TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Installera Windows 10 Technical Preview från ett USB-minne

Skribent:
Publicerad: , 08:45
Uppdaterad: 2015-01-23, 15:08
Respons: Skriv en kommentar!

Installera Windows 10 Technical PreviewÄr du sugen på att testa Windows 10 Technical Preview, den testversion av kommande Windows 10 som finns att gratis ladda ner, kan du installera det på en dator via ett USB-minne. Du bör inte installera det på din huvuddator eftersom det som sagt är en testversion, men har du en lekdator är det bara att köra på.

Windows 10 Technical Preview finns tillgängligt att ladda ner som ISO-fil. Denna kan du antingen bränna på en DVD-skiva eller kopiera till ett USB-minne. Då de flesta bärbara datorer inte längre har någon CD/DVD-spelare är ett USB-minne mest intressant. I den här guiden laddar vi ner Windows 10 och skapar en bootbar USB-sticka med installationspaketet.

Innan du börjar behöver du ett USB-minne på antingen 4 GB eller 8 GB för 32- respektive 64-bitarsversionen av Windows 10 Technical Preview. Enheten kommer att tömmas så se till att du inte har något viktigt lagrat på den.

Ladda ner Windows 10

Det första steget inför att installera Windows 10 Technical Preview på en testdator, är att ladda ner ISO-filen med operativsystemet. Det gör du via webbsajten Windows Insider Program.

Just nu verkar Microsoft ha plockat ner möjligheten att ladda ner Windows 10 Technical Preview. På sajten står det bara Coming soon. Förmodligen beror detta på att man är på gång med en större uppdatering. Håll ut och testa igen senare!

För att komma åt filerna behöver du logga in med ditt Windows Live-konto. Därefter får du möjlighet att välja mellan 32- eller 64-bitarsversion av Windows 10. Om du inte har en väldigt gammal testdator är det med största sannolikhet 64-bitarsversionen du ska ladda ner.

Ladda ner Windows 10 Technical Preview
image-22788

På sajten Windows Insider Program kan du ladda ner Windows 10 Technical Preview gratis för att testa hur det kommande operativsystemet ser ut och fungerar.

Technical Preview är som sagt en tidig testversion av den kommande Windows-versionen. Det betyder att du får vara beredd på att systemet inte är klart och att det innehåller buggar. Med det sagt har jag kört Windows 10 Technical Preview sedan det lanserades utan några större problem.

Installera på ett USB-minne

Installera Windows 10 från USB-minneISO-filen du laddar ner är en så kallad avbild av en installationsskiva. Du kan installera det på en DVD-skiva, men vi fokuserar på att skapa en installationsdisk på ett USB-minne.

För detta ändamål behöver vi kopiera ut ISO-filen på ett USB-minne, samt göra detta bootbart – det vill säga att du kan starta från USB-minnet.

Den enklaste lösningen på detta är att använda gratisprogrammet Rufus, som är till för att skapa startbara USB-enheter. Rufus innehåller alla funktioner du behöver; du kan formatera ditt USB-minne med olika filsystem, göra enheten startbar samt kopiera ut innehållet i en ISO-fil.

Kör igång Rufus och i menyn Enhet väljer du ditt USB-minne, under Filsystem väljer du NTFS. Kryssa i Skapa startbar disk med, och i rullgardinsmenyn jämte väljer du ISO-avbild. Klicka därefter på diskikonen och leta upp ISO-filen för Windows 10, som du laddat ner. Slutligen klickar du Starta och väntar på att ditt USB-minne ska konfigureras.

Installera Windows 10 Technical Preview

När du nu har ett USB-minne med installationsprogrammet för Windows 10 Technical Preview, kan du bara plugga in det till din testdator och starta om den. Om allt går rätt till kommer datorn att starta från USB-minnet och därmed köra igång installationen av Windows 10.

Om det inte fungerar beror det säkert på att datorns BIOS-inställningar inte är konfigurerade till att kunna boota från USB-enheter.

När du startar upp din dator kan du gå in i BIOS genom att trycka en viss knapp – ofta [F2] eller [Del]. Leta upp Boot-menyn och ändra så att USB-enheter kontrolleras före din primära hårddisk. Exakt hur du ändrar det här beror på vilken variant av BIOS din dator använder.

Själva installationen av Windows 10 Technical Preview är det inte mycket att orda om. Den är väldigt rättfram. Du följer bara steg för steg. För att lära dig mer om systemet läs följande artiklar:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.