TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Med HP ePrint kan du skriva ut över Internet

Skribent:
Publicerad: , 19:35
Respons: 3 kommentarer

För ett tag sedan testade jag en skrivare som hade HP ePrint, en lösning för att göra det möjligt att skriva ut via Internet. Det visade sig vara väldigt behändigt i flera situationer.

Rent tekniskt är det en ganska simpel lösning, men det fungerar bra och underlättar utskrifter inte bara från distans utan även från exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och datorer som inte är anslutna till ditt lokala nätverk och har din skrivare installerad.

Ponera att du sitter och jobbar på en kafé och du har något du bara måste skriva ut innan du glömmer det – exempelvis något för bokföringen. Eller om du har fått ett viktigt mejl som du läser på din mobil, och du vill skriva ut. Eller varför inte om du tar ett foto med mobilens digitalkamera, som du enkelt vill få på papper?

Det är här som HP ePrint kommer in i bilden.

ePrint är en slags molntjänst från HP, som låter dig e-posta dokument till din skrivare. Det krävs att din skrivare har stöd för ePrint, vilket flera av HP:s nyare modeller givetvis har. Du behöver också ha din skrivare ansluten till Internet. Har du den kopplad till ditt lokala nätverk, och om detta är anslutet till Internet, är det grönt.

Vad är HP ePrint?

ePrint ger din skrivare e-post

Efter att du har registrerat dig hos HP:s ePrint-tjänst kommer din skrivare att tilldelas en e-postadress. Därefter är det bara att börja skicka dokument till adressen, och dessa kommer att skrivas ut inom kort. Hur lång tid det tar beror på flera faktorer; hastigheten på din Internetanslutning, på din e-posttjänst och hur belastad HP:s server är.

För min del gick det smärtfritt när jag testade. Okej, jag kan inte veta hur snabbt utskrifterna gjordes när jag gjorde utskrifter hemifrån, eftersom jag inte var på plats… Men utskrifterna låg där när jag kom till kontoret, så vi kan utgå från att det fungerat bra. Samtidigt bör jag tipsa om en artikel hos TechWorld, där man beskriver problem med tjänsten.

Begränsningar i utskriftstyper

Det finns begränsningar i vad du kan skriva ut. Det beror på att ePrint fungerar annorlunda jämfört med när du skriver ut lokalt.

Vid lokal utskrift konverteras dina utskrifter till rådata som skickas till din skrivare. Skrivaren vet alltså inte om det är en bild eller ett textdokument du skriver ut – det tar dina drivrutiner hand om. Eftersom skrivaren är lokalt ansluten gör det inget om datamängden blir enorm.

Detta gäller emellertid inte när det handlar om en molntjänst som ePrint. Här får man därför använda sig av andra tekniker, eftersom det inte går att överföra gigantiska rådatafiler över nätet utan att riskera serverkollaps. ePrint har en begränsning på 5 MB.

ePrint har således begränsningar vad gäller vilken typ av dokument tjänsten kan hantera. Detta kommer säkerligen att förbättras allt eftersom tjänsten utvecklas, men i skrivande stund klarar ePrint – enligt HP:s sajt – av följande filtyper:

 • Microsoft Word
 • Microsoft PowerPoint
 • Microsoft Outlook
 • Microsoft Excel
 • HTML
 • Textfiler (.txt)
 • PDF
 • Bilder (bmp, jpg, png, gif, tiff)

Att skriva ut bilder

När det kommer till bilder finns det ett problem. Det går nämligen inte att skriva ut bilder som har under 100 DPI – upplösningen, punkter per tum. Skriver du ut från en dator är det här ingen stor grej, eftersom du enkelt kan ändra DPI i exempelvis Photoshop.

Men det blir ett problem när du vill skriva ut bilder du tagit med din mobilkamera. Dessa bilder lagras nämligen oftasti Jpeg-format och i upplösningen 72 DPI. Försöker du skriva ut bilder med lägre än 100 DPI kommer ingenting att hända, förutom att ett felmeddelande visas.

Även om HTML stöds går det inte att skriva ut webbsidor via ePrint. HP håller dock på att utveckla lösningar för att skriva ut webbsidor via mobila enheter.

Exempel på skrivare som har stöd för ePrint:

715493

Ett intressant koncept

Efter att ha testat ePrint ett tag, tycker jag att det är en intressant tjänst. Visst finns det flera saker som kan bli bättre, och en del utskrifter blir inte alltid som man kanske hade önskat, men det är en bra start.

Om HP vidareutvecklar ePrint kan det bli stort. Möjligheten att skriva ut, utan att behöva installera drivrutiner, öppnar många dörrar. Nu när många av oss kan jobba var som helst, är det smidigt att kunna skriva ut dokument direkt istället för att vänta tills man är på kontoret.

Jag hade nytta av ePrint när jag exempelvis fick bokföringsunderlag som jag ville skriva ut direkt, så att jag inte glömde bort det. Det ska bli spännande att se hur HP ePrint utvecklas framöver.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Tomas Classon2012-06-09 at 19:50Reply

  Jag ser inte vitsen med detta. Om jag ändå inte har tillgång till utskrifterna eller behöver dem förrän jag kommer hem (eller till jobbet) kan jag ju lika gärna skriva ut dem då.

 2. Cuyono2011-03-16 at 01:00Reply

  Humm.. Jo!
  Google har haft nått liknande ett tag.
  http://code.google.com/intl/sv/apis/cloudprint/docs/overview.html

 3. Sebastian2011-03-15 at 21:52Reply

  Hm, låter som en väldigt intressant tjänst. Just nu kör jag på en skrivare kopplad till trådlösa nätverket och bara att kunna skriva ut från soffan är en bekvämlighet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.