cloud Antivirus, gratis virusprogram

Panda Cloud Antivirus

Min favorit bland gratis antivirus. Från det stora säkerhetsföretaget Panda, som tillverkar flera kommersiella och framgångsrika skydd, kommer ett litet smidigt gratis antivirus som arbetar i molnet. För dig som alltid är uppkopplad mot Internet är det här väldigt bra. Tyst, superenkelt och effektivt.

Avast! Home Edition

Heltäckande antivirus-program för ickekommersiellt hemmabruk. Många bra funktioner, och skyddar även mot spyware. Kräver registrering för aktiveringskod. Avast! har de senaste åren uppdaterats ordentligt och bland annat fått ett snyggt och lättanvänt gränssnitt (tidigare var programmets design hopplös). Avast! är det mest populära gratis antivirusprogrammet för Windows.

AVG gratis antivirus

AVG Anti-Virus Free Edition

Närmast klassiskt gratis virusprogram för hemanvändare. Håller sig själv uppdaterat mot de senaste virusen och skyddar din dator i realtid. Lätt att installera och komma igång med. Från och med version 8.0 har även skydd mot spyware. Antivirus-programmet kan även söka igenom in- och utgående e-post efter virus.

Bitdefender Free Antivirus NY!

Ett relativt nytt gratis antivirus kommer från Bitdefender, som sedan tidigare har flera kommersiella antivirus. Det här antivirus-programmet använder samma motor som deras betalprogram, skillnaden är att du får många fler funktioner om du köper hela programmet. Är du ute efter enbart antivirus, har Bitdefender Free Antivirus fått mycket bra kritik.

Avira AntiVir PersonalEdition Classic

Finns även för Linux och andra plattformar. 30 miljoner användare. Grundläggande gratis skydd mot virus, trojaner, maskar och rootkits.

Comodo AntiVirus

Håller koll på datorn i realtid, upptäcker och tar bort virus. Försöker analysera och hitta okända faror. Dagliga uppdateringar av viruslistor. Har en del extrafunktioner utöver själva antiviruset.

Microsoft Security Essentials gratis antivirus

Microsoft Security Essentials

Microsoft har lanserat ett gratis antivirus som även innehåller skydd mot spyware. Det har fått bra kritik och ligger tyst och lugnt i bakgrunden. Programmet är översatt till svenska. Idag rekommenderar Microsoft dig dock att istället ladda ner antivirus från tredjepart. Det betyder dock inte att Microsoft Security Essentials är ett dåligt val.

PC Tools AntiVirus Free Edition

Komplett och snabbt gratis antivirus som håller din dator skyddad i realtid. Kontrollerar filer, webbsurf och e-post, samt håller själva systemet fritt från virus.

OBS! Uppdatering mars 2014: Symantec köpte för ett tag sedan upp PC Tools och håller på att avveckla det. Det är inget bra val.

Rising Antivirus Free Edition

Det största antivirusprogrammet i Kina har tagit sig ut på den internationella marknaden och lanserat en gratisversion av sitt virusprogram. Det är på engelska och har massor av nyttiga funktioner. Lätt att använda och snyggt. Däremot har det fått varierande kritik vad gäller effektiviteten.

OBS! Uppdatering mars 2014: Rising Antivirus verkar ta sig ifrån den internationella marknaden och dumpa sin engelska version, för att istället fokusera på hemmarknaden i Kina.

SLOW-PCfighter är ett lättanvänt och effektivt program för att göra din dator snabbare. SLOW-PCfighter fixar många problem och är ett bra alternativ för alla som inte vill pilla med systeminställningar. SLOW-PCfighter är på svenska och kostar 140 kronor. Testa det gratis genom att klicka på Gratis scanning på sajten.

Gratis antivirus för Mac

Om du kör Mac är det inte ett lika stort tvång på att köra antivirus som på Windows, eftersom det inte finns så många virus för Mac. Men ju fler som skaffar Mac, desto mer intressant blir målgruppen för virusskapare.

Ett exempel på en trojan som fick stor spridning bland Macar är Flashback. Enligt säkerhetsexperter lyckades trojanen infektera upp emot 600000 Macar världen över. Eftersom många som kör Mac inte har något antivirus, var det relativt lätt för trojanen att få så stor spridning.

Comodo Antivirus Mac, gratis virusskydd

Om du använder Mac är det, tvärtemot på Windows, inte helt nödvändig att ha ett antivirus. Det finns farlig kod men det är inte speciellt utbrett, även om allt fler virusskapare siktar in sig på Mac (just på grund av att det inte är så vanligt med antivirus). OS X har även säkerhetsfunktioner som gör att traditionella datorvirus inte kan sprida sig genom att infektera andra filer.

