TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Videoredigering

Så skapar du video av skärmen när du spelar datorspel

Skribent:
Publicerad: , 20:29
Uppdaterad: 2017-10-24, 07:36
Respons: Skriv en kommentar!

Så skapar du en spelvideo somn PewDiePieVill du bli nästa generations PewDiePie med spelvideos? Både YouTube och Twitch har visat hur extremt populärt det är med videos på när någon spelar datorspel. Du har säkert sett dem – speciellt om du har barn – där man ser en helskärm från spelet och en infälld ruta med en webbkamera på spelaren.

Så hur gör du för att spela in skärmen på ett smidigt och lättanvänt sätt? Det bästa alternativet för dig som vill ha en gratis lösning är OBS Studio, Open Broadcaster Software. Programmet finns för både Windows, Mac OS X och Linux. Vid en första anblick kan det kännas lite skrämmande, men faktum är att det är rätt enkelt att komma igång!

OBS Studio kan användas både för att spela in skärmen till en videofil, eller för att strömma live till exempelvis Twitch. En stor del av alla som har det här som jobb eller hobby använder sig av just OBS. Det är kraftfullt och fyllt av möjligheter – samtidigt som det alltså är lätt att komma igång med.

Börja med att ladda ner OBS Studio från dess hemsida (länk och information i rutan under artikeln). Jag har den här gången utgått från Windowsversionen, eftersom de flesta kör Windows och de flesta spel finns här. Kör du Mac har du dock en fördel i form av iMovie, som är Apples gratis videoredigeringsprogram och som är riktigt bra.

Här får du tre GRATIS videoredigeringsprogram!

OBS Studio gratiprogram för att skapa spelvideos

Ladda ner OBS Studio för ditt system; Windows, OS X eller Linux.

Det bör tilläggas att OBS Studio kräver en del datorkraft. Det behövs för att kunna fånga upp allting på skärmen, eventuellt tillsammans med bilden från en webbkamera, och sedan komprimera och spara det som en videofil.

Rekommendera guiden för dina vänner! Klicka bara på knappen för att tipsa dina kompisar på Facebook. Tack!

 

Du kan läsa om specifikationerna på den här webbsidan. Men har du en hyfsat bra speldator med ett bra grafikkort och gott om internminne (8 GB minst) ska det inte vara några problem. Datorn jag använder har ett Nvidia Geforce GTX 960M, processorn än en Intel Core i7 på 2,6 GHz och jag har 16 GB internminne. Läs om att köpa dator.

Konfigurera OBS Studio för att spela in din skärm

Du kan använda den automatiska guiden för att konfigurera OBS Studio, första gången du startar det.

Konfigurera OBS Studio för skärminspelning

När du startar OBS Studio första gången kommer du att få en fråga om du vill köra den automatiska konfigurationsguiden. Det rekommenderar jag. I mitt fall fungerade det utan problem. Du kommer att få frågan om du vill optimera för inspelning eller strömning. Ska du göra YouTube-klipp väljer du att optimera för inspelning.

Om du vill strömma till Twitch behöver du göra en del andra inställningar än de som beskrivs här. Det är något jag får återkomma till i annan artikel. Den här guiden handlar om att spela in skärmen när du spelar datorspel (eller gör något annat).

Skapa spelvideos enkelt med gratis program

Det första steget är att skapa en Scen och lägga till Källor.

De två rutorna nere till höger, som heter Scener och Källor, är de som du behöver konfigurera, vilket dock är enkelt. En scen är det som ska visas på din video – som regel används då en helskärm från spelet och en infälld ruta uppe till höger med en bild från din webbkamera, som visar dig.

Skapa en Scen och döp den. Därefter markerar du din scen och lägger till källor; Bildskärmskälla (allt som visas på din skärm) samt Videoinmatningsenhet (din webbkamera). Du kan sedan justera storlekar och flytta runt dem som objekt.

