TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ergonomi

Internationella Musarmsdagen nu på måndag 28 februari

Skribent:
Publicerad: , 13:02
Respons: 2 kommentarer

På måndag nästa vecka är det dags för den årliga Internationella Musarmsdagen. På engelska heter det RSI – Repetative Strain Injury, och är ett samlingsnamn för arbetsrelaterade stressfrakturer i nacke, rygg, bröst, axlar, armar och händer.

Belastningsskador på grund av arbete framför dator är väldigt vanligt. Det är ett resultat av ett stillasittande arbete och en dålig arbetsställning. Enligt en undersökning av Userneeds lider 4 av 10 svenskar av så kallad musarm.

Syftet med Internationella Musarmsdagen är att uppmärksamma problemet och föra fram tips om ergonomi framför datorn. Allt för många har väldigt dåliga arbetsplatser; och det gäller inte bara på kontor utan även i hemmet.

En väldigt vanlig bortförklaring till varför man inte vill ordna en bra lösning i hemmet är att ”jag sitter ändå inte vid datorn så mycket”, men det vet vi alla att det inte stämmer. De allra flesta blir sittande i timmar då och då.

– Fler och fler svenskar har alltmer stillasittande jobb i datorintensiva miljöer, där de sitter framför en skärm och gör repetitiva rörelser från morgon till kväll, säger Tone Petrelius, ergonom på TCO Development, företaget bakom den internationella användbarhets- och miljömärkningen TCO Certified. Detta resulterar tyvärr ofta i åkommor såsom dålig rygg eller musarmsproblem om man inte gör något åt problemet. [Källa: Pressmeddelande]

Ett stort problem inom ergonomi är att folk allt mer väljer att köpa bärbara datorer. Att arbeta längre stunder framför en bärbar dator, utan att anpassa arbetsplatsen, är onyttigt.

När du sitter med rak rygg i din arbetsstol, ska dina ögon vara i samma höjd som ovankanten på skärmen. Det är de inte om du använder en bärbar dator. Musplattan på bärbara datorer är också ett ergonomiskt katastrofområde.

Contour Design, som arbetar med ergonomiska produkter och som ligger bakom initiativet till undersökningen om svenskar och musarm, har flera tips för att undvika belastningsskador.

 1. Lyssna på din kropp. Ta fler pauser och försök koppla av regelbundet.
 2. Ändra din arbetsställning, ofta.
 3. Sträck på ryggen, även när du sitter i stolen.
 4. Använd kortkommandon.
 5. Ge plats för tangentbord och mus så att det känns naturligt för din kropp.
 6. Förflytta dig på jobbet, res dig upp, gå eller stå.
 7. Behöver specialanpassade glasögon? Prata med din chef och undersök saken närmare.
 8. Utnyttja de möjligheter som finns på din arbetsplats, såsom reglera, justera och ställa in bord, stol, belysning med mera.
 9. Välj den typ av datormus som det känns bäst för dig att jobba med.
 10. Placera det material du arbetar med närmast kroppen. Du ska kunna arbeta avspänt, med rak nacke och rygg, avspända axlar, stöd för armarna och ett avstånd till skärmen som känns bra för dina ögon.

Jag har hela mitt vuxna liv arbetat framför datorer, så jag kan av egen erfarenhet berätta att det är extremt smärtsamt med musarm. När jag drabbades av det för tio år sedan, började jag lära mig om ergonomi.

Under ett par veckors tid slutade jag helt att använda datormusen och övergick till att använda en tidig variant av Contour Designs RollerMouse. På den tiden var precisionen och kvaliteten på produkten inget vidare, men den hjälpte mig att bli av med musarmen.

Jag har sedan dess testat ett par av de nyare modellerna av RollerMouse, och jag tycker att de fungerar riktigt bra. De avlastar verkligen. Däremot fungerar de inget vidare om du arbetar med precisionsarbete som exempelvis Photoshop. Tyvärr är produkterna mycket dyra.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Musarmsdagen är idag – mus sökes! - En Elak Jävel2011-02-28 at 02:57Reply

  […] Ergonomi? Jaha, oj då. Det var inte lika spännande. Fast musarm kan man kanske rent teoretiskt få av för […]

 2. T2011-02-25 at 10:20Reply

  Jag sitter inte med musen i handen hela dagarna och har följaktligen ingen musarm – men – när jag lånar någon annans dator med musen konfigurerad på ’vanligt’ sätt för högerhänta så känns det gena st spänt och obekvämt. Jag byter därför alltid höger- och vänsterklick när jag skaffar en ny mus. Det ger mig större avstånd mellan tumme och pekfinger. Alltså så som fingrarna naturligt lägger sig om man placerar handflatan på bordet.
  T

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.