TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Habbo.se får inte sälja låtsaspengar till barn

Skribent:
Publicerad: , 07:37
Respons: 14 kommentarer

HabboHabbo är en virtuell värld placerad i ett hotell, där medlemmarna kan träffas för att chatta, möblera sina egna hotellrum och så vidare. Det är gratis att vara medlem men för att köpa möbler och bli populär behöver du så kallade Habbo-mynt, och enklaste sättet att få dem är att köpa dem via bland annat SMS.

Problemet är att Habbo riktar sig mot barn och ungdomar. Att ha direkta köpuppmaningar riktade mot barn bryter mot svensk marknadsföringslag, och Konsumentverket sätter nu ner foten.

Det här är ingen ny typ av finansiering. Speltillverkaren Zynga lever på att sälja virtuella pengar och de är väldigt framgångsrika. Spelen är uppbyggda så att du kan göra det mesta gratis, men vill du att det ska gå fortare och enklare betalar du småbelopp. Det är dock rätt lätt att fastna i spelet och beloppen växer. SVT skriver om Olle, 11 år, som lagt ut 2000 kronor på Habbo.

Problemet är väl att attityden på Internet är lite manãna, manãna. Ivriga företag vill expandera på andra marknaden och kontrollerar inte lagar utan nöjer sig med att översätta sajterna. Habbo startade i Finland och togs till Sverige 2003.

-När barn går in skickar Habbo ett mejl till föräldrarna och nöjer sig med det. Vi anser att man borde vänta till det att föräldrarna svarar att barnen har tillåtelse att vara på Habbo, säger Niklas Eklöf, informatör på Konsumentverket. [SVT]

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

14 kommentarer

 1. Habbo|||<<2013-06-13 at 16:09Reply

  vafan äre för fel om man spelar habbo om man är 9 typ endå skiter ja la jag i förfan jag får köpa själv

 2. Habbo-spelare2011-11-02 at 00:10Reply

  Bara för att ta tag i gammal låga.
  Habbo har/eller har haft en åldersgräns på 12-13 år.
  Och de som spelar är mellan åldrarna 9-17.
  Det är föräldrarnas fel om de inte kan hålla koll på vad sina ungar gör, och för att citera VincentViga:
  – ”Därefter har vi de idiotföräldrarna som ger ett mobiltelefonabonnemang till en minderårig och sen blir förvånade att de använder den.”
  Jag håller helt med. Barn förstår inte värdet i pengar, varför inte då ge Pelle en mobil med refillkort, där du som förälder ger barnet 100-200 kr i refill varje månad, så får barnet hålla koll på hur mycket denne spenderar på att ringa, smsa, och skaffa Habbo-mynt. Eller så ger du ungen en månadspeng på 200 kr, så lär barnet sig pengarnas värde snabbare och inser till sist att det är för dyrt att smsa in till habbo.

  Habbo tar alldeles för mycket skit just nu, när de egentligen inte har någonting med barnens uppfostran att göra.

  Jag slår vad om att barnen OCKSÅ är medlemmar på sidor såsom kamrat, och facebook. Facebook har även åldersgräns, såsom Habbo.

  Och som Pekka sa om att det är förskola till att bli kriminell att hyckla andra personer. Barnen gör säkert mer kriminella saker i skolan än vad de gör vid datorn.

  Så släpp nu detta om att det är så hemskt att det kommer räkningar på 1000-2000 kr, när det är ni föräldrar som dock är ansvariga för era barn.

 3. Linnea habbo älskare2011-09-08 at 11:11Reply

  Vafan äre fel med er! Föräldrar , Habbo spelar barn med problem i livet , kanske blivit våldtagna o sånt , VI betalat om vi vill . Jag har spelat i år de finns inte en enda pedofil , O vet ni vad svergies största pedofil sida är , http://www.kamrat.com !! Gå dit ist o chata . föräldrar får habbo stängt för oss barn blir vi glada NEJ . ……………. vi betalar om vi vill ! Mina föräldrar ger mig månads peng t yp på habbo 50 mynt per månad det räcker fint !

 4. Emmmyy2010-11-11 at 20:33Reply

  Habbo är ju rätt kul ändån. Men ! Onödigt mycket pengar går åt det ifall man köper ”Habbo mynt” Men! De tvingar inte en att köpa, det är igentligen man själv som bestämmer. :D

 5. Gurra2010-10-27 at 22:00Reply

  Det finns en till som blåser barn och deras föräldrar.Det heter EOE
  el något liknande.Detta finns nu i en hackad version som säljer dessa låtsaspengar från Vietnam.Har till dags datum fått telefonräkningar på 267€ och 170€ bara på grund av dessa.Har nu
  lagt in spärr på dessa nummer som börjar på 0900 och 0700
  Passa verkligen så att era barn inte använder dessa.Dessa människor som driver detta har inga som helst skrupler i kroppen
  Allt för att bli rik på ointelligenta västerlänningar

 6. Hugo2010-10-27 at 20:59Reply

  Att ett företag tar betalt för virtuella saker på en hemsida som dessutom riktar sig till barn är fullkomligt oetiskt.

