TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Grafik & digitalfoto

Massor av coola effekter i gratis digitalfoto-program!

Skribent:
Publicerad: , 10:43
Respons: 1 kommentar

Gratis redigeringsprogram för digitalfoton för Windows och Mac OS XPixlr har ett populärt webbaserat bildredigeringsprogam, men det finns nackdelar med att redigera dina bilder i webbläsaren. Nu släpper de ett gratis program, för Windows och Mac, som låter dig fixa dina digitalfoton.

Pixlr for Desktop har visserligen ett lite annorlunda gränssnitt jämfört med vanliga program, men det är lätt att förstå och du kommer snabbt igång. Finesser finns det gott om och programmet är riktigt kul att leka med!

När det handlar om bildredigering är Photoshop ofta det självklara valet. Men med tanke på prislappen – även om Photoshop Elements har ett mer överkomligt pris trots att det erbjuder de allra flesta funktioner som vanliga Photoshop – är det inte aktuellt för privatanvändare.

Tacksamt nog finns det gott om alternativ, och flera gratis sådana. Pixlr är ett sådant, vars både för- och nackdel har varit att det är en webbapplikation. Att arbeta med dina digitalfoton direkt i webbläsaren är å ena sidan smidigt men å andra sidan finns det begränsningar med webbappar.

Gratis program för att fixa digitalfoton

Nu lanseras Pixlr for Desktop, en programvara för Windows respektive OS X. Så istället för att köra det gratis bildredigeringsprogrammet i webbläsaren kör du det som ett lokalt program.

Pixlr for Desktop är ett renodlat redigeringsprogram för digitalfoton. Alla dess funktioner är avsedda att användas för dig som vill förbättra och retuschera dina digitalfoton. Utvecklaren Autodesk har lyckats göra ett riktigt bra verktyg!

Pixlr for Desktop låter dig applicera ramar på dina foton

Att kunna lägga på snygga ramar på digitalfoton är en populär funktion. Pixlr snålar inte på utbudet av ramar, och de finns i all möjliga typer – från natur till grunge.

Programvaran har ett lite egensinnigt gränssnitt jämfört med andra vanliga program, men det beror på att man vill att det ska se ut som webbapplikationen. Det är dock inget problem eftersom du lätt kommer att sätta dig in i verktygen. Till höger i programfönstret hittar du ett gäng ikoner, och när du klickar på dem kommer du att få fram olika typer av filter och andra finesser.

Öppna ett digitalfoto via File -> Open och sedan är det bara att sätta igång. Det bästa sättet att lära dig Pixlr for Desktop är att helt enkelt leka med det. Klicka runt bland funktionerna och testa vad som händer.

Snygga effekter i gratis bildredigeringsprogrammet Pixlr for Desktop

Pixlr for Desktop har naturligtvis massor av olika filter och effekter som du kan applicera på dina digitalfoton.

Många tuffa effekter och filter

En bra detalj i programmet är att alla filter representeras med en liten miniatyrbild av ditt digitalfoto. På så sätt kan du snabbt se ungefär hur resultatet kommer att bli.

Flera av programmets olika filter och effekter har en ikon som ser ut som ett moln med en pil i. Denna innebär att Pixlr först behöver ladda ner funktionen. Detta görs dock automatiskt när du klickar på effekten. Skälet till att jag påpekar det, är att det annars är lätt att tro att funktionen inte är aktiv eftersom programmet stannar upp en kort stund medan nerladdningen sker.

De översta verktygsikonerna – Fast och Refine – innehåller funktioner för att göra grundläggande förbättringar och annat med dina foton. Du kan ändra storlek, rotera, ta bort röda ögon och beskära, men det finns även en välfungerande funktion vid namn Heal som låter dig snabbt ta bort skavanker och annat.

Fejka skärpedjup med funktionen Focal

Med hjälp av funktionen Focal kan du fejka ett kort skärpedjup i ditt foto, genom att låta fokuspunkten vara klar medan bakgrunden bir suddig.

Vidare är Fast -> Focal värd att nämna, då effekten kan bli riktigt snygg. Vad Focal gör är att du kan sätta en fokuspunkt i din bild, och Pixlr gör sedan resten av bilden runt punkten suddig. Resultatet är att det ser ut som om du tagit en bild med väldigt lågt så kallat f-värde (det vill säga bländarinställningen på kameran, som bestämmer skräpedjupet – läs mer på länken här under).

De övriga menyerna låter dig applicera olika fotoeffekter och filter, lägga på ett fotoram, göra så att fotot ser ut som exempelvis en målning eller teckning, lägga på grafiska objekt och texter.

Snyggare foton med effekter i gratis bildredigeringsprogram

Det finns massor av olika typer av fotoeffekter i Pixlr for Desktop, som du enkelt kan köra på dina digitalfoton.

Överlag är Pixlr for Desktop ett riktigt kul och kompetent program för att fixa med dina digitalfoton. Jag tror inte att det är något som intresserar proffsfotografer, men hemanvändare och glada amatörer kan ha både nytta och nöje av det.

Programinformation

Pixlr for Desktop

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

En kommentar

  1. Massor av coola effekter i gratis digitalfoto-p...2014-09-04 at 15:49Reply

    […] Pixlr har ett populärt webbaserat bildredigeringsprogam, men det finns nackdelar med att redigera dina bilder i webbläsaren. Nu släpper de ett gratis program, för Windows och Mac, som låter dig fixa dina digitalfoton. Pixlr for Desktop har visserligen ett lite annorlunda gränssnitt jämfört med vanliga program, men det är lätt att förstå och du kommer snabbt igång. Finesser finns det gott om och programmet är riktigt kul att leka med! När det handlar om bildredigering är Photoshop ofta det självklara valet. Men med tanke på prislappen – även om Photoshop Elements har ett mer överkomligt pris trots att det erbjuder de allra flesta funktioner som vanliga Photoshop – är det inte aktuellt för privatanvändare. Tacksamt nog finns det gott om alternativ, och flera gratis sådana. Pixlr är ett sådant, vars både för- och nackdel har varit att det är en webbapplikation. Att arbeta med dina digitalfoton direkt i webbläsaren är å ena sidan smidigt men å andra sidan finns det begränsningar med webbappar. Gratis program för att fixa digitalfoton Nu lanseras Pixlr for Desktop, en programvara för Windows respektive OS X. Så  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.