TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Så installerar du ett nytt antivirusprogram

Skribent:
Publicerad: , 14:37
Uppdaterad: 2013-05-27, 18:00
Respons: 18 kommentarer

Hur gör du när ditt gamla antivirusprogram håller på att gå ut, och du vill skaffa ett nytt? Den här frågan får jag hela tiden och jag tänkte ägna ett litet inlägg åt att förklara hur du bäst sköter uppdateringen.

NortonVanligast är att man som användare har kört ett betalprogram, som man troligen fick med datorn när den köptes, och prenumerationen har nu gått ut. Eftersom det finns så många bra gratis antivirus, vill man hellre köra ett sådant än att betala avgiften.

Jag är ett stort fan av gratisprogram och jag använder själv gratis antivirusprogram, men därmed inte sagt att det alltid är det bästa valet. Ett gratis antivirus kommer utan support, och det innehåller inte lika många extrafunktioner som de stora kommersiella säkerhetspaketen. Därför är gratisversioner inte alltid lämpligt för alla användare. Känner du att du skulle behöva ha någon att kontakta när det strular, så är det klart värt pengarna. Likaså är det värt pengarna om du vill ha ett komplett skydd, och slippa skaffa flera tredjepartslösningar för antivirus, antispyware och brandvägg.

Med det sagt kan jag gå på själva frågan: hur du byter antivirus. Till att börja med får du aldrig installera två antivirus samtidigt på din dator. Då går det garanterat åt skogen. Därför måste du avinstallera det gamla före du installerar det nya.

Tyvärr kan du inte göra det hur som helst, för när du avinstallerat ditt skydd är du öppen för attacker från Internet. Och det finns faktiskt rätt smarta virus som kan attackera din dator utan att du märker det. Har du en brandvägg igång, så skyddar det mycket, men förmodligen har du kört den brandvägg som finns i säkerhetspaketet du ska avinstallera. Jag har varit med om att datorer utan antivirus och brandvägg har blivit smittade på bara ett par sekunder från att de kopplats upp mot Internet.

Lösningen är lätt. Du börjar med att ladda ner det antivirus du vill installera (om du inte redan har det på CD/DVD) – exempelvis AVG gratis antivirus.  När det är gjort kopplar du ner din dator från Internet. Det gör du enklast genom att dra ut nätverkssladden. Därefter avinstallerar du ditt säkerhetspaket via Kontrollpanelen -> Lägg till eller ta bort program, eller ännu hellre med gratisprogrammet Revo Uninstaller.

När det är gjort installerar du ditt nya antivirus. Är det ett gratis antivirus som inte har brandvägg, glöm inte att aktivera Windows-brandväggen under Kontrollpanelen, om du inte laddat ner och installerat någon gratis brandvägg.

Slutligen kan du återansluta dig till Internet, och det första du gör är att uppdatera ditt antivirus. Det gör du genom att klicka upp programmet från dess ikon nere i systemfältet, och sedan leta efter en Update-knapp.

Svårare än så är det inte att göra ett säkert byte av ditt antivirus.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

18 kommentarer

 1. Gunilla Karlén2013-10-07 at 16:48Reply

  Jag laddade ned Panda Cloud Antivirus, gratisversionenen, drog ut nätverkskabeln och avinstallerade mitt tidigare antivirus (med RevoUninstaller) och påbörjade Panda-installationen… men fick felmeddelande …. som tydligen fler än jag fått ser jag nu … och nu sitter jag här utan internet … :-(

 2. Nybörjarens guide till säkrare dator del 1 | Blogg om programvara2011-12-20 at 17:21Reply

  […] TKJ visar du hur du installerar ett antivirusprogram […]

 3. Emma2011-05-15 at 22:54Reply

  Tack för bra tips. Dock var det ju lite svårt (läsomöjligt) att installera Panda (i molnet som du rekommenderade i första hand) utan att vara ansluten till internet. Så några minutrar var jag obönhörligen utan antivirusprogram eftersom jag enligt dina instruktioner avinstallerat det gamla programmet först. Vet inte om det funnits någon bättre lösning.

