TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

4G

Hur snabbt är egentligen mobilt bredband via 4G?

Skribent:
Publicerad: , 09:12
Respons: 6 kommentarer

4G, hastighet4G-nätet är under full uppbyggnad, och det täckningen kommer att öka rejält under det kommande året. Enligt specifikationerna ska mobilt bredband via 4G ge hastigheter på upp till 80 Mbit – det vill säga tio gånger snabbare än Turbo 3G – men i praktiken är det annorlunda.

Telia var först ut med att lansera sitt 4G-nät i Stockholm, och de har sedan dess byggt ut till flera städer i landet. Telenor och Tele2 bygger tillsammans ett eget 4G-nät som också breder ut sig över landet. Priserna varierar, och hastigheten skiljer sig stort mellan olika områden.

Norskägda Telenor innefattar även Bredbandsbolaget och Glocalnet, så deras 4G-abonnemang går alltså på samma nät.

I reklamen för 4G pratar leverantörerna om hastigheter upp till 80 Mbit. Det här är samma taktik som när 3G kom och de sa att man kunde surfa i upp till 7,2 Mbit. I praktiken ger 3G-anslutning oftast hastigheter på runt 3 Mbit – och samma sak gäller 4G, även om det går snabbt även när hastigheten halveras.

Utlovad hastighet på 4G

Jag tog en titt i det finstilta hos operatörerna och det verkar som om Telia väljer det säkra före osäkra, och påpekar att de i praktiken bara garanterar 10-20 Mbit även om de lyfter fram 80 Mbit i reklamen. Telenor, Tele2 och Bredbandsbolaget, som alltså delar nät, säger att den praktiska hastigheten är 20-40 Mbit.

 • Telia: 10-20 Mbit
 • Telenor: 20-40 Mbit
 • Tele2: 20-40 Mbit
 • Bredbandsbolaget: 20-40 Mbit

Det här betyder inte att Telias nät är slöare än de andras. Det är snarare bara ett sätt att minimera klagomålen från kunder. Konsumenter som skaffat mobilt bredband över 3G och upptäckt att de inte får 7,2 Mbit har blivit väldigt uppretade. En undersökning jag skrev om för ett tag sedan, visade att var fjärde kund av mobilt bredband har klagat hos sin operatör angående kvaliteten.

Återförsäljaren PhoneHouse driver en blogg som heter 4G-Patrullen. De kör helt enkelt runt med en bil, tillsammans med en dator och mobilt bredband, och rapporterar vilka hastigheter de får på olika platser i Sverige. Allra bäst hastighet mättes i Södertälje, där Telia levererade 98 Mbit.

Ett par stickprover på topplistorna över de olika städerna där 4G-Patrullen har varit, visar att Telia oftast presterar bäst. Jag läste några bottennoteringar på under 10 Mbit, och de var hos Tele2 och Telenor.

Bredbandsbolaget snabbast, Tele2 slöast – marginellt

Bäst information får du hos Bredbandskollen. Här har det gjorts tusentals mätningar över 4G-anslutningar och genomsnitten är som följer:

 • Telia: 24/10 Mbit
 • Tele2: 19/4 Mbit
 • Telenor: 22/6 Mbit
 • Bredbandsbolaget: 32/11 Mbit

Den första siffran gäller mottagning, och den andra sändning av data. Mottagning går snabbare via den här typen av bredband. Som synes handlar det inte om några 80 Mbit. Tele2 når inte ens upp till sina minimigränser. Det är emellertid en smula konstigt att Bredbandsbolaget är så pass mycket snabbare än Tele2, med tanke på att de delar nät…

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Arnt Bohman2013-03-29 at 10:34Reply

  Telenor 3G 16 Mbit.Jag får 4.5.På natten 5.o som best.Jag ser masten, utan hinder i vägen, på 600 m.Hade länge 3Mbit men fick som best 2,5.Telenor måste helt klart strypa signalen.Nu provar Tele2 och får 21Mbit.Hurra hurra och det billigare.73/3ASG

 2. Biffen2011-02-04 at 20:01Reply

  Hur kan Bredbandsbolaget få så stor skillnad jämfört med samma ”Moder” Telenor? Samma modem samma nät samma ägare, detta tyder endast på att rena tillfälligheter avgör hur många som samtidigt är i samma cell. Självklart är det inga svårigheter att komma upp i 80Mbps om man har bästa signal inga störningar i radion samt ensam i cellen. Gör jämförelsen med WiFi så har du samma siffror där pga av yttre omständigheter.
  LTE(4G) blev framtaget med att vara just minst 3ggr snabbare och det anser jag bevisat att det jämfört med peak samt snitt i 3G så har 4G 5ggr bättre fart.

 3. Mats2011-01-30 at 15:59Reply

  Svarstiderna är nog viktigare än hastigheten man uppnår när man väl kommer igång. Ofta på mobilt bredband så väntar man, också väntar man, och så väntar man lite till , sen kommer sidan och laddas upp skapligt fort.
  Jag har gjort mätningar med Bredbandskollen som tagit en evinnerlig tid pga av svarstiden men ändå visat en hygglig hastighet. Tyvärr har man tagit bort den svarstidsmätningen från webbsidan………

 4. Peter Carlberg2011-01-29 at 15:03Reply

  nyfiken på varför dom enligt täckningskarta säger att det är full fart på en viss plats men i praktiken så kan du inte ens surfa så sakta går det (Skall man in på din sida tar det 3-4 minuter)… Får det gå till på det sättet??

 5. Robin2011-01-28 at 20:17Reply

  En ytterst intressant och matnyttig artikel för min del. Då jag varit lite så där skeptisk till Telias 4G. Och precis som du skrev, det beror på vart någonstans man bor.

  Jag själv bor ute på landet i Strängnäs, så det där är nog inget första hands val för min del…

  Ha en trevlig helg!

 6. Fredrik2011-01-27 at 09:22Reply

  Visst är det skillnad på vart man använder sitt mobila. Storstad, innerstad, mindre stad, mitt i stan, ute på landet osv.

  Man bör nog tänka sig för innan man skaffar sitt mobila. Vad och vart ska man använda det till. Jag personligen kör 3s mobila och bor centralt i mellan stad. Har helt ok uppkoppling men den svajar lite fram och tillbaka även om det är centralt med utlovad mer eller mindre full täckning.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.