TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Varning för nytt bedrägeri, ser ut som blåskärm i Windows!

Skribent:
Publicerad: , 22:02
Respons: 4 kommentarer

HicurdismosMicrosoft går nu ut och varnar för ett nytt bedrägeri som görs i företagets namn. Hicurdismos är en trojan som döljer sig i vad som verkar vara ett installationsprogram för Microsofts verktyg för att skydda mot skadlig kod – Microsoft Security Essentials.

När en dator blivit infekterad av Hicurdismos kommer en blåskärm, också kallad för Blue Screen of Death (BSoD), att visas med en rekommendation om att den drabbade Windows-användaren ska ringa upp ett angivet telefonnummer som påstår sig gå till Microsofts supporttjänst.

Att bedrägeriet går ut på att få offret att ringa upp ett telefonnummer, gör att det är lätt att dra paralleller till det flera år gamla lurendrejeriet som går ut på att du blir uppringd av någon, med dålig engelska och indisk brytning, som utger sig att vara Microsofts supportavdelning.

I det är fallet försöker bedragarna övertyga dig om att din dator är infekterad av skadlig kod och att du behöver köpa ett säkerhetsprogram (som i praktiken inte gör någonting). TkJ.se har sedan 2011 varnat för det här vid ett flertal tillfällen.

Det nya bedrägeriet, som döpts till SupportScam:MSIL/Hicurdismos.A, vänder på processen och låter istället offret ringa till bedragarna istället för tvärtom.

Varna dina vänner! Hjälp till att sprida information om det här nya bedrägeriet genom att tipsa dina kompisar om artikeln på Facebook. Du hittar fler länkar till sociala medier (Twitter, LinkedIn, Google+) under artikeln.

 

Att ringa upp ”supporten” kommer inte att lösa problemet – av den enkla anledningen att det är ett fejkat problem. De som ringer telefonnumret kommer, enligt en artikel hos Microsoft, att luras installera mer skadlig kod.

Det kan till exempel handla om spionprogram (spyware) som avlyssnar allt du skriver på tangentbordet och vad som syns på skärmen. Då går det lätt för bedragarna att snappa upp lösenord.

Hicurdismos
image-24670

Bedrägeriet Hicurdismos börjar med en skadlig kod som utger sig för att vara Microsoft Security Essentials.

Hicurdismos smittas via infekterade webbsidor

Hicurdismos sprids genom så kallade drive by-download. Det är en teknik som nätkriminella använder för att, via olika säkerhetshål i webbläsare och tillägg, infektera en dator bara genom att du besöker en smittad webbsida.

I det här fallet försöker nätbrottslingarna lura dig att själv installera trojanen, genom att få den att se ut som Microsoft Security Essentials – som ironiskt nog är Microsofts gratis verktyg för att stoppa och skydda din PC mot skadlig kod…

När trojanen exekveras släcks muspekaren, och det går inte att köra igång Aktivitetshanteraren för att stänga av trojanen. Sedan visas en falsk blåskärm, kopierad från en äkta blåskärm i Windows 8 och Windows 10. Texten innehåller ett telefonnummer som du ombeds ringa för att lösa ”problemet”.

Den här typen av bedrägerier går under namnet ”technical support scams”, och de har som sagt funnits i flera år. Bluffarna går ut att på olika sätt ta kontakt med potentiella offer via telefon och utge sig för att ringa från Microsoft. Den bluff som varit aktiv sedan 2011 är väldigt omfattande och organiserad.

Varna dina vänner för bedrägeriet!

Jämfört med de nätbrottslingar som ringer upp dig och säger sig vara från Microsofts support, skiljer sig Hicurdismos genom att börja med skadlig kod, istället för att enbart luras med så kallad social engineering. Det innebär att du kan lyckas stoppa det med hjälp av ett bra antivirus.

Ett bedrägeri som däremot uteslutande använder sig av social engineering går inte att stoppa med säkerhetsprogram. Social engineering innebär att man via lurendrejeri försöker övertyga offret att lämna ifrån sig kreditkortsnummer och annat.

Du är dock inte garanterad att hindra Hicurdismos även om du har ett bra virusskydd. Skälet är att trojanen som sagt utger sig för att vara Microsoft Security Essentials, och försöker lura dig till att aktivt godkänna en installation. Antivirus fungerar inte om användaren själv godkänner installationen av skadlig kod.

Sprid gärna den här informationen till dina vänner på sociala nätverk! Om du skrollar ner lite, hittar du knappar för att dela artikeln på Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ och Pusha.

Källa: Microsoft

Läs mer om hot och skydd!

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

4 kommentarer

  1. Carl Stridsberg2016-10-25 at 11:28Reply

    Tack, Tommy!
    Delat på Facebook, nu..

  2. Ivar Gleerup

    Ivar Gleerup2016-10-24 at 22:28Reply

    Har fått 2 samtal från dom. Jag bad dom dra åt skogen.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.