TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Så skyddar du dig och dina pengar på Internet

Skribent:
Publicerad: , 07:52
Uppdaterad: 2015-09-30, 21:37
Respons: 2 kommentarer

Bedrägerier via e-post, nätfiske stjäl dina bank-uppgifterBedrägerier på Internet ökar hela tiden. Den här bloggposten är publicerad i två delar, och i den första delen listade jag sju olika exempel på hur bedrägerier via e-post kan se ut – så kallade phishing-mejl (nätfiske) vars syfte är att lura dig att lämna över exempelvis ditt kreditkortsnummer till tjuvarna.

I den här andra delen får du lära dig mer om hur du undviker att falla för bedrägerier. Som jag redan påpekat är det viktigt att använda säkerhetsprogram, men att det allra viktigaste är kunskap. Det bästa sättet att undvika att bli lurad, är att veta hur cyberbrottslingarna arbetar…

Del 1 av 2: Internetbedrägerier via e-postNär jag började bli klar med min bloggpost om nätfiske via e-post insåg jag att artikeln blev för lång för en bloggpost, så jag valde att dela den i två. Det här är den andra delen, där jag tänker skriva mer om hur du skyddar dig mot Internetbedrägerier – både sådana via nätfiske och andra sorter.

I den första delen av artikeln får du lära dig att identifiera ett mejl med nätfiske. Där listar jag sju exempel på olika mejl som spammats ut till användare, i hopp om att cyberbrottslingarna ska kunna lura mottagarna att lämna ifrån sig bland annat konto- och kreditkortsnummer. Du läser artikeln här: De vill stjäla dina pengar via dessa mejl.

Varnar för farliga webbsidor

Alla populära webbläsare (Chrome, Firefox, Opera och Internet Explorer) har idag inbyggt skydd för att varna dig om du är på väg till en farlig sajt. Dessa funktionen fungerar dock bara om tillräckigt många användare anmält sidorna, och bedragare byter ofta adresser. Ett bedrägeri via e-post har väldigt kort levnadstid så brottslingarna arbetar fort.

Ladda ner SiteAdvisor (Download)Jag rekommenderar att du kompletterar din webbläsare med programmet SiteAdvisor, som varnar för olämpliga webbsidor. SiteAdvisor markerar till och med farliga webbsidor direkt i sökmotorer, med färgade ikoner, så att du ser om en sida klassats som farlig redan innan du råkar klicka på länken.

SiteAdvisor utvecklas av McAfee och finns i en gratisversion samt en betalversion; SiteAdvisor Live, för 199 kronor per år. En stor fördel med SiteAdvisor Live är att den även kollar länkar i din e-postklient, vilket är en klar styrka när det kommer tiil just nätfiske-mejl.

Den här typen av bedrägerier drabbar alla, så du går inte säker bara för att du kör Linux eller OS X, som historiskt sett, jämfört med Windows, är relativt befriade från farligheter.

Läs mer om bedrägerier på Internet

Jag har under årens lopp skrivit rätt många notiser och artiklar om Internetsäkerhet. Kunskap är som sagt det viktigaste vapnet mot faror på Internet. Men det räcker inte att bara ha kunskap. Dagens datorvirus – och då menar jag datorvirus som ett samlingsord för alla typer; trojaner, maskar med mera – görs inte för att en programmerare vill demontrera hur duktig han eller hon är.

Amiga OS - Revenge-virusEtt exempel på ett klassiskt virus var Revenge till Amiga OS. Det spred sig rätt friskt under en period, även om det var svårare att få spriding på virus på tiden före Internet. Det mest utmärkande med Revenge-viruset var att det förvandlade muspekarens pil till en…. tja. Du ser själv på bilden här bredvid.

Men idag är det helt annorlunda. Nu är det inte enskilda hackers som ligger bakom skadlig kod. Istället är det kriminella organisationer vars syfte är att tjäna pengar. De är ute efter att lura användare till att på ett eller annat sätt lämna ifrån sig sina pengar.

Ransomware har blivit allt mer populärt bland nätbrottslingar – speciellt trojanen Cryptolocker. Det är en slags trojan som låser din dator tills du har betalat en lösensumma. Hur det fungerar i praktiken varierar. En vanlig metod är att trojanen krypterar alla dina dokument och bilder, och har du då ingen backup finns det inte mycket val än att betala, om du vill ha tillbaka filerna.

Här läser du mer om ransomware:

Polisen Enheten för databrott

Ett känt exempel på ransomware är den så kallade polis-trojanen. Läs mer om den här.

Före ransomware började bli stort, var det mer vanligt med falska säkerhetsprogram – scareware. I de här fallen använder man sig bland annat av popup-fönster på sajter – ofta hackade sådana, där man implementerat ett litet skript på alla webbsidor som visar popupen – som ser ut som ett antivirusprogram som varnar för angrepp.

Man lurar användaren till att tro att dennes dator har blivit infekterat av farliga virus. För att bli av med dem ombeds man ladda ner ett ”gratis” antivirusprogram. Det här är ett fejkat antivirus som låtsas skanna din dator och säger sig hitta en rad olika farliga hot. För att ta bort hoten behöver du bara uppgradera programmet genom att betala ett par hundralappar.

Scareware - falska säkerhetsprogram lurar på pengar

Ett typiskt scareware – falskt säkerhetsprogram som varnar för påhittade virus och spyware.

Här är ett par av de artiklar jag skrivit om scareware:

FBI jagar svensk som tjänat 650 miljoner på scareware

Ransomware är i praktiken en råare och mer rakt-på-sak-variant av scareware. Många av de som drabbats av scareware vet inte om att de blivit lurade. De tror att deras dator har blivit infekterad av virus och att de blivit av med det genom att köpa det falska antivirusprogrammet. Mörkertalet över antalet drabbade är förmodligen stort.

