TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbapplikationer

iCloud, operativsystemet som körs i din webbläsare

Skribent:
Publicerad: , 08:56
Uppdaterad: 2010-11-04, 11:05
Respons: 15 kommentarer

iCloud är namnet på det webbaserade operativsystem som utvecklats av svenska företaget Xcerion. Jag har skrivit om det här tidigare, när företaget presenterade sin affärsidé och när de började släppa in betatestare. Nu har man öppnat dörrarna för vem som helst att registrera sig gratis för ett konto, och jag har haft lite tid över till att äntligen titta på iCloud.

iCloud i molnet

iCloud är som sagt ett operativsystem som körs direkt i din webbläsare. De hårdnackade teknikerna som läser det här kommer garanterat att påstå att det inte är ett riktigt OS, av olika skäl, men jag tycker att ni ska testa det först. Jag kan själv tycka att operativsystem ska installeras lokalt på datorn och inte kräva ett annat OS, fast å andra sidan är det detta som är tanken med iCloud. Det ska vara ett OS som ligger i molnet (cloud computing). Det körs alltså på Xcerions servrar och du arbetar med det via din webbläsare. Hela systemet är uppbyggt runt XML och använder sig av HTML, Javascript, CSS och andra webbtekniker för att hantera det grafiska gränssnittet.

Jag har testat en hel del så kallade WebOS. De flesta är väldigt begränsade och erbjuder bara ett gränssnitt med tillgång till några applikationer. iCloud är så mycket mer än så. Det har många bra applikationer, är genomtänkt och låter dig till och med utveckla egna program med hjälp av ett grafiskt gränssnitt som på många sätt påminner om Visual Basic.

Mitt första intryck är att det är snabbt. Bra mycket snabbare än alla andra WebOS jag testkört. Det flyter på bra när man arbetar med programmen och filstruktur och annat är ganska exakt som om du kört ett vanligt operativsystem på din dator. Du får tillgång till ett lagringsutrymme där du kan lägga dina dokument, program och andra filer.

Ett tips är att skapa en nätverksplats som är kopplad till ditt iCloud-konto. Det gör du enkelt genom att, i Windows, gå till Mina nätverksplatser och klicka Lägg till en nätverksplats. Fyll i adressen http://webdav.icloud.com:80/användarnamn och därefter får du ange användarnamn och lösenord för att logga in. Nu har du en nätverksenhet som är direktkopplad till ditt lagringsutrymme på iCloud. Smidigt!

iCloud utveckling

Poängen med iCloud är att din ”dator” hamnar i molnet. Du är inte längre beroende av hårdvara, utan kan använda vilken dator som helst för att logga in på ditt system. Här har du dina filer och dina program som du använder. Jag har sagt det här flera gånger tidigare, men kan återupprepa det: jag tror att det mesta kommer att hamna i molnet i framtiden. Lokalt installerade program är på väg ut. iCloud visar att även våra operativsystem är på väg in i molnet. Snart kommer våra datorer bara kräva något enkelt OS för att dra igång och öppna upp en webbläsare i helskärmsläge.

En stor fördel med att iCloud körs i molnet, är att det blir väldigt lätt att dela med sig av dokument och filer. Det här har Xcerion tänkt på från början, så att många applikationer är förberedda för att låta användaren dela med sig till andra iCloud-användare.

iCloud är fortfarande i betastadiet, och på vissa ställen märktes det. Jag hade till exempel problem med att få uppladdning av filer att fungera (vilket jag sedan löste med WebDav, men det är knappast en lösning som är bra eftersom det på sätt och vis låser mig vid Windowsdatorn). RSS-läsaren ville inte starta varje gång, och webbläsaren hade några småproblem. Men helheten imponerar väldigt mycket.

