TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Microsoft: Sluta köra Internet Explorer 6, snälla!

Skribent:
Publicerad: , 23:59
Uppdaterad: 2011-03-08, 00:16
Respons: 9 kommentarer

ie6-countdownFör tio år sedan lanserade Microsoft en webbläsare vid namn Internet Explorer 6. Det var ingen bra webbläsare, som hade massor av konstiga egenheter och inte brydde sig speciellt mycket om standarder.

Sedan dess har det hänt mycket. Tio år inom datorvärlden är en evighet. Internet Explorer 6 har ersatts med IE7 och IE8, och nu är Internet Explorer 9 på väg ut. Trots detta är det 12 procent av användarna som fortfarande kör IE6! Nu får det vara nog.

Hur kommer det sig att det fortfarande finns användare som kör Internet Explorer 6? Det är en webbläsare som dels tolkar webbsidor efter egna regler, och dels är så full av säkerhetshål att det är förvånande att någon ens vågar köra skiten.

Svaret på det är:

 • Datoranvändare som inte bryr sig för att de inte kan, vill eller vet hur man uppgraderar.
 • Stora klumpiga företag och organisationer som inte kan uppgradera smärtfritt, eftersom de byggt hela sina svindyra intranät efter de egna tekniker som Internet Explorer 6 använde sig av. En uppgradering till nya webbläsare gör intranäten oanvändbara.

Globalt sett använder alltså otroliga 12 procent av Internetanvändarna IE6 som webbläsare. I Sverige är det betydligt bättre ställt; enligt Loopia är det 1,3 procent. På den här bloggen ligger siffran på 1,67 procent. Ni som fortfarande kör det – snälla berätta varför.

I augusti 2009 publicerade jag ett blogginlägg med rubriken Hejdå Internet Explorer 6. Då var det många webbsajter som la in en speciell ruta som meddelade alla som surfade på IE6 att det är dags att uppgradera. En del sajter har idag helt blockerat IE6-användare.

Microsoft har nu lanserat en kampanj som de kallar IE6 Countdown. Deras mål är att sänka siffran 12 procent till under 1 procent. Här finns statistik över hur länder ligger till – i Kina sitter 34,5 procent av användarna med Internet Explorer 6. I Norge och Finland ligger siffran på 0,7 procent.

ie6
image-12697

Du som har en egen webbsajt kan enkelt lägga in en liten bit kod för att visa en uppmaning om att uppgradera till alla som kör IE6. Läs mer här om lösningen.

En annan liknande kampanj är IE6 No More.

Läs mer om, och ladda ner Internet Explorer 9 RC.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

9 kommentarer

 1. Peter2011-03-17 at 17:16Reply

  En av anledningarna att IE6 fortfarande körs eller används är att
  i en hel del datorer så finns det fortfarande Win 2000, och 50000:- för att få ett nytt program anpassat till något som egentligen bara är kosmetika är väldigt magstarkt.

 2. TkJ2011-03-11 at 08:33Reply

  Henrik: Jodå, det är betydligt smidigare idag. :) Några musklick och sedan är det klart. Ytterst sällan jag behöver starta om datorn efter en programinstallation i Windows 7.

 3. Henrik2011-03-11 at 08:18Reply

  Hoppas MS gör det enklare och smärtfriare att uppgradera webbläsaren i framtiden. På den tiden jag använde PC & win så kändes det som ett stort projekt att uppgradera webbläsaren. Datorn skulle startas om flera gånger, man fick ladda ner hur många uppdateringar som helst. Sen var det bara att hålla tummarna under de 30 minuter en installation tog. Inte så underligt att datorovana inte vågar uppgradera.

 4. Dag2011-03-11 at 01:42Reply

  Hej
  Det märkliga angåeende IE är att jag sedan länge uppgraderat till både ver 7 och 8 när dessa lanserats, men trots detta händer det att olika site-er rapporterar att jag använder IE6 och därför inte tillåter en begärd aktivitet.
  Månne detta vara en anledning till att rapporteringen om IE6 dels fortfarande är så stor, dels att det skiljer sig i förhållande till Loopias.

