TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Hård kritik mot gränssnittet i Windows 8

Windows 8 gränssnittWindows 8 används idag av cirka 1 procent av datorerna anslutna till Internet, enligt statistik från Net Marketshare. Det låter kanske inte så mycket men med tanke på att operativsystemet lanserades officiellt för bara två månader sedan, är det alldeles för tidigt för att kalla det flopp eller succé.

Det är ingen lätt uppgift Microsoft har framför sig. Att övertyga alla sina användare till att byta till ett helt nytt gränssnitt, som är anpassat för pekskärmar, är väldigt svårt. Även små förändringar i gränssnittet drar till sig hård kritik, så en förändring av den här storleken gör att glåporden haglar.

Härom dagen ställde jag en fråga på TkJ:s Facebook-sida (gå in och Gilla den, du med!) om läsarna uppgraderat till Windows 8. Det var väldigt varierande svar. En del hade gjort det och var nöjda – andra hade uppgraderat och inte gillat det.

Men många hade inte uppgraderat, och utan att ens testat det var de starkt kritiska mot Windows 8. Läsare skrev bland annat: ”har inte hört något bra om det än”, ”har bara hört skit om det”, ”nä verkligen inte, verkar strulig”, ”har inte hört något positivt om det än, så nä”.

Själv gillar jag det nya gränssnittet i Windows 8, samtidigt som jag tycker att det kommer till sin rätt först tillsammans med pekskärm. Jag tycker det är spännande med ett helt nytt tänk.

Windows 8 Modern UI

Visst är jag också van vid den vanliga skrivbordsmiljön och ibland har jag saknat den på min Windows 8-dator. Men det handlar trots allt mest om en vanesak, och i slutändan vägs det upp av att jag gillar att Microsoft våga göra något helt nytt. Alternativet att bara bygga vidare på Windows 7 hade varit fel väg att gå.

Samtidigt har jag förståelse för kritiken, även om jag har lite svårt att förstå hur man bara hört negativa saker om operativsystemet. Så hård har kritiken inte varit. Den stora majoriteten av ”vanliga användare” (det vill säga de som inte är entusiaster) ser det som något jobbigt att sätta sig in i ett helt nytt gränssnitt. Alla tycker inte det är kul att sitta och leka med datorer.

Läs om grunderna i Windows 8.

Källa: Net Marketshare


Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

13 kommentarer

 1. Per Berglund2013-01-16 at 20:34Reply

  Kör det både hemma och på Jobbet. Det bästa jag kört. Nu startar datorn upp och loggar in på ca 15 sek istället för 3-4 minuter.Tog ca 1 vecka att lära av sig med Start-menyn och sedan man lär sig använda snabbkommandon blir det ännu bättre. Hemma kör jag det på gamla datorer och tycker att det fungerar bättre än Windows 7.

 2. Göte2013-01-08 at 12:02Reply

  Man undrar ju om Microsoft överhuvudtaget funderat på företagsanvändningen. Har mycket svårt att se att stora företag kommer att anamma W8. Att byta hårdvara, mus, tangentbord & skärm till en tryckkänslig skärm med skärmtangentbord blir dyrt.
  Dessutom inte så praktiskt att sitta och peka på en skärm på andra sidan skrivbordet. Alla som kan hantera ett tangentbord utan att titta på det när man skriver kommer definitivt att få problem. För att inte tala om hur man idag som van användare använder det numeriska tangentbordet.
  Nä Microsoft får nog ta sig en funderare på gränssnittet, annar blir det väl så att W8 sällar sig till skaran av dåliga operativsysten – MIllenium & Vista som aldrig blev någon hit.
  Göte

 3. Tom Barckman2013-01-08 at 11:51Reply

  Jag har bytt. Tycker det är OK, men saknar Windowsknappen på 7:an. Där var det lättare att gå till vissa funktioner.
  Hade jag vetat vad jag nu vet hade jag nog dröjt ett tag att ta 8:an.