Idag körs iCloud bäst i Internet Explorer. Det finns en tidig alpha-version för Firefox. Jag återkommer framöver med mer om iCloud, när jag testat det ytterligare. Prova gärna själv och lämna dina åsikter i kommentarerna nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

15 kommentarer

 1. LasseGurra2010-11-06 at 19:52Reply

  Den gillar inte att man använder Chorme. Buggig historia men ska fortsätta att testa

 2. Newborn Royal2010-04-16 at 11:36Reply

  Hej Manne!
  Som jag förstår så är det med WebDav du menar… i så fall kan du ta en titt på min blogg, jag har gjort en video där. Det är min första desktop video, men jag tror att den är försåtlig nog :)
  Om du inte förstår så är du välkommen att fråga genom ett inlägg.

  Länk till inlägget finns nedan.

  Med Vänlig Hälsning
  Henke

  http://newbornroyal.blogspot.com/2010/04/hi-beautiful-weather-today-and-i-feel.html

 3. Manne2009-12-21 at 13:55Reply

  Väldigt spännande med iCloud. Nån som kan ge en hint om hur skapa nätverksplatsen i Windows 7 som kopplas till ens konto ? Finns så många alternativ och osäker på vilket man väljer.

 4. Per2009-12-19 at 16:59Reply

  Intressant att ett webb-baserat OS som man använder i sin webbläsare i sin tur har en webbläsare installerad… hur tänkte man där?

  • TkJ2009-12-19 at 22:39Reply

   Per: Det är för att du ska kunna vara i iCloud hela tiden. Logga in, maximera din webbläsare och stanna kvar där.

 5. eddie2009-06-16 at 02:36Reply

  Gillar det som fan!
  Ser fram emot den dagen då det e bara Cloud som gäller. bara det inte blir att internet går under lr nått haha, då e man körd me allt man sparat på cloud. Men e man smart så gör man väl backup lr nått :)

  Hade inga problem att ladda upp filer, filmer, musik å annat dylikt. Dock gick det segt.

 6. Ola2009-05-15 at 14:24Reply

  Nice, men är det inte risk för att det i förlängningen blir ett ”moln i molnet”
  Säkert många fördelar men även en hel del nackdelar.

 7. Kristofer2009-05-15 at 13:12Reply

  Jag gillar det skarpt!

  MEN – det är galet långsamt och finns en del buggar.

  Se mitt blogginlägg på en störande bugg som jag upptäckte:
  http://www.8-16.se/2009/05/icloud-ett-buggigt-men-virtuellt-skrivbord/

 8. Mary2009-05-15 at 13:11Reply

  Jag gillar idén, men jag tror att det kommer ta ett bra tag innan ”vanligt” folk börjar använda detta. Det finns faktiskt gånger då man inte har uppkoppling och att till 100% lita på webbaserade applikationer blir då ganska riskfyllt. Men visst, att satsa på lättare installerad mjukvara och använda cloud apps när man är uppkopplad är ju inte helt fel :)

 9. iCloud - ett buggigt men virtuellt skrivbord2009-05-15 at 13:10Reply

  […] blev uppmärksammad på något som heter iCloud via TkJ:s blogg. iCloud är ett virtuellt skrivbord som du kör i din webbläsare. Tanken är att du ska använda […]

 10. Micke2009-05-15 at 12:16Reply

  Jag har testat en liten stund nu. Kul ide, men det verkar väldigt ofärdigt. Testade att lägga till ett epostkonto, vilket ledde till att systemet fick spel och poppade upp en ruta om synkroniseringsfel varannan minut, oavsett om mailprogrammet var igång eller inte. Väldigt irriterande. Synd också att det inte verkar gå att synka kalendern med google eller importera opml-filer i news-läsaren. Men ge dem ett år eller två så kanske de har en intressant produkt sen.

 11. the blackjacker2009-05-15 at 11:36Reply

  Väldigt intressant Tommy. Om allting ligger på deras servrar borde du inte då kunna köra väldigt kraftiga program eller spel i framtiden som din egen dator inte klarar men där alla beräkningar sker på hostens servrar och du bara ser resultatet, utan att märka något som användare.

 12. I huvudet på Håkan Fleischer » iCloud, svaret på min fråga?2009-05-15 at 09:34Reply

  […] annat godis på ett och samma ställe, eftersom jag jobbar på olika datorer. Idag ser jag hos Tommy K Johansson en artikel om iCloud – en virtualiserad dator där allt ligger i det så kallade […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.