TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Musik

Så dåligt betalt får indieartister hos Spotify

Skribent:
Publicerad: , 23:51
Respons: 12 kommentarer

Så mycket tjänar artister på SpotifySpotify har onekligen revolutionerat det legala musiklyssnandet på nätet. Det råder det ingen tvekan om. Men en diskussion som alltid återkommer handlar om hur mycket artisterna egentligen får betalt, och det är sällan speciellt positiv läsning.

Enligt indieartisten Zoë Keating, som är helt fristående från skivbolag och som har sin bas på Internet, betalar Spotify extremt dåligt till just indieartister. Skivbolag har, säger Keating, betydligt bättre avtal med Spotify, men hur stor skillnaden är vet man inte.

Nyligen har indiebandet Uniform Motion stuckit ut näsan och publicerat konkreta siffror över sina inkomster. De talar sitt tydliga språk.

Det finns så klart två sidor i diskussionen. Att Spotify inte ger några större inkomster till artister är väl i det närmaste ett faktum idag, men då måste man också betänka hur mycket pengar Spotify har att röra sig med. Finns det verkligen några pengar att tilldela artister – eller kan artister glömma den potentiella inkomstkällan?

Omöjligt att tjäna pengar på strömmande musik?

Är det ens möjligt för strömmande musiktjänster att betala seriösa pengar till artisterna, eller ska tjänsterna ses mer som en form av marknadsföring för att istället skapa intäkter genom att sälja album, konsertbiljetter och annat?

Spotify, så mycket tjänar artisterna

Spotify finns som bekant i ett par olika kontoformer. Dels ett gratiskonto som finansieras med hjälp av reklam – något som troligtvis inte genererar några omfattande summor till bolaget, för hur många sitter och tittar på reklam i Spotifys klient? Sedan finns det två betaltjänster på 49 respektive 99 kronor i månaden.

Nu ska jag göra ett vilt räkneexempel… Ponera att du betalar 49 kronor i månaden och att du lyssnar i snitt tre timmar om dagen (bland oss Interneträvar blir det säkert mer; bland andra mindre). Tre timmar per dag i en månad på 30 dagar blir 90 timmar, och om vi räknar på en medellängd på fyra minuter per låt blir det 1350 låtlyssningar. Fördelat på dina 49 kronor blir det 3,6 öre per låt, och då har vi inte räknat in andelar till Spotify, skivbolag och – för all del – Skatteverket.

Så mycket tjänar ett indieband

Bandet Uniform Motion har som sagt publicerat officiella siffror på hur mycket pengar de som band tjänar på olika tjänster online. Spotify ligger sämst till, med strax under 3 öre per spelad låt. Därefter kommer Deezer, en annan strömmande tjänst som betalar strax under 6 öre per spelad låt.

Det är alltså inga pengar att räkna med.

Zoë KeatingZoë Keating berättar i sin artikel att royalty från strömmande musiktjänster endast står för 0,25 procent av hennes inkomst. 75 procent kommer från digital försäljning, och av dessa står iTunes för 55 procent.

Det är således inom nerladdning som pengarna ligger, för indieartister som inte säljer CD-skivor ute i butikerna. Uniform Motion talar om att de säljer sitt album för 8,91 euro på iTunes och av detta behåller de 6,28 euro (enligt Apples 70/30-fördelning, som gäller för alla oavsett om man är indie eller knuten till stort skivbolag).

Att publicera din musik hos iTunes, Amazon och alla andra stora musiktjänster (även Spotify), är inte speciellt omständigt idag. Det finns företag som hjälper till med hela processen. En populär tjänst är Tunecore.

Helst ska du köpa nerladdad musik

Det här är säkert Spotify fullt medvetna om. Det är därför det är möjligt att köpa och ladda ner låtar direkt via Spotifys klient – en tidigare rätt periferi finess, som numera lyfts fram betydligt mer. Du kan sedan länge tillbaka lyssna på nerladdad musik via Spotifys program.

Ladda ner musik via Spotify

Företagets vilt kritiserade val att i gratistjänsten lägga in en spärr, som gör att användare bara får lyssna på en specifik låt maximalt fem gånger, är gissningsvis ett sätt att få gratisanvändarna att köpa och ladda ner sina favoritlåtar.

När Spotify ställs inför frågan om varför artister tjänar så förskräckligt dåligt, brukar man påpeka att tjänsten är ny och att det tar tid att komma igång på allvar. Den bistra sanningen är kanske snarare att det inte är möjligt att betala artisterna mer för strömmande musik.

Det finns en stor risk i det här, och det är att artister tröttnar och inte längre vill vara med. Eller att tjänster som Spotify allt mer ses som ren marknadsföring, vilket skulle kunna resultera i att artister väljer att bara lägga upp delar av album, för att istället få konsumenterna att betala för nerladdning av den kompletta skivan.

Jag är, som jag så många gånger påpekat, ett hängivet fan av Spotify. Jag älskar tjänsten och så gott som all musik jag lyssnar på är via Spotify. Men jag har märkt att mina favoritspellistor förändras. Artisters mest populära låtar försvinner plötsligt och kvar finns bara en nerladdningslänk.

