TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Test HP 2133 Mini-Note: Tung, dyr och trött netbook

Skribent:
Publicerad: , 09:28
Uppdaterad: 2008-12-31, 16:02
Respons: 11 kommentarer

I helgen har jag testat HP 2133 Mini-Note, alltså HP:s alternativ på netbook-marknaden. Jag har skrivit en del om datorn tidigare, och jag har varit intresserad av att testa den, speciellt efter att IDG gjorde den till vinnare i sitt test. Efter att ha kört den ett tag kan jag inte hålla med IDG

HP 2133 Mini-Note

Redan när jag packade upp datorn kändes den annorlunda jämfört med exempelvis Acer Aspire One. Mini-Note har nämligen ett chassi i aluminium, vilket gör den tyngre än Aspire One (eller Eee PC). Visst är datorn mer tålig med sitt aluminium-chassi, men drygt 1,3 kilo känns mycket jämfört med konkurrenterna. Faktiskt.

HP 2133 har ett tangentbord som är 95 procent av ett fullstort, precis som Aspire One. Det gör att det är lätt att skriva på det. HP:s tangentbord är absolut en fullträff, det råder det ingen tvekan om. Tyvärr gör det stora tangentbordet att musplattan får ta stryk. Den är exceptionellt liten och dessutom har man blivit tvungna att placera musknapparna på varsin sida om plattan. Det känns avigt när man arbetar med det. I vanliga fall, när knapparna är under plattan, styr jag musen med pekfingret och klickar med tummen. Det går inte här.

Skärmen är på 8,9 tum och den är väldigt bra. Ljusstyrkan går att justera i flera steg, där det högsta ger riktigt hög styrka. Bilden är mycket skarp. Det finns två olika skärmmodeller där en har 1024 x 600 pixlars upplösning och den andra 1280 x 768. Bägge är på 8,9 tum. På sidorna om skärmen sitter högtalare som imponerar, jämfört med andra datorer i samma klass.

Hårdvaran i datorn består av en VIA-processor på 1,2 GHz (går också att få på 1,6 GHz). Internminnet är på 1 GB, men kan fås på 2 GB. Grafikkretsarna är också från VIA. Hårddisken är en vanlig S-ATA på 5400 RPM och finns i 120 respektive 160 GB. Valet av VIA-processor istället för Intel Atom, som alla andra kört på i netbooks, är lite konstigt. Atom-processorn är bättre.

HP 2133 Mini-Note - Windows Vista

Det sitter två USB-portar, en på varje sida. En cool grej är att portarna går att vinklas lite upp och ner, vilket gör att risken är mindre att du knäcker moderkortet om du exempelvis råkar trycka uppifrån på ett anslutet USB-minne. Lika enkel som genialisk lösning!

Vidare finns det uttag för Ethernet och VGA, samt ljud in och ut. Du hittar även plats för PC Card typ I/II eller ExpressCard, samt ett minneskort av typen SD/MMC. Det finns så klart trådlöst nätverk av typen 802.11b/g, som kan aktiveras eller stängas av via en knapp på framsidan. I de dyrare modellerna finns VGA-webbkamera och Bluetooth.

Till skillnad mot konkurrenterna har HP valt att köra på Windows Vista istället för XP. I teorin känns det här som ett bra val, med tanke på att XP är på väg ut. I praktiken är det inte lika roligt. Vista har rätt höga krav på prestanda från datorns sida, vilket Mini-Note knappast orkar leverera med sin sega VIA-processor.

När jag arbetade med datorn upplevde jag den många gånger olidligt seg. Hårddisken surrade ibland som besatt och det tog, vad det kändes som, evigheter för program att dra igång. Det här har delvis (definitivt inte avgörande) att göra med HP:s energisparprogram i Vista. Det går att krama ur mer prestanda genom att justera det här, men då lär batteritiden sjunka som en sten.

HP 2133 Mini-Note - från höger

Mini-Note säljs med antingen 3- eller 6-cellsbatteri. Det förstanämnda klarar enligt tillverkaren upp till 2,25 timmars arbetstid medan det andra kan köras upp till 4,5 timmar. Ett 3-cellsbatteri i en så här pass dyr netbook är snålt.

HP 2133 Mini-Note är en gediget byggt och bra sammansatt netbook. Det råder det ingen tvekan om. Acer Aspire One och Asus Eee PC känns båda relativt plastiga, men det gör verkligen inte HP 2133 Mini-Note. Fast efter att ha testat den så känner jag inget som helst intresse av att skaffa en. Den är alldeles för trött och den kostar för mycket.

