TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Gratis Panda Cloud Antivirus Beta – nu med brandvägg

Skribent:
Publicerad: , 10:58
Uppdaterad: 2013-05-27, 18:00
Respons: 18 kommentarer

Panda Cloud Antivirus gratisPanda Cloud Antivirus är min favorit bland gratis antivirus. Nu har Panda lanserat en ny betaversion, och den stora nyheten är att säkerhetsprogammet har fått en egen brandvägg. Den ger dig således ett än mer komplett skydd mot farlig kod och attacker.

Det speciella med Panda Cloud Antivirus är att det, som namnet antyder, arbetar i molnet. Det använder sig inte av några signaturfiler som du hela tiden måste uppdatera. Istället kontrolleras filer du laddar ner och installerar mot Pandas säkerhetsservrar.

Fördelen med att arbeta i molnet är att du inte behöver bry dig om att uppdatera Panda Cloud Antivirus. Ett traditionellt antivirus behöver du uppdatera kontinuerligt flera gånger om dagen. Detta sker som regel helt automatiskt men det finns alltid en säkerhetsrisk i tidsluckorna mellan uppdateringarna.

Att arbeta helt i molnet har dock en nackdel, och det är att du måste vara ansluten till Internet för att progarmmet ska fungera fint. Därför rekommenderar jag Panda Cloud Antivurus främst till användare som alltid är online. Samtidigt ska jag tillägga att den allra flesta farliga koden sprids via Internet, så är du offline är risken att drabbas av attacker betydligt mindre.

Panda Cloud Antivirus, gratis virusprogram

Ett sätt att sprida virus utanför Internet är via infekterade USB-minnen. Detta genom att virusskaparna infekterar den så kallade autorun-filen på USB-minnen – ett skript som körs så fort du kopplar in ett USB-minne. Detta skyddar dock Panda Cloud Antivirus mot, eftersom det inaktiverar autorun.

Enkelt och resurssnålt

Panda Cloud Antivirus är nerskalat och har ett simpelt gränssnitt. Det tar inte mycket prestanda av datorn och det sköter sig fint i bakgrunden utan att du behöver fundera på det. Väl installerat ligger det tyst och skyddar din dator.

Du kommer åt gränssnittet genom att dubbelklicka på Panda-ikonen nere i systemfältet i Windows. Via huvudfönstret kommer du åt de olika funktionerna. Här hittar du till exempel möjligheten att skanna hårddiskarna efter farlig kod, något du bör göra ett par gånger i månaden.

Brandvägg i Panda Cloud Antivirus

Den nya versionen av Panda Cloud Antivirus kommer alltså med en brandvägg. Jag vill understryka att den nya versionen fortfarande är i betastadiet, vilket betyder att det inte är helt färdigt.

Det finns så klart en viss risk med att köra betaversioner även om Panda verkar fungera finfint. Utvecklare är rätt nogranna med att även betaversioner ska vara säkra, inte minst när det gäller just säkerhetsprogram.

Panda Cloud Antivirus brandvägg

Brandväggen hittar du via huvudskärmen och ikonen för brandvägg (illustrerad med en mur och en eldflamma). Via inställningarna kan du lägga till och ta bort regler för att bestämma huruvida applikationer ska få tillgång till in- och utgående trafik.

Jag märkte av en liten miss i och med brandväggen, och det är att Windows 7 inte kände igen Panda Cloud Antivirus brandvägg. När jag stängde av Windowsbrandväggen för att låta Panda ta över, började Windows 7 tjata om att jag inte hade någon aktiv brandvägg. Det här kommer säkert att fixas.

Panda Cloud Antivirus innehåller ett antal inställningar som du hittar genom att klicka på ikonen som ser ut som ett kugghjul. Här kan du bland annat ändra huruvida autorun-finessen i Windows ska vara avstängd eller inte (jag rekommenderar att du stänger av den).

Panda Cloud Antivirus, gratis virusskydd

Om du idag inte har något antivirus eller om du kör ett kommersiellt virusskydd vars prenumerationstjänst har gått ut, kan jag varmt rekommendera att du provar Panda Cloud Antivirus. Det är ett av de bästa gratis virusskydden. Ett annat alternativ jag gillar är Microsoft Antivirus.

En detalj med betaversionen är att hela programmet i skrivande stund inte är översatt till svenska. Det tror jag dock kommer att fixas relativt snart. Inställningarna var, som du ser i bilden ovan, fortfarande på engelska.

Här laddar du ner nya betaversionen.