Det vore väldigt tråkigt om det inte bara är några rena tillfälligheter.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. KIIS MUSC2014-08-24 at 20:13Reply

  Gå in på http://www.kiismusic.com

  Där kan du ladda
  upp dina låtar till världens största butiker inom 2 veckor. Butiker som
  Spotify, iTunes, Deezer, Amazon MP3, Rdio, Googleplay, YouTube mm.

  Helt gratis och tar
  endast 1 min att ladda upp.

  Gratis digital
  musik distribution.

  KIIS MUSIC LTD

 2. jet putch2012-02-26 at 17:06Reply

  jag är med men han är från 1987 på marknaden redan och han deserv it och han har stor team för framföra hans musik och intr minst producera

 3. jet putch2012-02-26 at 17:00Reply

  that`s why I didnt share my musik still-det äe bra kanske för marknadföring men OM publiken redan vet om musikanter- annars pengar gor till Spotify föe att support deras site till deras njuta xe xe

 4. Hur mycket tjänar låtskrivare och artister på Spotify?2012-01-23 at 14:51Reply

  […] är till exempel en artikel från 2011, dock så handlar den om en osignad artist: “Nyligen har indiebandet Uniform […]

 5. Nicklas2011-10-11 at 01:19Reply

  Carl: Kvalitet har inget med kvantitativ försäljning att göra, allra minst kulturföremål som musik. Det är bara att titta på topplistan i Spotify för att få det bekräftat med både bra och dåliga artister. Det finns väl ingen på allvar som kan påstå att David Guetta gör intressant eller bra musik samtidigt som jag antar att han faktiskt tjänar en hel del på det?

 6. opassande » Blog Archive » Artister, artister, artister…2011-10-05 at 14:43Reply

  […] även om samma ord används. Jag kan tycka att det är lite symptomatiskt. När det handlar om eventuella problem som digitalisering medför, så handlar det om massvis med olika lösningar, beroende på vad för specifik grupp vi […]

 7. Carl2011-10-05 at 01:25Reply

  Det är ju helt klart så att artisterna som tjänar lite pengar helt enkelt inte gör tillräckligt bra eller intressant musik och tjurar dom så inser dom det helt enkelt inte.
  Visst kanske det är lite per spelning med det finns ju väldigt bra exempel här som visar att det är en ganska ”normal” summa.

  Dessutom, kan du inte leva på din hobby så kanske det ska förbli en hobby så får man tjäna sina pengar på annat håll.

 8. Andreas Hultgren2011-10-04 at 16:08Reply

  Man köper en skiva för 150 spänn (med reservation för att jag inte har den blekaste aning om vad en skiva kostar nuförtiden), den innehåller 15 låtar, man lyssnar på varje låt 30 gånger (om det är en bra skiva). = 33 öre per spelning.

  En låt spelas i P3 tre minuter och får 85 kronor per minut (255 kronor). Räknar lågt och säger att 100 000 personer lyssnar vid varje givet tillfälle. = 0.25 öre per spelning.

  Då ska man också ta hänsyn till att många hellre tankar än köper en skiva… Att det inte klagas på radion är ju bara för att dom är så stora…

 9. Anders Nordberg2011-10-04 at 11:02Reply

  Spotify måste lyckas skapa ett värde för artisterna och inte bara för lyssnarna, så enkelt är det. Annars kommer tjänsten att försvinna. Det är jättebra med Spotify – det är en bra tjänst som ger tillgång till massor av musik – men det är ingen idé att försöka hålla fast vid någonting om det inte är en hållbar lösning för alla parter.

 10. TkJ2011-10-04 at 10:08Reply

  Zap: Jag har inte klagat på att Spotify betalar för lite – jag försöker bara lyfta fram det praktiska i ekonomin att det kanske inte GÅR att generera pengar via strömmande media.

  Johannes: Ligga på sofflocket vet jag inte om jag håller med om, det är ju trots allt de som skapar allt innehåll… :) Man förstår ju att artister blir frustrerade över att deras musik i det närmaste skänks bort.

 11. Johannes2011-10-04 at 08:11Reply

  Eller så kan man se det som att artisterna får betalt för att göra ingenting. De utvecklar inte och sköter inte driften av Spotify. De administrerar inte fakturering och skickar inte ut betalningar.

  Det är bara att ligga på sofflocket och få pengar för att sedan gnälla över hur lite man får för det.

 12. Zap Andersson (@MasterZap)2011-10-04 at 07:57Reply

  Nu hajar jag inte. Om du först räknar in att Spotify får in 3.6 öre per låt, och i nästa mening klagar du på att artisten får 3 öre per låt? Förklara hur det går ihop? Du måste tänka på att till skillnad från radio där ”att få en låt spelad” betyder ”300,000 människor lyssnade på låten” så betyder ”att få en låt spelad” på Spotify att *EN* människa lyssnade på låten. Big. Difference.

  /Z

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.