Ransomware är mer direkt – de hymlar inte med att de är ute efter dina pengar. De krypterar dina filer, på sätt och vis kidnappar dem, och begär sedan en lösensumma för att du ska få tillbaka dem.

Den här branschen drar in hundratals miljoner kronor åt kriminella. FBI jagar till exempel en svensk, på grund av misstankarna om att han legat bakom ett Internetbedrägeri som handlade om falska säkerhetsprogram.

Tillsammans med en kumpan ska svensken ha sålt falska säkerhetsprogram för uppskattningsvis motvarande över 650 miljoner kronor.

Falska säkerhetsvarningar via e-post

Ransomware, scareware och andra typer av farlig kod som är ute efter att lura dig på pengar, sprids på många olika sätt. För att återknyta till den första delen i den här artikeln – De vill stjäla dina pengar via dessa mejl – är e-post en metod. Det är ett billigt och effektivt sätt att snabbt nå miljontals potentiella offer.

I den förra artikeln fokuserade jag på så kallade phishing-mejl (nätfiske), där bedragarna försöker lura dig att lämna ifrån dig olika personlig information – inloggningsuppgifter, kredit- och kontokortsnummer och så vidare. Men det finns också andra farliga mejl.

Rent generellt ska du vara väldigt försiktig när det handlar om bifogade filer i mejl. Att mejlet ser ut att komma ifrån någon du känner spelar ingen roll, för det är väldigt enkelt att förfalska avsändarens namn och adress. De flesta e-postprogram har hyfsat bra skydd mot skadliga bifogade filer, och ett bra antivirus ska även kontrollera alla inkommande e-post efter farlig kod.

Falsk uppdatering av Windows

Bildkälla: Sophos

Cyberkriminella spelar – ironiskt nog – på användares rädsla för säkerhetsbrister. Ett exempel på hur man arbetar, är att man spammar ut ett meddelande om en viktig uppdatering till Windows. Bifogat i mejlet finns ett program som säger sig vara en uppdatering som måste köras omedelbart för att din dator inte ska utsättas för hot.

I ren rädsla kör användarna igång programmet, vilket naturligtvis är en trojan som infekterar datorn med skadlig kod av något slag – förmodligen ransomware eller scareware, då dessa är effektiva metoder för att snabbt tjäna stora pengar.

Microsoft skickar ALDRIG uppdateringar via e-post! Kom ihåg att varken Microsoft eller andra stora programutvecklare aldrig skickar ut e-post till användare med uppdateringar bifogade. Om du får ett sådant mejl så ska du utgå från att det är falskt och att filen i själva verket är en trojan (läs mer hos Microsoft). Har du däremot anmält ditt intresse hos programföretaget, skickas det ut information om uppdateringar när sådana finns tillgängliga. Men då är det länkar till utvecklarens egen webbsida. Hämta alltid uppdateringar direkt från programutvecklarens egna sajt!

Lätt att bli infekterad av virus

I praktiken räcker det att besöka en infekterad webbsida för att datorn ska bli infekterad av trojaner eller annan bråte. Den här typen av attack kallas för Drive-by-downloads. Som jag brukar skriva vill jag dock inte skrämma upp någon. Det är inte meningen att du ska vara nervös när du använder Internet.

Hot på Internet och hur du skyddar dig! Du kan läsa min artikel 11 bedrägerier på Internet och hur du skyddar dig, där hittar du mycket information. Du får gärna tipsa om den här artikeln på Facebook, om du tror att dina vänner och bekanta behöver lära sig lite mer om säkerhet på Internet. Tack på förhand!

 

BullGuard antivirusJust därför är det viktigt att ha grundläggande kunskap inom datorsäkerhet. Se också till att du har bra säkerhetsprogram. Det finns en uppsjö av gratis alternativ, men jag tycker att de kommersiella lösningarna är bättre. De samlar alla funktioner under samma tak, och tar därför mindre prestanda av datorn.

Visst, de kostar ett par hundralappar om året, men det är en billig försäkring. Fråga dig själv: hur mycket skulle du vara villig att betala för att få tillbaka allt på din hårddisk om du drabbas av en elak trojan? Förmodligen mer än vad ett Internet Security-paket kostar.

Ett gratis antivirus är dock alltid bättre än inget alls. Jag påstår inte att de fria alternativen erbjuder sämre skydd mot skadlig kod än de kommersiella lösningana.

Vad jag menar är att det är enklare att köpa ett Intenet Security-paket som innehåller massor av olika säkerhetsfunktioner i ett och samma paket, istället för att köra ett gratisprogram för varje funktion. Förutom ett gratis antivirus behöver du ett gratis antispyware, gratis brandvägg och ett gratis program för att varna om farlga webbsidor (till exempel ovan nämnda SiteAdvisor, eller WOT).

Om du inte läst första delen va de här artikeln, gör du det här.

Här hittar du artiklar och program som hjälper till att skydda mot bedrägerier:

Gillade du den här artikeln? Tipsa dina kompisar genom att dela den på de sociala nätverken. Du hittar länkar för Facebook, Twitter och Gogole+ här under. Start tack till alla er som tipsar!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. DataNyheter2013-12-15 at 15:23Reply

    Upptäcker och ta bort spionprogram gratis! http://www.datanyheter.com/2013/09/upptacker-och-ta-bort-spionprogram.html

  2. Så skyddar du dig och dina pengar p&aring...2013-12-15 at 09:37Reply

    […] Bedrägerier på Internet ökar hela tiden. Den här bloggposten är publicerad i två delar, och i den första delen listade jag sju olika exempel på hur bedräge  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.