 4. Eric2013-01-04 at 15:14Reply

  Vem vill ha ett operativ/skärm som ser ut som en LEGO-låda?
  Vari ligger framsteget att göra ikonerna rektangulära och i ”dagisbarnfärger”??
  Så som jag arbetar har jag idag direkt access till 100-talet små ikoner som efterhand byts ut..
  Snabbjobbat..

  • Tommy k Johansson2013-01-04 at 15:37Reply

   Eric: För att vända på det – vem vill ha ett operativsystem med statiska ikoner i fast storlek på fasta platser, som i praktiken ser ut som Windows 3.11? Smaken är som baken.

 5. Pentti2012-12-31 at 23:25Reply

  När Classic Shell kom vart jag nöjd. Man slipper mobiltelefongränsnittet på en PC med den. Efter att ha ändrat lite associationer till en del program så störs man inte av Metro på något sätt, märker inte ens av att den existerar. Jag tycker 8 är snabbare och stabilare än den redan stabila 7an. Uppstarten på 15 sekunder är inte fel heller.

 6. Sebastian2012-12-30 at 12:48Reply

  Jag är nog mer inne på, ”Varför”… ?

  Vad ger det mig för nya funktioner som jag behöver nu. Jag har redan min iPad som används för ”slösurf i soffan”, min iPhone som används som telefon och som jag alltid har tillgänglig.
  Min stationära PC, Windows 7, som jag har till jobbet / fix och trix och Photoshop / videoredigering mm.

  Finns det något rakt svar på det med några meningar? Varför jag skall uppgradera alltså.

 7. Claes2012-12-29 at 22:03Reply

  Uppgraderade min Samsung N140 från Win 7 starter till Win 8 och fick ett avgjort snabbare system. Så samtidigt som Windows 8 sägs vara dödsstöten för Netbooks så är det också räddningen.

 8. m962012-12-29 at 16:44Reply

  Men vad är själva anledningen till att byta egentligen? Vad är den verkliga vinsten i verkligheten så att säga? Lite snabbare kanske.. men med de 10-delarna man tjänar in där.. hur lång tid tar det o räkna hem bara själva ominstallationen av allting? Gör man det nånsin ens? Mitt operativ ligger i bakgrunden. Jag jobbar inte med själva operativet i sig.. utan det mesta sker i webbläsaren.. eller i nåt annan program..

 9. Gor2012-12-29 at 16:31Reply

  Jag har uppgraderad (eg installerade om) på min bärbara och jag gillar det även om inte allt är kanon. Det jag nog tycker minst bra om är att det är så optimerad för tryckskärmar så att det i vissa fall blir ”jobbigare” att arbeta med musen (ja, det finns kortkommandon för nästan allt men har inte lärt mig dem än)

 10. KSJ2012-12-29 at 15:32Reply

  Jag har kört RT-versionen så det är väl sånär 8an man kan komma om man inte sätter ett likhetstecken mellan de (?). JAg är helnöjd med det nya och med touchfunktionerna så är det helt underbart. När man bara har apparna framme är det väldigt lätt att nyttja de appar man vanligen använder, och när man gör något mer krävande och som går utanför det nöjesinriktade så är det bara att byta över till det klassiska utseende (desktop mode) så är det precis som vanligt (läs 7an).

 11. Håkan2012-12-29 at 13:55Reply

  Jag har pratat med en hel del som har installerat 8an, och de är inte nöjda med det. Sedan så är min grund princip, ta inte bort något som fungerar, så för mig finns det absolut ingen anledning till att byta OP. Gick från XP till 7an, hoppade över Vista då jag bara hörde skit om det, och det stämde ju, så därför lyssnar jag på de som har 8an. Är majoriteten där missnöjda så måste ju det betyda något.

 12. Béatrice Karjalainen2012-12-29 at 13:45Reply

  Gränssnittet är väl ok men drivrutinsbuggar mm driver mig i och sonen som har en win8-burk till vansinne. Externa skärmen lägger av mitt i, program kraschar mm. Inte stabilt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.