 4. Håkan2011-05-05 at 14:48Reply

  Hejsan Du
  Du skulle kanske berättat att man alltid ska ”Starta Om” datorn efter man har avinstallerat ett system program som ett antivirusprogram är. Det är inte alltid alla program som kräver en omstart efter avinstallation. Men annars tycker jag du har skrivit en mycket bra artikel, jag har skickat många till din sida, framförallt angående Vykort från Hallmark :-)
  Som sagt, tack och hej på dig tills nästa gång :-)
  Håkan

 5. helena2010-07-19 at 12:49Reply

  Hej jag har fått virus på mina dator som jag inte får bort, det heter Securitas Master AV hur får jag bort det??? Kan inte göra någonting på datan. ? Mitt antivirus pogram heter Norman securitas,
  mvh Helena

 6. Lästips om AntiVirus | Gratisprogram - Hundratals tips!2010-06-03 at 23:34Reply

  […] du byta antivirus? Läs först: TkJ: Installera nytt antivirus Spara och/eller Dela med […]

 7. Gratis Anti-virus – Tips och Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips!2010-06-03 at 22:03Reply

  […] du byta antivirus? Läs först: TkJ: Installera nytt antivirus Spara och/eller Dela med […]

 8. Kjell2010-04-22 at 22:19Reply

  I ovanstående finns många gratisantivirusprogram upptagna.
  Varför nämnes inte Telia Säker Surf. Är programmet inte bra ?

  • TkJ2010-04-22 at 23:12Reply

   Kjell: Jo, men det är inte gratis. Telia Säker Surf är F-Secures program, ett kommersiellt säkerhetspaket. Telia har bara bytt namn på det.

 9. AppRemover 2.0.0.1 – Ta bort antivirus och säkerhetsprogram säkert @ Gratisprogram – Hundratals tips!2009-09-01 at 10:28Reply

  […] Hemsida: AppRemover Artikel hos TkJ: Så installerar du ett nytt antivirus! […]

 10. Gratisprogram » Blog Archive » Antivirus2009-04-09 at 12:23Reply

  […] Ska du byta antivirus? Läs först: Tommy K Johansson; Installera nytt antivirus […]

 11. randolf2009-02-06 at 14:21Reply

  då antivirusprogrammet som följde med datorköpet nu slutat fungera, följde jag dina råd och bytte till ett gratisprogram. för att ta bort det gamla (symantec antivirus) använde jag revo uninstaller. i det programmet stod att jag skulle kolla filerna NOGGRANT, ville jag verkligen ta bort alla föreslagna – som hade att göra med symantec antivirus. eftersom filerna inte sa mig någonting lät jag programmet ta bort dem. jag har nu ett fungerande antivirus vilket är bra. men när jag startar datorn får jag två felmeddelanden: 1. ”Logitech Desktop Messenger har slutat att fungera”, samt 2. Symantec – a neccecary file could not be loaded SAVProd. hur allvarligt är det? vad ska jag göra nu?

 12. TkJ2008-11-29 at 15:39Reply

  Helena: Det brukar alltid finnas en On/Off-knapp för ditt trådlösa kort (märkt WiFi).

 13. Helena2008-11-29 at 15:16Reply

  Men hur gör man om man har ett trådlöst nätverkskort? Det finns ju inte precis någon sladd att dra ur…

 14. Fredrik2008-11-26 at 22:47Reply

  Norton brukar kräva några omstarter innan det är helt avinstallerat.

 15. mclord rekommenderar 0811262008-11-26 at 20:52Reply

  […] På Tommy k Johanssons blogg kan du läsa om hur du installerar ett nytt antivirusprogram. Det är inte alltid så enkelt som det låter, speciellt inte om du har något av Symantecs Norton […]

 16. TkJ2008-11-25 at 16:05Reply

  Helt rätt. I vissa fall kan man behöva speciella avinstalleringsprogram (om man misslyckas) som tar bort allt. McAfee har ett sådant t.ex.

 17. Stefan Ljungwall2008-11-25 at 15:17Reply

  Och för att komplett ta det gamla virusskyddet, använder man med fördel t.ex. RevoUninstaller, så att man verkligen får bort ALLT.
  På så sätt undviker man konflikter mellan ev. kvarvarande filer och nya.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.