TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Typografi

Så enkelt laddar du ner gratis typsnitt till din Mac

Skribent:
Publicerad: , 17:43
Uppdaterad: 2016-11-09, 17:06
Respons: Skriv en kommentar!

Gratis typsnitt, installera på Mac OS XIgår skulle min fru göra etiketter i Pixelmator på en av mina Macar. Eftersom det var etiketter för att organisera på 3-åringens rum ville hon ha lite roligare typsnitt än de som är installerade som standard. På webben finns det hur många gratis typsnitt som helst att ladda ner.

När jag visat hur och var man hämtar och installerar gratis typsnitt, tänkte jag att det borde finnas fler Mac-användare som är nybörjare och är osäker på hur man fixar en massa nya teckensnitt. Så därför skrev jag ihop den här guiden till hur du hittar, laddar ner och installerar gratis typsnitt på Mac.

Det finns helt absurt många gratis typsnitt att ladda ner från webben och använda fritt. Jag har under årens lopp bloggat om en hel del schyssta sajter där du kan söka efter teckensnitt. Gör en sökning i mitt arkiv på gratis typsnitt, så hittar du bloggposterna.

En nackdel med gratis typsnitt är att väldigt många av dem saknar svenska ÅÄÖ. Nu är det inte alltid som vi behöver dem, men det är värt att poängtera det för att du ska slippa frustrationen som uppstår när man hittat och installerat ett supercoolt typsnitt, bara för att inse att Å saknas.

Lösningen på att slippa ladda ner teckensnitt som saknar svenska tecken, är att hålla sig till typsnittssajter som låter dig testa hur typsnittet ser ut med en valfri text. Då kan du knappa in ”åäöÅÄÖ” för att se om de finns med. När de inte gör det kommer de att antingen ara helt blanka eller ersättas av en rektangel.

Ladda ner gratis typsnitt

Två sajter som har den här finessen är Urban Fonts respektive Pimp Your Font. Den första sajten har över 8000 gratis teckensnitt att bläddra bland, medan Pimp Your Font har över 15000. Betyget dras dock ner av att sajten är ruskigt ful plus att det finns en begränsning för hur många teckensnitt du får ladda ner per dygn.

Själva upplägget är ungefär detsamma på de bägge sajterna. Man har delat i alla typsnitt i olika kategorier, såsom Cartoon, Horror, Dingbats, Movies, TV, Typewriter och så vidare. PåPimp Your Font finns listan över kategorier bara på förstasidan, som du går till genom att klicka på logotypen. Urban Fonts listar alla kategorier längst ner på sidorna.

När du har hittat ett typsnitt som du vill testa efter svenska tecken, klickar du in på teckensnittets webbsida. Hos Urban Fonts finns ett fält med texten Type your text here. Knappa in ”åäöÅÄÖ” så får du snabbt se huruvida det fungerar eller inte. Pimp Your Font har en länk som heter Test it now. Klicka på den så öppnas en liten ruta där du kan skriva din text.

Ladda ner gratis typsnitt

Gratis typsnitt med svenska tecken

Är du nöjd med resultatet laddar du ner teckensnittet. På Urban Fonts finns en stor grön knapp med texten Download, medan Pimp Your Font har en liten textlänk längst ner på sidan för typsnittet under rubriken Download Namn.

Installera typsnitt på din Mac

När du har laddat ner ditt nya typsnitt är det bara att öppna filen. Som regel är det antingen en typsnittsfil eller ett zip-arkiv som innehåller teckensnittet (en fil eller flera om det finns olika varianter; exempelvis kursiv eller fet) samt ett textdokument som kan innehålla licensavtalet. En del gratis typsnitt får inte användas i kommersiellt syfte.

Öppna typsnitt som du laddat ner gratis

Om du fick ner en zip-fil så öppnas den som en mapp. Själva typsnittsfilerna har oftast filändelsen TTF (TrueType Font) eller OTF (OpenType Font File).

Gratis typsnitt i zip-arkiv

Själva installationen av typsnittet kan inte bli enklare. Du dubbelklickar bara på typsnittsfilen. Då öppnas den i verktyget Typsnittsbok. Klicka på knappen Installera typsnitt. Svårare än så är det inte.

Installera gratis typsnitt på Mac

Nästan i alla fall. För det händer ibland att det inte går att installera, och då poppar det upp ett fönster som talar om att något gick fel. Så länge det inte är något allvarligt fel (vad det nu innebär) brukar det ändå gå att installera.

Problem med fel vid installera typsnitt på Mac OS X

Så där! Nu är du klar och du kan börja använda ditt nyinstallerade teckensnitt i valfritt program. Om du vill ha fler sajter att leta gratis typsnitt på, har jag som sagt skrivit en del bloggposter om sådana:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.