TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

15 gratis program för din nya student-PC!

Skribent:
Publicerad: , 12:55
Uppdaterad: 2012-10-18, 03:33
Respons: 14 kommentarer

Gratis program för studenterEn dator är inte mycket att ha utan program. Som student har man inte så god ekonomi och då är det inte aktuellt att lägga ut en massa pengar på mjukvara. Det behövs inte heller, eftersom det finns gott om gratisprogram inom alla möjliga områden.

I den här bloggposten listar jag 15 riktigt bra gratisprogram för en PC med Windows. Helt lagligt naturligtvis. Du hittar allt från säkerhetsprogam till Office-verktyg, bildredigering och nyttiga verktyg som är bra att ha.

Programmen i listan är sorterade i bokstavsordning:

1. Avast! Free Antivirus

När du använder sig av Windows och spenderar mycket tid på Internet, måste du ha ett antivirusprogram. Det finns gott om kommersiella säkerhetspaket som kostar ett par hundralappar om året. Det är en relativt billig försäkring, men vill du komma undan helt gratis kan du välja ett fritt antivirus. Avast är ett bra alternativ.

2. Chrome

En bra webbläsare är nödvändigt när du sysslar med Internet. Duh. Och det finns idag tre stora och ungefär likvärdigt bra webbläsare; Internet Explorer (9 eller 10), Firefox och Google Chrome. För Windows är mina favorit Chrome och Internet Explorer, där den förstnämnda är den jag använder mest.

3. GIMP

Det bästa bildredigeringsprogrammet är Photoshop. Tyvärr kostar det ju två månadslöner. En mer plånboksvänligt program är GIMP. Det har en tämligen hög inlärningströskel eftersom gränssnittet inte är så roligt, men när du väl greppat det kommer du märka att GIMP är väldigt kompetent och fyllt av bra funktioner.

4. IZArc

För att öppna och skapa arkiv i formaten Zip, RAR och en mängd andra, behöver du ett speciellt program. WinZip och WinRAR är de två stora programmen, men de kostar en slant att använda. Tack och lov finns det många gratisprogram som gör samma sak. Ett är IZArc. Ett annat är 7-Zip. Bägge finns att hämta under länken ovan.

LibreOffice gratis Office-paket

5. LibreOffice

LibreOffice är en vidareutveckling av OpenOffice, ett gratis Office-paket som utvecklas med öppen källkod. Programpaketet påminner mycket om Microsoft Office – en tidigare version – och det är kompatibelt med Microsofts filer. Det betyder att du både kan öppna dokument sparade i Microsoft Office, och spara dokument som kan öppnas i det.

6. Movie Maker

I och med Windows XP fik vi stifta bekanskap med ett synnerligen instabilt program i form av Windows Movie Maker. Sedan dess har Microsoft gjort om programmet helt och hållet och idag är Windows Live Movie Maker ett lättanvänt och bra verktyg rör att redigera digitalvideo. Brukar du spela in video med din kamera eller mobiltelefon, använder du Movie Maker för att skapa riktiga filmer av materialet.

7. Notepad++

Oavsett vad du använder din dator till, kommer du att hamna i situationer när du behöver en helt vanlig texteditor. Windows har en sådan som heter Anteckningar, men den är inte mycket att hurra för. Notepad++ är ett av många gratisprogram inom genren och det är min personliga favorit.

Gratis bildbehandling med Picasa8. Picasa

Vi tar foton som aldrig förr, tack vare våra digitalkameror. Problemet är att våra bildarkiv svämmar över och om du bara sparar dina foton i olika mappar på hårddisken, är det hopplöst att försöka hitta specifika foton. Du behöver ett program som organiserar dina digitalfoton. Google Picasa är ett utmäkt sådant.

9. Recuva

Om du råkar radera viktiga filer på hårddisken eller digitalfoton från minneskortet i kameran, finns det en god möjlighet att du kan rädda dem om du är snabbt ute. Det gäller att handla innan någon ny data lagras till enheten, för då kan det bli för sent. Därför är det bra att ha Recuva installerat.

10. Skype

Som student träffar du en massa olika människor, ofta från världens alla hörn. Vill du hålla kontakt med dem på annat sätt än Facebook och mejl, kan du ringa. Fast det kostar ju som bekant skjortan att ringa vanliga telefonsamtal, speciellt om det är utomlands. Eller så vill du hålla kontakt med din familj när du studerar på annan ort. Då är Skype programmet du ska använda. Det låter dig ringa gratis – både vanliga och videosamtal – över Internet.

Starta Windows snabbare med Soluto

11. Soluto

Få saker är så irriterande som när datorn tar en evighet att starta, är seg och hackar. Då är det hopplöst att försöka arbeta. Att fixa en strulande dator behöver inte vara komplicerat, det räcker att du installerar gratisprogrammet Soluto så hjälper det att ta hand om autostartande program – något som tar mycket prestanda.

12. Spotify

Själv lyssnar jag alltid på musik när jag skriver. Det är inte alla som gillar det, men många gör det, och det bästa och lagliga sättet idag är att använda Spotify som ger dig tillgång till många miljoner låtar som du kan strömma till din dator. Enkelt, lagligt och bra.

