TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

Heml.is ska göra meddelanden säkra mot snokande storebror

Heml.is - App för att skicka säkra meddelanden som inte kan avlyssnasI kölvattnet av PRISM, det omfattande övervakningssystem som USA skapat för att avlyssna samla ihop information från flera stora Internetföretag, har Peter Sunde tillsammans med Leif Högberg och Linus Olsson skapat applikationen Heml.is för säker kommunikation mellan användare.

Heml.is kan ur ett användarperspektiv ses som en variant av Facebook Messenger, Windows Live Messenger eller andra liknande lösningar. Gränssnittet är dock snyggare än de flesta, men det allra mest väsentliga är att meddelanden ska vara säkra mot avlyssning. Detta görs bland annat med krypteringstekniker som PGP och XMPP. Tidigare idag blev det klart att finansieringen, om gjorts via crowdfunding, blev klar. 36 timmar tog det att nå upp till de 100000 dollar man efterfrågade för att dra igång utvecklingen.

De tre grundarna av Heml.is har tidigare jobbat ihop med Flattr, som är ett system där bloggare och andra som driver webbsidor enkelt kan ta emot donationer från besökare. Heml.is kommer att bli en applikation för inledningsvis iOS och Android, där du och dina vänner kan kommunicera med varandra utan att vara oroliga för att er kommunikation övervakas av storebror.

Att vi är ständigt övervakade av olika statliga rättsorganisationer borde egentligen inte förvåna någon. Vi är alla potentiella terrorister och detta faktum har i det närmaste förintat all form av personlig integritet. E-post, chattar, SMS, telefonsamtal – ja, all form av kommunikation ska helst kunna övervakas för att hindra de terrordåd vi alla uppenbarligen går och planerar.

Snabb finansiering via crowdfunding

För att komma igång med utvecklingen behövde Heml.is ett startkapital på 100000 dollar. Man valde att vända sig till Internet och använda så kallad crowdfunding för att dra in pengarna.

Crowdfunding innebär att vem som helst kan hjälpa till genom att skänka en oftast valfri summa pengar. Kickstarter är den mest kända sajten för att hantera projekt som söker finansiering via crowdfunding, men den tjänsten är begränsad till projekt i USA respektive Storbritannien. I Sverige finns alternativet Funded By Me.

Heml.is finansieras med crowdfunding

Heml.is valde dock att hantera donationer själva genom att ta betalt via Paypal alternativt Bitcoins. Beroende på hur mycket du donerar, får du en viss mängd koder för att låsa upp extrafunktioner i den kommande applikationen, samt möjlighet att paxa användarnamn.

Tidigare idag postade Heml.is ett kort inlägg på sin blogg, där man berättade att man nu fått in över 100000 dollar via donationer. Ungefär 36 timmar tog det alltså för Heml.is att övertyga Internetanvändare världen över om att de har en bra tjänst på gång, som är värd att skänka en slant till.

Heml.is byggs för fullt

Startkapitalet kommer att användas till att finansiera bygget av applikationerna för iOS och Android, samt för att bygga den infrastruktur som behövs i grunden – det vill säga de servrar som Heml.is är beroende av för att kunna fungera.

Heml.is, snygg design i iOS-app

BILD: Så här kommer Heml.is att se ut på en iPhone eller iPod Touch.

Något lanseringsdatum är ännu inte bestämt, men om du är intresserad av tjänsten kan du följa utvecklingen på antingen deras blogg, eller deras Twitter-konto och Facebook-sida. Du kan också anmäla din e-postadress för att få mejl om hur utvecklingen går.

Peter Sunde är knappast känd för att ha fokus på att bygga produkter och tjänster vars syfte är att generera en massa pengar. Detsamma gäller för Heml.is. Det viktigaste är att kunna erbjuda en app för direktmeddelanden, som inte går att övervaka. Så här förklarar man på sin hemsida:

Why is Heml.is different from WhatsApp, MessageMe, iMessage etc?
Our focus is your privacy so we are building everything from software to company structure to protect that. The others are focused on maximising profit.

Why are you doing this?
Primarily the leak from Edward Snowden made us understand that this is needed. We don’t want a world where everyone is monitored all the time. People have a right to be private and this is our way of enabling them.

Tekniken för att skydda användare mot snokande storebröder innefattar bland annat kryptering med hjälp av PGP och XMPP, och själva serverdelen kommer inte att behålla någon historik över meddelanden. Så fort ett meddelande har nått mottagaren, tas det bort från servern. Skulle någon kräva tillgång till servrarna för att samla ihop information om användarens kommunikation, finns det sålunde ingen historik att hämta.

Fler plattformar i framtiden

iPhone med iOS 7På hemsidan finns en bild (större än den här oven) som visar hur applikationen kommer att se ut på iOS. Och det verkar som om utvecklarna har rätt när de beskriver gränssnittet som ”beautiful design”. Det ser riktigt bra ut. Man har valt att hämta inspiration från designen i Apples kommande iOS7. Android-versionen för Heml.is är tänkt att se ut ungefär likadant.

Man kommer som sagt fokusera på att ta fram appar för iOS och Android. Om intresset för Heml.is är lika stort efter lanseringen som nu innan, ska man ta fram fler versioner för andra plattformar. Gissningsvis lär det dyka upp appar för Windows, OS X, Linux och Windows Phone.

Själva applikationen kommer att vara gratis, men du kommer att kunna låsa upp olika extrafunktioner via köp inifrån appen. Exakt vad det handlar om säger man inte idag, bortsett från ett exempel om möjligheten att kunna skicka bilder i dina meddelanden. Grundutförandet av Heml.is är begränsat till textmeddelanden.

Svårt att slå igenom i genren

Jag tycker att det här låter som ett väldigt intressant projekt, så jag kommer säkert att återkomma med fler bloggposter framöver. Det svåra med att få en sådan här app att fungera, är att locka tillräckligt många användare. För att kunna skicka dina säkra meddelanden till vänner, krävs ju att dina vänner också har applikationen.

Själva grundtanken med att det inte går att övervaka dina meddelanden är så klart det viktigaste med hela appen. Men det räcker inte för att få folk att använda den istället för konkurrenterna. Ska Heml.is slå igenom bland de stora massorna, måste själva användandet vara exceptionellt.

Det måste vara väldigt simpelt att komma igång och man måste hitta smarta incitament för att hjälpa användare att övertyga sina vänner om att byta till Heml.is. Av skärmdumparna att döma verkar man ha lyckats göra ett snyggt gränssnitt, och det är positivt. Är själva hanteringen lika välgjord som utseendet, kan det här gå riktigt bra.

Eller vad tror du?

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

 

En kommentar

  1. Mattias Hedman2013-07-12 at 01:47Reply

    Upplever själv att denna tjänst inte är mycket bättre än alla andra. Precis som XDA tar upp i deras artikel här: http://www.xda-developers.com/android/heml-is-this-just-isnt-security/

    Återstår och se vad slutresultatet blir.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.