Om du väljer att skaffa ett gratis antivirus till din Mac finns det ett par olika alternativ att välja mellan. Här hittar du gratis antivirus för Mac som du kan testa!

Gratis antivirus: Att tänka på

Avast! 7 gratis antivirusDe gratis antivirus-program jag listat här ovan erbjuder alla så kallad realtidsskydd, eller aktivt skydd som det också kan kallas. Det innebär att antivirus-programmet ligger resident i bakgrunden av Windows och körs hela tiden, för att se till att stoppa virusattacker när de sker.

Ett antivirus-program är i första hand till för att stoppa virusangrepp och hindra att virussmittad kod körs. Programmen kan också hjälpa till att rensa infekterade filer, men det finns ingen garanti att det fungerar. Därför ska du alltid ha sitt antivirus igång.

Skulle du stänga av det, smittas av virus och sedan ladda ner ett antivirus för att söka igenom datorn, är det inte alls säkert att de smittade filerna kan återställas. Och är det då viktiga systemfiler för Windows uppstår svåra problem…

Gratis brandvägg och antispyware

Antivirus-programmen skyddar mot virus, maskar, trojaner och liknande. De flesta av antivirus-programmen skyddar dock inte mot hacker-attacker inifrån och utifrån din dator. För detta ändamål behöver du komplettera med en brandvägg.

Skulle du drabbas av virus, trojaner eller andra skräpprogram som försöker skicka information (spam och skräppost eller privata filer) från din dator, kommer en brandvägg stoppa det. Jag har samlat ihop en lista över de bästa gratis brandväggarna för Windows. En normalanvändare klarar sig med Windows-brandväggen som ingår i operativsystemet.

Därutöver behöver du skydd mot spionprogram (spyware, adware). De används för att spionera på vad du gör med din dator, samt skicka upp reklam i tid och otid. I värsta fall kan de spåra reda på lösenord i din dator och skicka vidare dessa till upphovsmakarna.

En bra brandvägg stoppar utskicken, men spyware är naturligtvis inte nyttigt att ha. Går din dator väldigt segt är oddsen stora att du infekterats av spyware. Här hittar du gratis antispyware för Windows.

Kompletta säkerhetspaket, som inte är gratis, innehåller som regel skydd mot allt detta. Läs mer om kommersiellt svenskspråkiga antivirus.

Byta antivirusprogram, så gör du

Om du vill byta till ett nytt antivirus, vilket är vanligt att man gör när prenumerationen på ens kommersiella program har börjar gå ut, så finns det en del att tänka på. Det är inte bara att avinstallera och installera ett nytt.

Jag har satt samman en guide där du kan läsa om hur du installerar ett nytt antivirus. Här får du lära dig hur du gör på bäst och säkrast vis.

Symantec Norton Internet SecurityBäst antivirus mot virus och hot

Det allra bästa skyddet mot virus, trojaner, spionprogram, identitentsstöljd, farliga webbsidor och alla andra faror, är att skaffa ett komplett säkerhetspaket. Det finns massor av olika alternativ.

Läs min artikel om svenska antivirus-paket så hittar du alla de största, pålitliga och bästa programpaketen. Dessa ger dig ett fullständigt skydd under ett och samma tak, dessutom med support, handbok och allt du behöver. Min personliga favorit är i år Symantec Norton.

Skydda och gör din dator snabbare

Gillade du artikeln? Dela den gärna – eller skriv en kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda 487 kr
(162 kr/PC)
1 år
3 PC
Rea, upp till 30% rabatt! Lätt att använda, fått bra betyg i tester. Rekommenderas. Kupongkod: 30STDOFFER2014
Symantec Norton 599 kr
(200 kr/PC)
1 år
3 PC
Min personliga favorit! Resurssnålt och fullproppat av funktioner, men lätt att använda.
McAfee 375 kr
(125 kr/PC)
1 år
3 PC
50% rabatt! Många smarta finesser. Gediget säkerhetspaket som funnits i många år.
F-Secure NY! 515 kr
(172 kr/PC)
1 år
3 PC
Bäst i test enligt AV-Test, en klart trovärdig källa. NY 2014 ÅRS VERSION! Prova gratis!
Kaspersky 799 kr 12+3 mån
1 PC
3 gratis månader – bäst i test enligt PC för Alla mars 2013. Massor av finsser!
ESET Smart Sec 594 kr
(198 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, påverkar inte datorns prestanda.
BullGuard 240 kr
(80 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad och trimmad. Testa GRATIS i 60 dagar!
BitDefender 388 kr
(388 kr/PC)
1 år
1 PC
Prisbelönt programpaket som har starkt skydd mot alla faror på nätet.
 • JS

  Jag kan inte uppgradera mitt gratis Avast

 • Dee

  Skulle gärna vilja ha sett statistik över de omnämnda programmen, annars blir det en mer en individuell smaksak där både det ena eller det andra kan sägas vara bäst.