  Mvh
  Dag

 5. Waneleha2011-03-10 at 20:06Reply

  Är det inte så att IE6 följde med Windows XP?
  De som fortfarande använder XP och inte heller vet hur man uppgraderar till nyare IE, men jag kanske har fel. Jag kan tänka mig många skolor som fortfarande använder Windows XP och även företag, men man tycker ju att de ska uppgradera då IE ändå är gratis.

 6. Pierre Eriksson2011-03-10 at 17:02Reply

  Jag skriver detta på en stenåldersaktig bärbar. Köra nya versioner av IE är inte lätt fixat då det Windows vars licens som medföljer denna harv inte fixar detta.
  Självklart är jag ändå Microsoft till lags och kör inte deras skit webbläsare som inte ens funkade att rendera sidor när den var ny för 10 år sedan utan kör med Linux och Firefox. Microsoft lycklig och jag lycklig. :)

 7. Peter2011-03-08 at 18:59Reply

  Anders du har helt rätt. Det finns en del gamla maskiner som kostar miljoner, vi har 3 st enorma cnc maskiner dessa kör Windows 2000 går inte uppdatera mer än max IE 6.
  Tror inte att en massa tanter sitter med gamla datorer, ungarna köper nya smarta enkla datorer till farmor eller farfar!

 8. Anders2011-03-08 at 10:37Reply

  Det är nog ofta så som du skriver. Men i detta fall är det nog mest företag som ligger kvar på IE6 pga att de har system som ”kräver” just 6:an.

  För övrigt tycker jag att defaulinställning för uppdateringar skall vara helt automatiskt utan interaktion från användaren. Passar de flesta bra. Sen skall det förstås finnas manuellt alternativ för de som så vill.

 9. Lennart Orlander2011-03-08 at 00:34Reply

  Kan det möjligtvis bero på att det väldigt många som är livrädda för att ändra något i sin dator?

  Inte alla uppdateringar som erbjuds går smärtfritt. Persondatorer, efter mer än 30 års existens, är fortfarande inte ett verktyg som fungerar smärtfritt. När jag var barn så hade TVn en kanal. Man slog på den och den fungerade. Det kommer att ta lång tid innan datorn kommer dit. Den fungerar helt enkelt inte tillräckligt bra.

  Efter vad jag förstått så finns det runt 8 miljoner användare av Internet i Sverige. Av dom som har hyfsat nya datorer så finns det ingen som använder IE6. IE7 kom i oktober 2006. 1,3% av 8 miljoner är i runda slängar drygt 100.000 personer.

  Jag har en god vän som är 68 år. Hon köpte sin andra dator 2005. Om hon inte haft mig att fråga så hade hon aldrig låtit något uppdateras på sin dator. Hon köpte en ny rätt så bra dator för tre veckor sedan och blev i princip chockad av hur mycket fortare den går än den gamla och hur mycket lättare den är att använda. Även om hon fortfarande är lite nervös för att det inte ser likadant ut som på den förra datorn. Det är trots allt viss skillnad på Windows XP och Windows 7.

  Jag kan sätta 100 spänn på att av dom som fortfarande kör IE6 är en förkrossande majoritet (>80%) människor över 50 års ålder utan hemmavarande barn och vars bekantskapskrets inte använder datorer dagligen förutom att betala räkningar med. Och om man har vant sig vid att betala räkningar via datorn så vill man inte att den helt plötsligt slutar att fungera.

  Kort sagt, min poäng är att folk är rädda för att uppdatera sin dator med en ny version av IE eller nåt annat för den delen. OCh det baseras på tidigare erfarenhet. Det är helt enkelt programvaruproducenternas fel. Dom har släppt ut för mycket skräp genom åren för att folk ska våga lita på dom.

  Lennart Orlander

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.