TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

Så lätt hittar du gratis WiFi via Facebook!

Skribent:
Publicerad: , 22:13
Uppdaterad: 2017-07-03, 11:41
Respons: 3 kommentarer

Hitta gratis trådlösa nätverk (WiFi)Vill du inte riskera att slösa upp din datatrafik för mobilabonnemanget är det en god idé att använda dig av gratis trådlösa nätverk som finns tillgängliga lite överallt. Idag finns det gott om öppna WiFi – i alla fall om du befinner dig inom hyfsat stora städer.

Facebook har nu lagt till en ny funktion i sin applikation för iOS respektive Android, som presenterar en karta över där du befinner dig, tillsammans med utmärkta platser med fria trådlösa nätverk. Det är snabbt och smidigt, men tänk på säkerheten.

Gratis trådlösa nätverk (WiFi) – också kallade public WiFi-hotspots på engelskt fackspråk – finns överallt i tätbebyggda områden. Där jag bor ute på småländska vischan är det tämligen tomt, men så fort du kommer in i en stad börjar de dyka upp.

Tipsa dina vänner om att hitta gratis WiFi på Facebook!

 

Det finns en hel del tjänster som hjälper dig att lokalisera olika fria trådlösa nätverk. Nu har Facebook gjort det hela enklare genom att lägga till just en sådan här funktion i sina applikationer för iOS respektive Android.

För att komma åt finessen öppnar du din Facebook-applikation och trycker på Mer-ikonen nere till höger (den som ser ut som nio fyrkanter i en kvadrat). Nu visas en rad interna funktioner i appen och här hittar du numera Hitta Wi-Fi.

Hitta öppna WiFi-hotspots

Så hittar du gratis WiFi

Starta Hitta Wi-Fi så får du fram en karta baserad på var du befinner dig, där alla registrerade och närliggande publika WiFi-nät är markerade. Du kan även få upp en lista över själva ställena – ofta olika former av företag, restauranger, flygplatser, tågstationer och så vidare.

Du får upp information om hur långt ifrån du är det trådlösa nätverket och hur lång tid det tar att gå. När du väl kommer till platsen kommer du att hitta nätverket om du går in i WiFi-inställningarna på din smartphones, dator eller surfplatta. Därefter är det som regel bara att ansluta.

Ibland kan du behöva göra någon form av gratis registrering för att aktivera nätverket. Som regel fungerar det genom att din webbläsare öppnas när du ansluter till det trådlösa nätverket, och här kan du läsa hur du går tillväga.

Säker på öppna WiFi med VPN

Vad du alltid bör tänka på när det gäller öppna nätverk, är att de sällan har speciellt bra säkerhet. Du kan inte vara helt säker på att ingen avlyssnar din trafik. Därför ska du aldrig logga in på sidor som inte använda säker anslutning (https) när du är uppkopplad till ett publikt WiFi-nät.

Vill du vara helt säker, och inte behöva bry dig om att nätverket inte är krypterat eller skyddat, kan jag rekommendera att du skaffar en VPN-tjänst. Om du kör en VPN-programvara kommer all din trafik att skickas via en krypterad tunnel så att ingen kan avlyssna det du skickar eller tar emot.

Det finns en hel del olika VPN-tjänster. Här hittar du en lista över ett antal bra VPN-tjänster. Ett annat namn är anonymitetstjänster, eftersom VPN-lösningar dessutom gör att ditt IP-nummer döljs så att du blir anonym när du använder Internet.

F-Secure Freedome låter dig surfa säkert via VPN på iOS
image-25195

Med applikationen F-Secure Freedome kan du surfa anonymt och säkert, och du kan även bestämma från vilket land du vill vara, vilket låter dig se exempelvis Netflix USA.

Använder du smartphone eller surfplatta behöver du så klart en VPN-applikation som kan köras på iOS och Android. En bra och lättanvänd lösning som du snabbt kommer igång med är F-Secure Freedome. Den utvecklas av det finska säkerhetsföretaget F-Secure, som även utvecklar antivirus och andra säkerhetsprogram.

Läs mitt test av F-Secure Freedome

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. pad2018-03-28 at 10:38Reply

  Så här förklarar Elon Hugdahl det, den 5.juli´17:
  Få aviseringar när du är i närheten av gratis Wi-Fi ställen så att du kan spara på din surf i mobilen.
  I Facebook-appen i mobilen klickar du på de tre strecken uppe till höger.
  Scrolla​ sedan (nästan längst ner)t till: ”Hjälp och inställningar”
  Där väljer du:
  ”Kontoinställningar”
  Välj därefter:
  ”Plats”
  Där hittar du sedan:
  ”Hitta Wi-Fi”
  och
  ”Aviseringar för Hitta Wi-Fi”
  Klicka på dessa och se att de är på om du vill kunna surfa gratis och få aviseringar när du är i närheten av olika platser i Sverige som har gratis/fria Wi-Fi Hotspots.
  Men var försiktig med att skriva/använda lösenord/bankkortsnummer m.m. för säkerhets skull när du är på sådana här öppna offentliga platser. 🙂🙂🙂

 2. pad2018-03-28 at 10:32Reply

  …inte jag heller…

 3. Aarne Ojasoo2017-07-03 at 14:25Reply

  ”För att komma åt finessen öppnar du din Facebook-applikation och trycker på Mer-ikonen nere till höger (den som ser ut som nio fyrkanter i en kvadrat). ”
  Hittar ingen sån ikon…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.