13. SuperAntiSpyware

Spyware och adware är två typer av skräpprogram som gärna infekterar våra datorer. Antivirusprogram klarar av att stoppa en del av dem, men det rekommenderas att du kompletterar ditt antivirus med ett antispyware. Ett bra program är SuperAntiSpyware.

Thunderbird 8

14. Thunderbird

Idag hanterar de flesta sin e-post via webbklienter som Gmail och Hotmail, men om du får mycket mejl är det ofta smidigare med en vanlig e-postklient. Mozillas gratisprogrammet Thunderbird är riktigt bra. Tyvärr har Mozilla dragit ner på utvecklingstakten på programmet. Det spelar dock inget större roll eftersom det är så gott som fulländat.

15. VLC Media Player

VLC Media Player är inte speciellt snyggt, men bortsett från utseendet slår det Windows Media Player på alla fronter när det kommer till att spela upp videofiler. Det är ytterst få filmfiler som inte kan hanteras av VLC.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

14 kommentarer

 1. 15 gratis program för din nya student-PC! | IKT och iPad i undervisningen | Scoop.it2012-10-23 at 20:57Reply

  […] 15 gratis program för din nya student-PC! From blogg.tkj.se – Today, 8:57 PM En dator är inte mycket att ha utan program. Som student har man inte så god ekonomi och då är det inte aktuellt att lägga ut en massa pengar på mjukvara. Via Freddy Håkansson […]

 2. MrBanco2012-10-23 at 15:17Reply

  15 gratis program även för fattiga pensionärer kunde det gott stått i rubriken….
  … denna pensionären har nästan alla redan.

 3. Lars2012-10-22 at 19:52Reply

  När det gäller gratis antivirus är Avast free på svenska också, använder det själv. Rekommenderas.

 4. Kerstin2012-10-22 at 11:41Reply

  Du nämner GIMP. Det har jag använt i många år. Men efter den senaste uppdateringen blev den sämre i mitt tycke. Då testade jag PaintNet (open source) och blev mycket förtjust i det programmet. Det startar omedelbart till skillnad från GIMP som tar MYCKET god på sig för detta. En ny egendomlighet i GIMP är att man inte kan spara som iaf inte om man vill spra som jpg. Man måste gå till Arkiv och exportera.

  • Tommy k Johansson2012-10-22 at 18:58Reply

   Kerstin: Paint.Net är riktigt bra, det håller jag med om! Jag ska försöka uppdatera mig om det; jag vet att utvecklaren hade stora planer.

 5. Hans2012-10-21 at 21:33Reply

  Är dom gratisprogram antivirus på svenska när dom är gratis eller är det endast på engelska eller andra språk, för jag är beroende att det är på svenska. Har läst att AVG 8 är på engelska då får man det gratis men vill man ha på svenska så är man tvungen att betala för att få gratisprogrammet då är det inte gratis för det kan inta vara endast gratis på engelska för då är det bedrägeri enligt min uppfattning

  • Tommy k Johansson2012-10-21 at 22:59Reply

   Hans: Tyvärr är det inte många program som översätts till svenska, men ett par av de som finns i listan är på svenska.

 6. Lars2012-10-18 at 17:01Reply

  Jag är inte student, men pensionär (likvärdig inkomst?). Nå vill
  tipsa om ett bra kontorsprogram som jag använder, gratis givetvis. Det är IBM Lotus Symphoni. Modernt och kompatibelt med MS-office.

 7. Anders Nordgren2012-10-17 at 18:37Reply

  Google Drive om man nu har gmail.

  Skydrive om man har Hotmail Eller Outlook som det heter numera.
  Där har man för övrigt Word, Excel och Powerpoint i lite avskalade versioner.

 8. Samuel Gustafsson2012-10-17 at 17:20Reply

  Annars är Sugar Sync ett vettigt alternativ till dropbox… Just saying =)

 9. Stefan Nilsson2012-10-17 at 14:23Reply

  Mitt råd är att man även införskaffar Dropbox för att få all sin viktiga data lagrad i molnet. På så vis behöver man inte oroa sig för att datorn ska krascha utan man vet att alla bilder, skolarbeten, etc. finns i säkerhet. Det går dessutom att nå datan via webbläsare, valfri dator, iPad, iPhone, etc.

  Nyligen (?) körde man även igång något som kallas för Space Race vilket innebär att studenter får upp till 25 gb extra gratis utrymme beroende på hur många andra medlemmar som studerar vid samma skola. Lägg till gratisutrymmet man får när man registrerar sig och genomför introduktionen (tar max 1 min) så har man 35+ gb lagring helt gratis.

  • Tommy k Johansson2012-10-17 at 15:27Reply

   Stefan: Att jag missade det… Tack! Klart att Dropbox ska vara med i listan. :) Det installerade jag på frugans dator när hon började plugga nyligen.

 10. 15 gratis program för din nya student-PC! | TkJ blogg | IT och Äldre | Scoop.it2012-10-17 at 13:50Reply

  […] 15 gratis program för din nya student-PC! | TkJ blogg From blogg.tkj.se – Today, 1:49 PM En dator är inte mycket att ha utan program. Som student har man inte så god ekonomi och då är det inte aktuellt att lägga ut en massa pengar på mjukvara. […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.