Grejen med netbooks är att de ska vara billiga, enkla och kul. Man ska kunna ta med sig sin netbook var man än går och den är till för att använda Internetapplikationer och kanske några enklare program för bildredigering och ordbehandling. Köper man en netbook för 3000 kronor så är det inte hela världen om man skulle tappa bort den eller den går sönder. Men lägger man över 6000 spänn, som toppmodellen i Mini-Note kostar, är det annorlunda.

Asus Eee PC 900 var väldigt rolig att leka med och kul att använda när jag testade. Likaså gillade jag Acer Aspire One, även om jag inte var lika förtjust i den. Jag vet inte riktigt vad HP vill med sin 2133 Mini-Note. Det känns inte som en netbook. Mini-Note är snarare en trött gammal notebook i ett litet chassi.

Fotnot: En uppföljare till HP 2133 Mini-Note kommer i och med HP Mini 1000. Då kommer priserna på 2133 att sjunka.

Läs också: Köpa minidator: 7 viktiga saker att tänka på

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Chris2011-03-22 at 00:35Reply

  Hej
  Datorn är helt ok, kör den med anpassat XP och det går hyfsat snabbt. Maskinen är helt underbart byggd desutom snygg.
  Kanske man ska köpa 2140an med Inte Atom, har en polare som har en sådan och den går snabbare, han kör Window 7an, fast upplösningen är mindre än på 2133an, jättekonstig med tanke att skärmen är större. HP vad håller ni på med??

 2. Andy2009-07-16 at 16:25Reply

  Så det är korkat om man slarvar bort en dator för 6000 kr men inte om man gör det men en för 3000 bara för att den går att köpa för hälften, vad vill man säga med det resonemanget?

  3000 i sjön är 3000 i sjön.

  Jag anser att för 3000 kr för man en helt ok datorn idag, vilket den är.

 3. Daniel Englund2009-07-15 at 12:30Reply

  Hej,

  Ni skriver ”Köper man en netbook för 3000 kronor så är det inte hela världen om man skulle tappa bort den eller den går sönder. Men lägger man över 6000 spänn, som toppmodellen i Mini-Note kostar, är det annorlunda.

  HP 2133 Mini-Note kostade mig ca 3200 sek…. 120GB, 1.6Ghz samt 2GB RAM, funkar utmärkt för det mesta, lite klen i de mer krävande applikationerna. Men 6000 kostar den inte om man skall jämnföra med en Asus liknande dator.

 4. Andy2009-07-03 at 09:54Reply

  Jag köpte en Netbook hp 2133 den levererades med vista home basic, och jag kan hålla med den är trög och hårdisken blinkar ofta.

  Och det är synd för jag måste säga att detta beror inte på datorn i sig utan på operativsystemet.

  Jag installerade Ubuntulinux så jag har båda på datorn och jag kan säga att det är en enorm skillnad gäntemot windows som är resurskrävande.

  Musplattan vänjer man sig vid.
  En av nackdelarna är att datorn blir väldigt varm vilket kan vara jobbigt när man har den i knät.

  • TkJ2009-07-03 at 11:06Reply

   Andy: Stämmer bra. Datorn är det inget större fel på (förutom processorn på de versioner som hade VIA) utan det är Vista som kör ner det. Själva maskinen är däremot väldigt gediget och bra byggd.

 5. Alex2009-04-24 at 11:58Reply

  halloj!
  Tänkte höra om du har någon aning om det funkar att installera och använda photoshop på just den datorn? Nu när den är på kampanjpris tänkte jag slå till, men fick usel hjälp i butiken, tjejen orkade inte kolla upp huruvida ps funkade eller inte, och jag som inte har någon koll alls på datorer vet inte riktigt hur jag ska ta reda på det. Har du någon aning?

 6. Test Hp 2133 Mini-note :Nyhetsgloben2008-12-10 at 20:21Reply

  […] December 10, 2008 at 20:21 För er som är ute och letar efter en minidator har bloggen tkj testat minidatorn Hp 2133 Mini-note och tycker tvärtemot Idg att den inte är en […]

 7. josephzohn2008-11-10 at 13:14Reply

  Jag bestämde mig till slut för webbooken från PhoneHouse, mest pg. av priset :), och jag är mycket nöjd med den, den väger som HP:n 1,3 vilket är i tyngsta laget men å andra sidan har de en 10 tums skärm och är robustare på någé vis! Dessutom går den som klocka!!

 8. Cajsa2008-11-10 at 11:27Reply

  Hur långt bort är det till att HP mini 1000 lanseras i Sverige, efter årsskiftet eller?

 9. the blackjacker2008-11-10 at 10:03Reply

  Jag förstår inte vad man ska med Vista till i en netbook.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.