TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Musik

Grooveshark, gratis alternativ till Spotify och WiMP

Skribent:
Publicerad: , 07:28
Uppdaterad: 2011-04-27, 15:23
Respons: 11 kommentarer

groovesharkOm du likt undertecknad älskar musik, har du förmodligen idag Spotify. I dagarna lanseras en konkurrent till Spotify som heter WiMP och som verkar lovande. Men det finns en annan tjänst som ännu inte är så stor i Sverige – Grooveshark.

Fördelen med Grooveshark är att utbudet är enormt, samt att tjänsten är gratis om du accepterar att det visas en annons i programfönstret. Nackdelen är att Groveshark inte har någon officiell iPhone-applikation, samt att utbudet är rörigt.

Tips! Om du älskar musik, ska du ta en titt på den svenska tjänsten Check-In Music! Det är en ny gratis webbtjänst för alla som älskar musik. Du registrerar dig på några sekunder. Prova!

Till skillnad mot Spotify och WiMP behöver du inte speciell applikation för att lyssna på musik. Tjänsten körs direkt i din webbläsare och du behöver inte ens registrera ett konto för att börja lyssna. Om du däremot gratis registrerar dig kan du skapa spellistor och annat.

Utbudet i Grooveshark bygger på att användare laddar upp musik de har köpt. Den officiella tanken är att Grooveshark ska låta dig samla ditt musikbibliotek på webben, och om jag fattat det rätt använder det ett maskhål i lagen för att alla andra ska få lyssna på din musik.

Grymt mycket musik

Det här gör att det finns otroligt mycket musik på Grooveshark. Tyvärr är det vanligt att många användare laddar upp icke kompletta album och enskilda låtar. Det gör att utbudet är väldigt rörigt. Du kan få leta en stund för att hitta ett komplett album.

grooveshark-gratis-musik

Just detta tycker jag är problemet med Grooveshark. Jag lyssnar så gott som uteslutande på kompletta album (samt Spotify-listor sammansatta av musikskribenten Ola Claesson). Till skillnad mot i Spotify och WiMP finns exempelvis Metallica hos Grooveshark, men materialet är väldigt fragmenterat.

Grooveshark finns inte tillgängligt för iPhone via App Store eftersom Apple stoppat applikationen på grund av att tjänsten befinner sig i gråzonen inom upphovsrätten. Om du däremot har jailbreakat din iPhone, kan du skaffa applikationen via Groovesharks mobilsajt.

Vilken är din favorit?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Adjö Spotify, hallå Grooveshark! | Minnalainen's obskyra värld2013-06-18 at 20:56Reply

  […] Mer info om Grooveshark kan du läsa om här. […]

 2. Fredrik Duwell2011-05-16 at 01:26Reply

  Grooveshark är verkligen någonting att rekommendera för alla som inte vill hänga med den överprisbelagda tjänsten kallad Spotify.

  Grooveshark fanns innan bara till för att besökas via webbläsaren och det var kanske inte det smidigaste då man kanske gärna vill hålla sin webbläsare fri från onödiga flikar. Jag satte mig ner i C# och började snickra på ett program som fick Grooveshark till datorn, väldigt simpelt och rent.

  Gå in på min blogg genom följande länk för att ladda ner programmet:
  http://www.fredrikduwell.com/2011/05/grooveshark-ny-musiktjanst-helt-gratis/

  Peace.

 3. André2011-05-15 at 14:02Reply

  Jag skulle vilja säga att grooveshark, förbättras hela tiden. Det är ett koncept, som faktiskt slår hårt mot spotif, då medlemmarna själva kan vara med och ladda upp musik. Sedan spotfiy införde enbart betalning, har protester över nätet skett mot Spotify och Grooveshark har ökat sin popularitet. Självklart återstår lite förbättringar kring album, låtar och ljudkvalité. Dom skulle behöva någon databas med alla skivor, som registrerar och analyserar så att alla låtarna till ett album finns upp laddade, i exakt kvalité och ordning, innan den syns offentligt i groovesharks listor. Jag själv som musiker, anser att avatalen spotify haft med skivbolagen har varit rent uselt, då vi upphovsrätthavare har fått en alldeles för liten del av kakan, av miljardbolaget spotify. Jag har inte tyckt att 99kr varit för dyrt för så mycket musik, men när den stora kakan hamnar hos bolaget/bolagen sig själv blir jag mer eller mindre arg. Deras profitbegär slår hårt mot oss musiker som skriver och producerar musiken. Vi vinner mer på att vara ute och spela än att sälja skivor. Det är så dagens marknad ser ut. Att göra musiken tillgänglig på ett enklare vis som grooveshark, ökar våra chanser att få nå ut till folk, och att göra promotion för vår musik. Fixar spotify ett bättre avtal, så kan jag gå med att byta tillbaka, men som det ser ut nu ser jag inga som helst anledningar till att byta till spotify, om inga ändringar görs.

 4. Sheen`s TRADING RADIO o TV2011-05-03 at 19:14Reply

  Grooveshark kan ersätta Spotify

  Utbudet i Grooveshark bygger på att användare laddar upp musik de har köpt.
  Det finns även en sida som heter Groovylists som Konvertera dina Spotify , LastFM och iTunes spellistor till Grooveshark.
  Du kan även att se Grooveshark spellistor på Sheen`s TRADING RADIO o TV.

 5. It's tooo laaate! | Kung Universum2011-04-23 at 01:18Reply

  […] ingen bryr sig eftersom det är så roligt med reklam om halstabletter.Men nu såg jag att tkj bloggar om Grooveshark, vänner på Facebook pratar om det och det jag sa för ett år sedan har […]

 6. Conrads Linsan2011-03-04 at 10:38Reply

  Spotify är klart bra. Wimp har jag inte provat ännu. Grooveskit vill jag inte ens kommentera.

 7. Sebastian2011-03-02 at 00:18Reply

  Tycker alla tjänster är underlägsna Spotify i dagsläget och ser inte någon som helst anledning till att byta.

 8. Björn2011-03-01 at 10:58Reply

  Grooveshark är en gråzonsverksamhet och ej att jämföra med spotify som har upphandlat avtal med skivbolag som dessutom är delägare av spotify. Grooveshark består av filer som vem som helst har laddat upp. Groveshark tar inte ansvar för det som du laddar upp på deras websida. du är således personligen ansvarig emot skivbolag/rättighetsinnehavare om du blir påkommen. Kvaliten på ljudfilerna i i groovsharks data bas är varierande och ibland riktigt dåligt. ibland försvinner ljudfiler från databasen. Min upplevelse av att lyssna på streaming Grooveshark är att det är en andra sorterings variant av spotify.inget för hifi nörden. inte mycket att ha med andra ord.

 9. GurraK2011-03-01 at 10:52Reply

  Tack för en bra blogg!

  Hur är det med artisterna. Får de ersättning från Grooveshark?

 10. henrik2011-03-01 at 07:57Reply

  Groveshark har en bra app till android.

 11. Jay2011-03-01 at 07:48Reply

  Ett annat problem med Grooveshark är att en del låtar även kan vara avklippta mitt i för att användare som har laddat upp grejerna har klantat sig.

  Men med det sagt så är jag ändå nöjd med tjänsten. Det går hitta en hel del grejer som inte finns i Spotify, som t.ex. Led Zeppelin och Pink Floyd.

  Sen så skadar de ju inte heller att det är billigare än Spotify om man även vill ha tillgång till det i mobilen. De har iofs höjt från $3 per månad till $9, men det är väl rätt försumbart ändå.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.