Läs mer om Panda Cloud Antivirus:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

18 kommentarer

 1. swejuggalo2011-08-29 at 11:32Reply

  Hejsan! Att man inte hittade denna artikel tidigare :)

  Ett liten detalj som jag tycker är lite oklar i artikeln. PCAV är inte helt ur funktion utan en aktiv uppkoppling. Det är dock att föredra att vara uppkopplad ofta.
  Då man inte är ansluten används en slags cache som bland annat innehåller skydd mot ett urval av aktiva virus/malware (hur det ser ut i verkligheten , baserat på information i något som kallas Collective Intelligence, http://www.cloudantivirus.com/en/threat-information/ )

  Välkomnar också till vårat support forum!
  MVH Mikael Jonasson, swejuggalo – Trusted Moderator på http://www.cloudantivirus.com/forum

 2. Peter2011-08-25 at 01:48Reply

  Jag har kört Panda utan brandväggen i snart 2månader…Är så nöjd..min dator blev snabbare,inga sega updates,och jag har testat *Falsk* Virus och malware och Panda slog till snabbt och *grymt* mot skitet^^ …Detta e så bra..Ska nog testa med Brandvägg sen när det kommer en icke beta med Brandvägg ;)

 3. Sebastian Zabala2011-08-18 at 14:05Reply

  @Ola – Cool, bara hojta till om du hittar något annat fel/bugg, ju fler som rapporterar in desto bättre blir slutprodukten. :-)

  @Manne – Tror du tänker på toolbar:en som kan installeras i IE/FF. Den kan du lätt kryssa bort i installationen eller ta bort närsomhelst efteråt genom lägg till/ta bort program i kontrollpanelen. Skulle inte vilja kalla den för bloatware, men jag vet att många (mig själv inräknad) är smått allergisk mot alla toolbars oavsett funktion.

  //Sebbe

 4. Manne2011-08-17 at 18:30Reply

  Ok. Hade för mig att det var nåt tillägg till webläsaren som störde sist jag provade. Upplevde MS Security Essentials som mer ”clean”.

  • TkJ2011-08-17 at 18:44Reply

   Manne: Hmm… Nu blir jag osäker. Det finns ju ett tillägg för att skydda mot farliga webbsidor, men det räknar jag inte som bloatware eftersom det är en funktion som ingår i programmet. Fast jag kan inte svära på hur det ser ut idag – jag ska kolla imorrn på kontoret, nu sitter jag hemma på en gammal laptop. :)

 5. Ola2011-08-17 at 17:16Reply

  @Sebbe Tog den säkra vägen och installerade Panda Cloud Antivirus Free tillsammans med Zonealarm firewall. Haft den kombinationen förut och dom samspelar mycket bra ihop. Väntar tills beta stadiet är över med att ladda ner.

 6. Manne2011-08-17 at 17:12Reply

  Är det inte bloatware i gratisversionen? Dvs. för fullt skydd måste man installera en del annat oönskat?

  • TkJ2011-08-17 at 18:16Reply

   Manne: Nej.

 7. Sebastian2011-08-17 at 17:06Reply

  En favorit här med!

 8. Sebastian Zabala2011-08-17 at 16:21Reply

  @Ola – Det låter iofs lite weird. Skulle du kunna ta en skärmdump och skicka till mig? [email protected] (Ta bort ”-” i epostadressen)

  //Sebbe

 9. Ola2011-08-17 at 15:06Reply

  @Sebastian Zabala Men brandväggen loggar ingen inkommande eller utgående hot. Man brukar se loggen men den syns inte, eller arbetar inte. har jag rätt?

 10. TkJ2011-08-17 at 13:59Reply

  Sorry, jag glömde visst länken! Uppdaterat.

 11. Sebastian Zabala2011-08-17 at 13:34Reply

  Hej allihopa,

  @Peter – att ha 2 olika AV installerade samtidigt brukar inte vara någon bra idé det oftast resulterar i krockar och andra otrevligheter. Vissa går bra att köra tillsammans med det brukar dock påverka prestandan hos datorn så pass mycket att det inte är lönt. Notera dock att vi pratar om realtidsskydd eller on-access scanners som det även heter, gäller det on-demand scanners så bör de inte krocka med varandra.

  @Ola – det är i beta-versionen som vi inte rapporterar in i Windows säkerhetscenter att brandväggen är installerad/igång, detta kommer att implementeras i den slutgiltiga versionen. Du ser Panda-gränsnittet om någon komponent som t.ex. brandväggen inte är igång.

  Nedladdningslänken till beta-versionen är:
  http://acs.pandasoftware.com/cloudantivirus/beta19/PandaCloudAntivirus.exe

  Mer information om denna beta-release finns på vår Panda Cloud Antivirus-blogg (på engelska), gå hellre in på den än nedladdningslänken ovanför då ovanstående länk kan ändras iochmed nya versionsläpp m.m:
  http://blog.cloudantivirus.com/2011/08/17/panda-cloud-antivirus-firewall-beta-1-9-1-2/

  och skulle ni stöta på några problem eller upptäcka några buggar så får ni mer än gärna rapportera dem till oss via vårt forum (det är ju trots allt en beta-version):
  http://www.cloudantivirus.com/forum/forum.jspa?forumID=50202

  //Sebastian Zabala (jobbar för Panda Security i Sverige)

 12. Internetblogg2011-08-17 at 13:00Reply

  Håller med Ola, vart hittar man betaversionen?

 13. Ola2011-08-17 at 12:16Reply

  Om inte XP känner igen Panda brandväggen och varnar ingen brandvägg är installerad. Hur vet man då att Panda brandvägg fungerar och är aktiv?

 14. Peter2011-08-17 at 11:38Reply

  En grej som jag funderat på är att kan man ha 2 antivirusprogram igång samtidigt . Finns det några fördelar med det eller kan dom tom. komma i konflikt med varann ?

 15. Ola2011-08-17 at 11:35Reply

  Och var hittar man beta versionen av Panda med brandvägg?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.