TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

MSN-virus – Så slipper du dem!

Skribent:
Publicerad: , 13:51
Uppdaterad: 2010-03-10, 08:09
Respons: 11 kommentarer

MSN-virus sprids via MSN Messenger och Windows Live MessengerMSN-virus har blivit populärt bland cyberkriminella. Det är ett begrepp för att beskriva virus som sprids via program för snabbmeddelanden – exempelvis MSN Messenger, Windows Live Messenger, ICQ och så vidare.

Skälet till varför det blivit så stort är att användare mer ofta klickar igång virusen eftersom de kommer från personer de kanske litar på.

MSN-virus, vad är det?

MSN-virus sprids genom att skicka sig som ett meddelande via exempelvis MSN Messenger. Meddelandet innehåller som regel en länk för att ladda ner en virussmittad fil eller till en infekterad webbsida. När du klickar dig vidare till en sådan hemsida kommer den att försöka infektera din dator med trojaner, genom att utnyttja säkerhetshål i webbläsaren eller andra programvaror du har installerade.

Ofta använder sig MSN-virus av texter som gör att nyfikenheten tar överhanden. Det kan sålunda handla om länkar till nakenbilder på kändisar, väldigt roliga videoklipp eller saker som är kopplade till aktuella händelser. Virustillverkare utnyttjar gärna internationella nyheter för att skapa ett intresse hos mottagarna. När Obama valdes till president i USA cirkulerade det mycket virus kopplade till det, och även under svininfluensans dagar kom det massor av skräp om detta.

Skydda dig mot MSN-virus

De flesta antivirusprogram stoppar virus som skickas via direktmeddelanden som MSN Messenger eller Live Messenger. Kommersiella och heltäckande säkerhetspaket – se min lista över de bästa antivirus-programmen – klarar som regel alltid det. När det gäller gratis antivirus är det inte säkert att de har den funktionen i gratisversionen. Kontrollera din programvara om den har stöd för MSN.

MSN-virusViktigast är dock sunt förnuft. Klicka aldrig upp något du blir misstänksam över, oavsett varifrån det kommer. En del MSN-virus ser till att nå dig från personer som finns i din kontaktlista, för att verka mer övertygande. Om du får en fil skickad till dig från en kamrat, kontrollera med honom eller henne innen du öppnar filen. Tycker du filen eller länken verkar det minsta suspekt, undvik den.

En bra metod att sortera bort virus och spam är att tänka på att ”om det verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen inte det”. Lockar eller varnar meddelandet om något som låter för extremt, undvik det. Klicka aldrig vidare till sajter du inte känner till och öppna aldrig filer som du inte är säker på att avsändaren verkligen har skickat till dig.

Precis som Christan på Mjukvara.se skriver så är det inte troligt att dina kompisar spontant skulle skicka nakenbilder på sig själva till dig. Sunt förnuft är alltså väldigt viktigt när det gäller att skydda sig.

Uppdatera MSN Messenger

MSN-virus kan stoppas genom att hela tiden se till att du har den senaste versionen av chattprogrammet. Om du använder MSN Messenger, uppdatera till nyaste Windows Live Messenger. Programmet har en del inbyggda skydd för att hindra spridning av virus.

Läs också:

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

11 kommentarer

 1. Admin från Gratis antivirus guide2012-12-28 at 22:22Reply

  … och när du klickar på länken – BOM! Spionprogram installeras i bakgrunden (syns ej för datoranvändare) och du är i bedragarnas händer. Bedragarnas syfte är att få dig skicka pengar eller att besöka en hemsida och köpa något, eller att skicka person- och kontouppgifter för att samla in känslig information.

 2. Dator & Internetkunskap skolår: 8-9 - MSN virus?2011-10-09 at 21:03Reply

  […] MSN-virus sprids genom att det skicka sig som ett meddelande via exempelvis MSN Messenger. Meddelandet innehåller oftast en länk för att ladda ner en fil, (de virussmittad filen) eller att länken går till en webbsida som är infekterad. Källa. […]

 3. Miljö-Data-Webb | MSN-Virus!2011-07-28 at 21:19Reply

  […] MSN-virus sprids genom att det skicka sig som ett meddelande via exempelvis MSN Messenger. Meddelandet innehåller oftast en länk för att ladda ner en fil, (de virussmittad filen) eller att länken går till en webbsida som är infekterad. Källa. […]

 4. Sketaful2011-01-20 at 13:32Reply

  Oftast är hemsidorna försök till att likna kända sidor.

  Tänk på att en adress som börjar med facebook.pic.com/ inte ligger på facebook.com utan på pic.com t.ex.

  Det samma gäller adresser som facbook.com och liknande. Anta inte att de stavat fel bara och klicka. Om din kompis skickar dig en lång adress till en bild så lär han nog inte skrivit in adressen för hand utan kopierat och klistrat in. Man stavar inte fel då.

  Ett annat sätt att kolla upp dessa länkar som skickas, ett snabbt och simpelt sätt. Kolla om polaren som skickade dig filen är online. De flesta MSN virus loggar på och skickar länkarna till listan och loggar sedan av igen. En människa brukar i regel stanna online längre än att skicka en massa länkar…

  Ska ni bli av med MSN virusen så kör Malwarebyte’s Anti-Malware, det tar bort alla jag stött på. Sen kan man byta lösen om man tycker det känns säkrare, efter att man gått igenom datorn.

 5. jimmy nordin2010-01-27 at 19:49Reply

  jag vill bara att min windows xp inte ska vara seg som en sur kärring vad ska jag göra hjälp mej nu

 6. Olle Haglund2009-06-01 at 08:16Reply

  Den trojan som letar igenom adressboken och skickar länkar via Live Messenger hittas inte av antivirusprogrammen. Däremot finns det speciella program som kan avlägsna trojanen.

 7. Lena2009-05-23 at 08:21Reply

  ”Om du använder MSN Messenger, uppdatera till nyaste Windows Live Messenger.” Låter vettigt. Jag och många i min omgivning har försökt göra det men istället råkat ut för att de inte alls kan logga in på MSN efteråt…. eller rättare sagt… det går inte att komma ut på internet alls. Så det har bara varit till att backa bandet och återgå till en tidigare version. Tror inte att fenomenet är lokalt knutet till min omgivning. Nyfiken på varför det blir så.

 8. Ronny Nilant2009-05-23 at 08:05Reply

  Jag änvände MSN Virus Cleaner när Live Messenger blev smittad.
  Finns att ladda ner från internet och är gratis.
  mvh
  Ronny Nilant

 9. Marcus2009-05-22 at 14:50Reply

  För de som har fått inloggningsuppgifterna sniffade av en trojan (de konton som skickar dessa meddelanden har med all säkerhet råkat ut för detta) bör byta lösenord.

  Endast då slutar de att skicka länkar m m till de i sin kontaktbok.

 10. TkJ2009-05-22 at 13:15Reply

  Olle: Uppdatera ditt antivirus och skanna igenom datorn för att försöka ta bort viruset.

 11. Olle Haglund2009-05-22 at 12:50Reply

  Det hade varit mer informativt om ni berättat hur de stackare som fått in en trojan i datorn blir av med den. att installera den senaste versionen av Live Messenger råder ju inte bot på det.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.