TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

IDG: 6 program som städar datorn

Skribent:
Publicerad: , 08:43
Uppdaterad: 2011-02-11, 14:47
Respons: 5 kommentarer

Huruvida program som städar hårddisken verkligen snabbar upp datorn, kan vi diskutera i all oändlighet. Min erfarenhet är att de flesta inte påverkar prestandan märkbart, men att det inte är fel att använda något av de mer välkända programmen för att städa bort en massa skräp med jämna mellanrum.

IDG publicerar i en artikel tips på 6 stycken program som hjälper dig att städa upp i datorn. Programmen rensar bort temporära filer, loggar och annat som fyller upp hårddisken allt eftersom du använder din dator.

Själv brukar jag köra CCleaner, som är ett populärt och gratis program för att rensa bort skräpfiler. Tyvärr är det många som missuppfattar huruvida CCleaner är gratis, och varje gång jag tipsar om programmet höjs arga röster från användare som tror att programmet kostar. CCleaner är dock gratis – det som kostar är om du vill ha support. Läs mer och ladda ner programmet från tillverkarens Piriforms hemsida.

I övrigt brukar jag köra Ad-Aware eller Spybot Search & Destroy för att städa bort eventuella spyware och adware, som slöar ner datorn. Det som förbättrar prestandan allra bäst är emellertid om du rensar bort autostartande program. Själv brukar jag använda gratisprogrammet Autoruns för detta ändamål.

Ett annat verktyg du kan testa är Soluto, som Kenny tipsar om i mitt inlägg om Whatinstartup.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Sören Norrby2011-02-13 at 10:48Reply

  Jag är själv ganska tveksam till de sk städprogram som kan hämtas hem och användas för att förbättra datorns funktion. Men detta är väl en gammal, klassisk fråga. Finns det verkligen inte seriösa, av programtillverkare oberoende undersökningar av detta. Jag avser kvalificerade undersökningar av kvalificerade organisationer och inte tyckande av enskilda personer med okänd kompetens. Observera att detta inte är en kritik av de synpunkter som TkJ eller andra framfört i denna tråd. Ge mig gärna referenser till kvalificerade undersökningar.

 2. Lisa2011-02-12 at 15:44Reply

  Jag är kanske en av få som aldrig kör några rensningar av datorn… eller i alla fall har gjort. Men så drabbas jag alltid av mer o mer långsam dator. Och tillslut brukar jag lösa det genom att köpa en ny… inte så smart kanske. Så nu måste jag nog efter mer än ett år på samma burk fundera på om jag ska testa CCleander i alla fall, det verkar vara en bra idé! Tack för bra artikel och site!

 3. Michel2011-02-12 at 12:21Reply

  ja auto strart brukar jag bara böka i om en väns dator startar extremt segt tycker nämligen inte att man tjänar så pass många sekunder att det ens är värt att hålla på med, man tappar ju startsnabbheten i programmet när man ska starta det ta open office tex som ska ladda hela java om du disablat auto start kolla istället om det inte är dags för nytt eller en uppgradering av ram/cpu/Hdd samsungs f3 är dubbelt så snabb mot deras f1 och kostar ca:500 för 500gb f3 har ungerfär 136mb Read tom och 102mb Installerad med vare sig vista eller windows7 mot f1 som har 90mb tom och ca:70-80 mb installerad

 4. Michel2011-02-12 at 12:16Reply

  jag håller med ccleaner snabbar inte upp datorn om man inte defragmenterar efter att ha tex, höst städat! jaag använder den dagligen då jag hatar gamla internet repor mm, men det sker bara nångång i månaden att jag tittar att allt funkar sen gör jag ny återställningspunkt tar bort alla gamla sen kör jag diskmax fullt ut utan prefetch och derag tar bort dom sista HKCY reg nycklarna som blivit gamla med ccleaner sen defraggar funkar fint! det finns dom som påstår att städprogram sliter på hdd men jag tror rakt inte på det!

 5. Mattias2011-02-12 at 09:37Reply

  Jag har använt CCleaner så länge jag kan minnas på mina Windows-datorer.
  Det var brorsan som tipsade mig om det och i början var jag lite tveksam. Jag minns att jag var orolig för att datorn skulle krascha om jag rensade för mycket i registret o.s.v. men det har aldrig strulat för mig.
  Det var tur att jag läste detta inlägg nu, jag funderar på att formatera min Ubuntu-dator och börja köra Windows/Ubuntu i dual boot.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.