Du kanske vill ha en bakgrundsbild på vilken du lägger dina olika objekt (bildskärm och webbkamera). Då lägger du till en källa som heter Bild, och härifrån väljer du en bild du skapat i Photoshop eller något annat bildredigeringsprogram. Du kanske vill ha en ram runt bilden från din webbkamera. Det kan vara lite pill att få rätt proportioner, så plocka fram miniräknaren… Själva bakgrundsbilden bör vara lika stor som din skärm (kör du Full HD blir det 1920 x 1080 pixlar).

Dina olika källor visas i den ordning de ligger i listan under Källor. Du lär alltså behöva flytta din Bild till underst, för att den inte ska ligga över dina andra källor. Eller så använder du en PNG-bild med genomskinlig färg på de områden som du vill de andra källorna ska lysa igenom, och lägger denna bild överst.

Tweeta den här artikeln! Tipsa om hur du skapar spelvideos genom att tweeta den här guiden…

Tweeta

Ställ in filmformat för din video

Standardformat för inspelad video är flv (Flash) vilket du förmodligen vill ändra. Välj Arkiv -> Inställningar och klicka på ikonen Utmatning. Här hittar du alternativet Inspelningsformat, där du kan välja mellan flera olika – exempelvis mp4, mov och ett par andra.

Vilket du ska använda beror på vilket program du använder för att redigera video. Ett bra sådant kan i och för sig hantera alla format. Jag ska gå igenom olika videoredigeringsprogram i en framtida artikel.

Välj kvalitet och filformat på din spelvideo

Justera kvalitet, filformat och lagringsplats för dina videoklipp.

Du kan också välja var någonstans på hårddisken som dina filmer ska sparas. De tar rätt mycket plats så har du begränsat utrymme på din systemhårddisk, lägg dem någon annanstans. Men tänk på att det skrivs rätt mycket data och snabbt, så använd inte en slö nätverkshårddisk eller liknande.

Det finns också flera alternativ för att bestämma kvalitet på videon. Du kan dra ner kvaliteten lite om du ska göra en YouTube-video och inte bryr dig om att erbjuda Full HD-kvalitet.

Spela in spelvideo från din skärm

Nu när du gjort alla inställningar är det i princip bara att sätta igång. Starta ditt spel som du vill spela in ifrån, och när spelet är igång, hoppar du till OBS Studio med Alt+[Tab] och klickar på Starta inspelning. Återgå till spelet med tab-kommandot och börja lira.

När du är nöjd hoppar du åter över till OBS Studio och klickar på Stoppa inspelning. Efter en liten stund kommer din video ligga redo i mappen du valt – standard är Bibliotek -> Filmer. Vill du ha ett program som klarar av att spela upp alla typer av filmer, prova VLC Media Player som är helt gratis och grymt bra.

Spelvideo med GTA V

Så här kan en spelvideo se ut i grundläggande format…

Du vill säkert redigera din spelvideo innan du publicerar den. YouTube erbjuder en del sådana funktioner i samband med att du laddar upp den, men vill du hellre ha ett eget program som du kör lokalt istället för i webbläsaren finns det många att välja mellan. Adobe Premiere (eller Premiere Elements för hemanvändare) är bland de mest populära. Premiere Elements kostar runt 900 kronor och ger dig allt du behöver.

Slutligen loggar du in på YouTube och klickar Ladda upp-ikonen uppe till höger. Därefter är det bara att följa instruktionerna för att få upp videon på din kanal.

Ladda upp spelvideo till YouTube

Att ladda upp din spelvideo till YouTube är rätt enkelt.

Upprepa nu samma process och gör en underhållande och bra video minst en gång varje dag i fem-sex år, så kanske du börjar närma dig PewDiePie! (Ja, det ligger rätt mycket jobb bakom hans framgångar…)

 
Programinformation

OBS Studio

  • Hemsida: OBS Studio
  • Utvecklare: Jim
  • Pris: Gratis
  • Plattform: Linux, Mac OS X, Windows
  • Betyg: (9/10)
  • Kategori: Videoredigering
  • Testat av:
  • Antal nedladdningar: 406

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

 

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.