TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

4 gratis BitTorrent-klienter! (Windows, OS X, Linux)

Skribent:
Publicerad: , 01:03
Respons: 1 kommentar

Gratis BitTorrent-klient / torrent-programNär man säger BitTorrent tänker säkert de flesta på nerladdning av piratkopierade filmer och musik. Men även om BitTorrent är ett populärt sätt att distribuera filer på piratsajter, används det allt oftare för legala nerladdningar. Det är trots allt ett riktigt smart sätt att ladda ner tunga filer.

För att kunna ladda ner filer som distribueras med BitTorrent behöver du ett speciellt program – en BitTorrent-klient. Det finns ett stort utbud av sådana program. Här har jag samlat ihop fyra populära program!

BitTorrent är en smart teknik för fildelning. Enkelt förklarat går det ut på att du delar ut data under tiden du laddar ner filen. De delar av filen du laddat ner kommer att delas ut till andra som också laddar ner.

För att det ska fungera krävs det att det finns nerladdare som delar ut den kompletta filen, och dessa kallas för seeders (distributörer). Användare som inte har hela filen kallas för leechers (reciprokörer). När du ska ladda ner en fil krävs det alltså att det finns minst en seeder. Ju fler desto bättre, eftersom BitTorrent-programmet kommer att hämta data från många källor.

Det finns en algoritm för hur snabbt du kan ladda ner filer, som inte bara baseras på din bandbredd utan även på hur mycket du själv delar ut. Ju mer frikostig du är, desto snabbare får du ladda ner. Om du vill veta mer om hur tekniken fungerar, läs den här guiden till BitTorrent.

BitTorrent

Bild: Wikipedia

Alla programmen här nedan är som sagt gratis att ladda ner och använda. När du har installerat dem ska de automatiskt ta hand om nerladdningar när du klickar på en torrent-länk på webben. Det är absolut värt att läsa på om inställningar eftersom du kommer få betydligt bättre prestanda (läs: nerladdningshastighet) om du justerar inställningar efter hur snabbt ditt bredband är.

Samtliga program har stöd för dels traditionella torrent-filer, och dels för de allt mer populära magnetlänkar. Magnetlänkar är en alternativ lösning för att hantera torrent-data. Det skrevs en del om magnetlänkar när The Pirate Bay gick över till det.

Gratis BitTorrent-program!

Här kommer min lista över fyra populära och olika BitTorrent-klienter! Smaken är som baken, så om du ogillar något av dem kommer du säkert att tycka om något annat.

Har jag missat ditt favoritprogram? Tipsa här nedan!

uTorrent gratis BitTorrent-program

uTorrent (Favorit!)

Windows, Mac OS X, Linux

Det här är utan tvekan den mest använda torrent-klienten. uTorrent är en snabb, resurssnål och liten applikation som är väldigt populär. Den finns i svensk version och har många smarta funktioner. Programmet är lätt att använda – för handledning kan du läsa den här uTorrent-guiden.

uTorrent har en bra funktion för att fixa dina inställningar; välj Inställningar -> Hastighetsguiden. Jag har inte testat uTorrent för Linux, men Mac-versionen är väldigt simpel jämfört med Windows-versionen och saknar bland annat Hastighetsguiden. Det är fortfarande en bra program som fungerar utmärkt, fast på Mac är programmet ytterst snålt på funktioner och, till skillnad mot i Windows, inte översatt till svenska.

BitLord, gratis program för att ladda ner torrent-filer via BitTorrent

BitLord

Windows, Mac OS X

Enligt utvecklarna av BitLord är det här den BitTorrent-klient som är allra enklast att använda. Och visst är BitLord ett lättanvänt program – även om de flesta andra klienter inte heller är speciellt komplicerade att använda.

BitLord påminner rätt mycket om uTorrent rent utseendemässigt (i alla fall Windowsversionen). I skrivande stund är man dock på gång att lansera ett nytt gränssnitt. När du läser det här kanske det redan har gjorts.

Program för att ladda ner BitTorrent; Vuze, tidigare Azareus

Vuze (Rekommenderas)

Windows, Mac OS X, Linux

Vuze hette tidigare Azureus och är en riktigt bra BitTorrent-klient utvecklad i Java. Eftersom programmet är skrivet i Java är det plattformsoberoende (nåja). Förutom att hantera torrent-filer låter Vuze användare bland annat spela upp och dela DVD- och HD-filmer. Vuze innehåller en funktion för att justera dina inställningar automatiskt – och till skillnad mot uTorrent fungerar det här även på OS X.

Programmet är översatt till svenska, även om detta inte framgår vid installationen. På tal om installationen bör du vara uppmärksam på frågor om installation av verktygsfält i webbläsaren och lite annat. Sådant här är inte ovanligt när det gäller gratisprogram, men om du vill slippa en massa extraprogram håll ögonen öppna när du klickar dig igenom installationen.

Tixati, gratis BitTorrent-klient

Tixati

Windows, Linux

Tixati har ingen snygg hemsida, så första intrycket kanske inte är det bästa. Det utvecklarna lyfter fram i sin presentation av BitTorrent-programmet är att det är helt gratis och att det inte innehåller varken annonser eller spyware. Det är lätt och snabbt att installera – Windows-versionen är på drygt 9 MB.

När det gäller gränssnittet är Tixati inte mycket att hänga i julgranen. Det ser rätt anskrämligt ut, men spelar det någon roll? Är du ute efter en snabb och lättanvänd BitTorrent-klient som inte försöker lägga till verktygsfält eller andra mysko saker, kan du ta en titt på Tixati.

Här kan du läsa en artikel om hur du optimerar Tixati för bättre prestanda och snabbare nerladdningar.

Läs vidare om BitTorrent:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Johan2012-08-14 at 17:54Reply

    Välskrivet! Använder u-torrent själv, programmen blir helt klart stabilare med åren. Här finns lite varianter att kika på http://laddagratis.se/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.