TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Harpan saknas i Windows 8/10? Här hittar du spelet!

Skribent:
Publicerad: , 12:02
Uppdaterad: 2018-07-22, 08:46
Respons: Skriv en kommentar!

Windows 8 och Harpan - och andra patiensWindows har historiskt sett kommit förinstallerat med ett par patiensspel, bland annat populära Harpan, för den som vill slå ohjäl lite tid med en digital kortlek. Men i och med Windows 8/10 har man tagit bort de här spelen. Har du skaffat en ny PC med Windows 8 eller 10, så kommer du troligtvis inte att hitta Harpan, Hjärter och Kungen. Spelet är emellertid inte helt försvunnet, för du kan ladda ner det gratis från Windows Store.

Harpan, Hjärter och Kungen är ett populärt nöje bland många hemanvändare. Flera gånger har jag fått frågan, från användare som köpt en ny dator med nya Windows, var spelen har tagit vägen. Det har trots allt funnits i Windows i många herrans år. Jag vet inte riktigt varför Microsoft tagit bort det i standardinstallationen, men att skaffa det är som sagt inte så svårt. Så här återfår du Harpan i Windows 8 och 10!

Skälet till varför Microsoft inte längre skickar med Harpan, Hjärter och andra patiensspel, i Windows standardinstallation, kan ha att göra med att man vill trimma ner storleken på Windows. De senaste åren har man tagit bort en hel del program som annars följde med.

Det kan också ha att göra med att man inte vill bråka med EU om förinstallerade program. För ett antal år sedan fick Microsoft dryga böter av EU på grund av att Internet Explorer skickas med Windows – det var enligt EU ett oönskat slag mot konkurrenter. Det är därför Microsoft numera måste lyfta fram alternativa webbläsare när du installerar Windows.

Spela på webben för alla

Innan jag går igenom lösningen för återfå kortspelen, vill jag tipsa om en bra sajt där vem som helst kan spela Harpan på webben – Harpan.se. Här finns hela 15 olika Harpan-spel som du kan klicka igång och spela direkt i din webbläsare. Det fungerar oavsett vilket operativsystem du har.

Harpan i Windows 8 och 10
image-23360

Om du inte bryr dig om att installera Harpan som ett vanligt program på din dator, kan du börja spela direkt i webbläsaren hos Harpan.se.

Det spelar dessutom ingen roll om du sitter framför en dator, eller om du känner för att spela på din smartphone under tiden du väntar på bussen. Harpan-spelen på sajten är översatta till svenska.

Installera Harpan i Windows 8 / 10

Oavsett vad skälet är, kan du enkelt ladda ner och installera Harpan och andra patiensspel till din nya dator med Windows 8 eller Windows 10. Du hittar samlingen under namnet Microsoft Solitaire Collection i Windows Store. Börja med att klicka på Windows Store-ikonen nere till vänster i aktivitetsfältet, alternativt i startmenyn eller på hemskärmen.

I Windows Store söker du efter ”Microsoft Solitaire Collection”. När du hittar din app klickar du på Installera.

Windows 8 och Harpan / Klondike
image-23361

Öppna Windows Store och sök efter Microsoft Solitaire Collection. Här hittar du även massor av andra spel och appar.

När spelet är installerat kommer det att dyka upp i startmenyn. Om du inte hittar det, sök bland dina installerade program genom att trycka Win för att öppna startmenyn, och därefter kan du bara börja skriva din sökfras.

Starta din nyinstallerade applikation med patients.

Harpan / Klondike för Windows 8 och Windows 8.1
image-23362

Nu har du Harpan även i Windows 8 och 10! Slösa inte bort för mycket tid bara…

Det finns ett par olika patienser du kan spela. Spelens namn har dock inte översatts till svenska, även om applikationen i övrigt är på svenska. Harpan heter sålunda Klondike. Det finns som sagt även ett par andra patienser som du kan prova. Och skulle du sakna något, kan du säkert hitta det genom att söka i Windows Store.

Om du ofta spelar patiens, kan du göra det enklare att hitta spelet genom att fästa dess ikon i aktivitetsfältet. Det gör du genom att köra igång spelet, och sedan högerklicka på dess ikon i aktivitetsfältet. I menyn väljer du Fäst i Aktivitetsfältet.

Fäst Harpan till aktivitetsfältet
image-23363

Klart! Nu kommer patiensspelet alltid att ligga i ditt aktivitetsfält som en ikon. För att starta det är det bara att klicka igång det.

Är det något annat du saknar i Windows 10? Skriv en fråga i kommentarerna nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.