 7. Håkan2010-10-27 at 19:39Reply

  Min son spelade på Habbo, han är 11 år. Vi gjorde en överenskommelse att han sa till mig när han behövde mer ”Habbo-mynt” så skickade jag sms så att han fick mynten på sitt konto på Habbo, på sätt så har man koll på att det inte går överstyr när de är barn. Jag såg risken att det kan bli riktigt dyrt för honom, därför ställde jag det som krav att jag var med när han behövde ”Habbo-mynt” annars fick han inga mynt alls. Efter ett par månader tröttnade han, nu har slutat spela på Habbo.

 8. Pekka2010-10-27 at 11:29Reply

  En kompis barn berättade till mig att de lärt sig blåsa ”möbler/pengar” av andra habbospelare. Det tycker jag är förskola till att bli kriminell. Hoppas sånt försvinner överallt på nätet. (De ungarna är 9 och 11år)

 9. Mattias Barsk2010-10-26 at 16:04Reply

  Rea kan också berätta att blip.se, Apberget, Stardoll och Bilddagboken specialgranskas av Konsumentverket för att de misstänker att dessa sajter i likhet med Habbo bryter mot marknadsföringslagen.

 10. VincentViga2010-10-26 at 12:19Reply

  Det att Habbo skulle vara ett pedofilnäste kan du inte ha mer fel om. Habbo har branschens högsta säkerhet och live moderation med språkfilter och andra säkerhetsmekanismer som jag inte får gå in på här.

  Där är oerhört enkelt att peka finger på ett företag av den anledningen att man inte tar ansvar för sina barn. Det att vänta på föräldrarnas godkännande. Hur skall det gå till? För det får Habbo inte tillgång till personregistret i Sverige. Det finns ett oändligt antal sätt att förfalska identitet idag. Enligt Datalagen får inte falska personuppgifter sparas. Så om en unge förfalskar sin pappas personnummer och det råkar motsvara någon annans svensk personnummer och Habbo lagrar det som godkännande för föräldrarna, så kan Datainspektionen stänga företaget.

  Är det ett sätt att tvinga företag att fungera i Sverige? Att ställa krav men inte se till att de har möjlighet att hålla säkerheten på den nivån de själva vill? Det betyder bara hur lite barn egentligen betyder för de som SKAPAR lagarna.

  Därefter har vi de idiotföräldrarna som ger ett mobiltelefonabonnemang till en minderårig och sen blir förvånade att de använder den. Enligt vad jag vet får inte minderåriga teckna ett abonnemang i Sverige av en viss anledning. Dessutom säger Föräldrabalken §9 att om en minderårig utger registrerar sig med förfalskade personuppgifter så att försäljaren luras i att tro att den har att göra med en legitim köpare, så är det den minderåriges ansvar.

  Barn är en ömtålig grupp i samhället och att föräldrar företag media och institutioner pekar finger åt varandra i stället för att hjälpa varandra för att kunna tillgodose barn en säker rolig och lärorik miljö är inte bara egoistiskt utan inhumant.

  I slutändan är det ni föräldrar som har ansvaret på att sätta er in i era barns liv. Är personligen så fruktansvärt besviken och ledsen på alla dessa människor som ger liv och sedan skiter i de. Ingen karriär är viktigare än ditt barn.

  Sätt er in i vad era barn gör, vad det handlar om. Lär er själva och era barn hur man rör sig säkert på internet på samma sätt som i trafiken utomhus.

 11. Jennie2010-10-26 at 12:01Reply

  Det finns många spel som då bör stoppas i Sverige. Exempelvis MiniMonos , Chimpoo, Wiglington and Wenks har samma möjlighet att köpa virtuella pengar.

  • TkJ2010-10-26 at 12:27Reply

   Jennie: De spel du nämner riktar sig inte mot svenska barn, till skillnad mot Habbo. Så det är inte riktigt samma sak, även om jag förstår teorin.

 12. Fredrik2010-10-26 at 08:30Reply

  Min äldsta son tillbringande rätt mkt tid och pengar på Habbo för en massa år sedan. Jag försökte ha koll på det och smsade in ett par betalningar till möbler osv då jag tyckte det verkade som en ok underhållning för honom just då.

  Dock visade det sig att han gett tillstånd till sitt konto till folk han inte borde och därmed blev av med sina pengar/saker ett par gånger innan jag satte stopp för honom att tillbringa mer tid där.

  Man lär så länge man lever!

 13. Kenny2010-10-26 at 07:56Reply

  Leker barn fortfarande på Habbo? Det är ju ett av nätets populäraste pedofilnästen fortfarande, kanske de borde nämna det i mailet de skickar ut till föräldrarna? Eller att Anonymous lite då och då spelar spratt på dess användare…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.