TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

webOS

HP WebOS släpps som öppen källkod

Skribent:
Publicerad: , 16:11
Respons: Skriv en kommentar!

webosNär HP köpte operativsystemet WebOS under sommaren 2010 hade man stora planer för det att bli en konkurrent till iOS, Symbian och Android. Det gick inte riktigt vägen. Nu lägger HP om strategin och släpper WebOS som öppen källkod.

WebOS har rent generellt sett fått rätt bra kritik, men det har aldrig slagit igenom. Dels har det inte funnits tillräckligt med enheter som använder det, och dels har det inte funnits tillräckligt med utvecklare av appar – två faktorer som går hand i hand.

Att lyckas med ett operativsystem är inte lätt, och historiskt sett är det massor av bra system som har gått i graven just för att det inte funnits tillräckligt med användare – vilket i sin tur gjort det svårt att locka utvecklare av program – vilket i sin tur gjort det svårt att locka användare – vilket… Och så vidare.

HP köpte under sommaren 2010 företaget Palm, som är kända för sina handdatorer. Jag hade själv en Palm V, som jag älskade. Batteritiden var extremt bra och med lite övning gick det rätt bra att skriva med det speciella skriftsystemet. I ett sätt att gå vidare utvecklade Palm operativsystemet WebOS, för att gå ifrån Palm OS.

Systemet fick, som sagt, rätt bra kritik men det blev aldrig någon framgång eftersom konsumenterna inte var intresserade av handdatorer och smartphones från Palm. När HP köpte Palm för 1,2 miljarder dollar fick de också WebOS, som de har försökt få ut på marknaden via smartphones och surfplattor.

Öppen källkod, då?

Det inte. Därför försöker HP nu en annan väg, genom att släppa operativsystemet som öppen källkod. Det kommer att vara tillgängligt för andra tillverkare av enheter, på samma sätt som Android.

Frågan är om det är dödsdömt redan från början. Android täcker in den här marknaden rätt bra, även om jag självklart är för att det släpps konkurrenter. Det är dock nog väldigt svårt att konkurrera med Android. För att tillverkare ska satsa på WebOS-baserade enheter krävs det något väldigt speciellt. Antingen att WebOS erbjuder något väldigt attraktivt, eller att Android blir väldigt oattraktivt.

Hos Dagens Nyheter läser vi om att HP inte tänker släppa några egna enheter baserade på WebOS under 2012. Bara det är ett tecken på att systemet inte kommer att slå igenom. Om inte ens tillverkaren av operativsystemet vågar släppa nya enheter baserade på det, lär ingen annan heller göra det.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.