TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Hacktivism en starkt växande trend enligt Cisco

Skribent:
Publicerad: , 11:51
Respons: Skriv en kommentar!

AnonymousHackare, av den elaka sorten, har tidigare arbetat främst för att tjäna pengar och skapa ett rykta om sig inom hackerkretsar. Idag ser bilden annorlunda ut, då många hackare har slagit sig in på den politiska banen. Hacktivism kallas det för, och det går ut på att använda hackerkunskaper till att exempel slå ut sajter som man ogillar.

En av de mest kända grupperna är The Anonymous, som synts i media ordentligt det senaste året. De har gjort angrepp mot exempelvis VISA, för att de blockerat utbetalningar till Wikileaks, samt att grupperingen har även hotat att sänka Facebook. Cisco noterar i sin årliga säkerhetsrapport att hacktivism är en stark trend under 2011.

Vilka Anonymous är, vet man inte. Det troliga är att det är en löst sammansatt gruppering, och att det inte finns några direkt fasta medlemmar. Det finns undersektioner till gruppen i flera länder, bland annat Sverige.

I Sverige syns gruppen bland annat på en blogg och på Twitter, där de i skrivande stund har över 1500 följare. I deras twitterflöde kan man bland annat läsa om attacker mot regeringssajter i Egypten.

– Extremgrupper som tidigare genomförde fysiska aktioner av olika slag har med Internet fått mycket större möjligheter att mobilisera sina styrkor och skada personer eller organisationer som de klassar som fiender. Jag är övertygad om att vi får se mer av hacktivism i framtiden och alla verksamheter som är kontroversiella på något vis bör ha någon form av beredskap, säger Henrik Davidsson, säkerhetsexpert på Cisco. [Pressmeddelande]

I många fall använder man sig av DoS-attacker för att slå ut sajter. Det görs genom att samordna väldiga mängder förfrågningar till servrar. Görs tillräckligt många överbelastas sajten och blir onåbar. Just DoS-attacker har vi fått läsa mycket om det senaste året. Ett problem är att det är svårt att skydda sig mot den här typen av attacker.

CIA HackHacktivism från 90-talet

Hacktivism är dock inget nytt. Hackare har länge använt sig av tekniken för att genomföra olika attacker av politiska slag. Kevin Mitnick är i det närmaste legendarisk inom det här området. Han blev i februari 1995 arresterad för datorintrång, och hans historia har bland annat berättats i filmen Takedown.

I Sverige skedde det historiskt mest kända politiska hacket dem 19 september 1996 då CIA:s hemsida hackades med budskapet ”Sluta ljug Bo Skarinder!”, med hänvisning till åklagaren Skarinders åtal mot Stockholmshackarna SHA. Läs mer om det i e-boken Copyright finns inte (skriven av Linus Walleij, som jag – inom kategorin ”meningslöst vetande” – gick på dagis tillsammans med).

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.