 • Pekka
 • Pingback: 6 lömska sätt – så luras du att installera trojaner | Värt Att Veta()

 • Sekariyaa Mohamed

  fortinet ,,,,, viist ni att det är gratis antivirus som har bra webb filter dina barn kommer aldarig titta porn,, eller när gäller phising side som skadar din pc,,,,, ”””fortinet””””” bra skydd

 • http://baaartil.blogspot.se/ Bertil

  Jag har använt Avast free i flera år och är mycket nöjd med det.
  Avast har väldigt många funktioner och uppdateras flera gånger på dag.

  Visserlige så tar Avast även spyware men jag har ändå både Malwarebytes Anit-Malware samt SuperAntiSpyware.

  Som brandvägg har jag Windows egen som i och med Win7 har blivit riktigt bra.

  Hälsningar,
  Bertil

  • Sekariyaa Mohamed

   men du bertil tänk att din pc har inte så mycket plats att samlas så mycket anti malware,,, avast och malwerebytes det är bra likson då och då söka genom din pc malwerebytes,,,, så använda bara avast och malwerebytes,

 • Pingback: Antivirusprogram gratis | Fotozoom()

 • http://dejtingskolan.se/ Fredde

  Som många andra här tycker jag AVG fungerar lysande. Har använt det i många år och aldrig råkat ut för några problem.

  • Sekariyaa Mohamed

   avg free antivirus upphör snart!!!!! om du vill använda förtsätta avg måste du betala

 • Assistansföretag

  Måste säga att Norton, dels prismässigt men främst funktionsmässigt och hur den sänker prestandan i datorn är sämst av alla. Avg är mycket bra men skulle var bra om den hade haft en inbygg sensor som känner av hur mycket kraft som behövs för det man arbetar med för tillfället. När den väl kör tar den nästan alla kraft i datorn.

  • Sekariyaa Mohamed

   visst mcafee är ännu sämre fy människor som använder mcafee beundrar jag varför gör dem vad den gör tungt som van

 • http://www.onlineseos.com/sv John

  för mig jag gillar Norton AntiVirus och hjälp från de senaste åren. Resultatet är fantastiskt …

 • http://denta.se Hemma Johan

  Jag har använt mig av AVG väldigt länge, något jag varit nöjd med. Dock så upplever jag att Panda är bättre, men tror det mest ligger i användarvänligheten främre än funktionen. Norton måste jag dock säga är det sämsta som någonsin skapats, hehe.

 • http://www.sveawebbkonsult.se Svea

  Andreas Johansson
  Ja, privat så kör jag numera Avira Free Antivirus. Det enda negativa är att i den senaste uppdatering så har blir man påmind om att man kan köpa betalversionen sisådär 10-12 per dag. Dags att byta med andra ord.

 • http://superaffiliate.nu Andreas Johansson

  Är det någon fler som upplever att AVG tar mer o mer av datorn?

 • http://www.assistansbolag.info/ Assistansbolag

  Mycket intressant inlägg, jag har förmodligen kastat bort pengar på köpta licenser. När de finns gratis. Undrar vad skillnaden är egentligen.

 • camilla

  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

 • camilla

  hej

 • camilla

  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

 • camilla

  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

 • Niklas

  SLipp virus nu! NOD32 nycklar ute! Funkar kanon http://www.youtube.com/watch?v=3KcCfGoNuzI

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande bloggar för entusiaster om datorer och Internet. Den startades 2007 av Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Utgivare: TkJ Media AB.

Sponsorer

På Facebook

Mina e-böcker

Läs min nya e-bok Skriva för Bloggar! Lär dig hur du hittar nya uppslag varje dag, skriver briljanta bloggposter, skapar ditt personliga språk, engagerar dina läsare och lockar nya besökare och behåller dem på sajten.
Läs mer om e-boken!
Lär dig hur du tjänar pengar på din blogg. E-boken riktar sig till såväl nybörjare som bloggproffs. 65 sidor indelade i 12 kapitel som går igenom många olika sätt att börja tjäna pengar på din blogg - antingen som en liten extrainkomst eller som heltidsjobb.
Läs mer om e-boken!

Följ oss på Facebook

Arkiv

januari 2015
m ti o to f l s
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Affiliator Affiliatenätverk: du får 70 kr direkt!

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Naturhotellet Sveriges miljövänliga webbhotell