TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Internet Explorer 9: Sju smarta funktioner

Skribent:
Publicerad: , 18:48
Respons: 6 kommentarer

Internet Explorer 9Inatt lanserades Internet Explorer 9, efter att ha funnits i testversion i ett år. Sedan betalanseringen har webbläsaren laddats ner 36 miljoner gånger, enligt Microsoft.

I och med version 9 tar Internet Explorer ett stort steg i rätt riktning. Det är en riktigt bra webbläsare, som är nerskalad och trimmad till att bli snabb och enkel att använda. Dessutom har den flera säkerhetsfunktioner för att skydda dig online.

Jag har kört Internet Explorer 9 parallellt med Google Chrome sedan betaversionen lanserades. I betan fanns ett par buggar – bland annat strulade admingränssnittet i WordPress – men det löste sig i RC-versionen. Fullversionen har blivit ännu mer stabilare.

I den här artikeln tar jag en titt på ett antal nya funktioner i Internet Explorer 9.

Fäst sajter i aktivitetsfältet

Om du har Windows 7 får du möjligheten att fästa sajter till aktivitetsfältet. Det intressanta är att sajter kan skapa sina egna hopplistor, och hur webbläsaren ska se ut när du klickar på ikonen du fäst. Hopplistan ser du genom att högerklicka på din fästa sajt.

IE9 fäst sajt i Aktivitetsfältet

Prova genom att öppna min blogg i Internet Explorer 9. Dra sedan ikonen i adressfältet ner till ditt aktivitetsfält. Släpp den. Nu kan du högerklicka på ikonen, och här visas en meny som jag byggt för just detta ändamål. Många andra sajter har gjort samma sak och det underlättar faktiskt.

Spårningsskydd för personlig integritet

Många sajter använder sig av tredjepartslösningar för att levera bilder och video, annonser eller för att hålla koll på statistik. En del av dessa lösningar samlar även in information om dig; vad du klickar på, vilka sidor du besöker och så vidare. Med Internet Explorer 9 kommer en en funktion som heter Spårningsskydd.

Spårningsskydd i IE9

Spårningsskydd låter dig välja vilka trejdepartstjänster som ska ta emot information från dig. Microsoft har lagt upp ett par listor som du kan ladda ner från Tracking Protection Lists.

Du hittar dina spårningsslistor via Verktyg -> Säkerhet -> Spårningsskydd.

Favoritsajter på ny flik

När du öppnar en ny flik i Internet Explorer 9 kommer det att visas en lista över de webbplatser du oftast besöker, för att du lätt ska kunna surfa vidare. Det här är en funktion som finns hos de flesta konkurrerande webbläsare.

Internet Explorer 9, ny flik

Vill du inte använda den här funktionen, går du till Verktyg -> Internetalternativ. Välj fliken Allmänt och klicka på Inställningar jämte Flikar. I rutan som öppnas ändrar du i rullgardinsmenyn under När en ny flik öppnas, öppna.

Adress och sök i samma fält

Något jag gillar med Google Chrome är att de dumpade den fördömda sökrutan och slog ihop den med adressfältet. I och med Internet Explorer 9 går Microsoft samma väg. Det tycker jag är väldigt bra. Många skriver nämligen ofta fel, och knappar in adresser i sökfältet, vilket gör att de surfar via Google. Onödigt.

Sök i adressfältet i IE9

Numera söker du i samma fält som du skriver adresser. IE9 kommer att identifiera vad det är du är ute efter; sökning eller adress.

Som standard använder IE9 naturligtvis Bing, och jag tycker absolut du kan ge Bing en chans. Jag har tidigare skrivit om min vecka med Bing, när jag under en veckas tid gick över från Google. Det fungerade fint.

Byta sökmotor i Internet Explorer 9 till Google

Men vill du byta till någon annan sökmotor (läs: Google) går du till Verktyg -> Hantera tillägg -> Sökleverantörer. Klicka nu på Hitta fler sökleverantörer. Nu skickas du till en webbsida med en massa sökmotorer. Leta upp Google, eller någon annan, och klicka på Lägg till. I rutan som öppnas kryssar du i Använd denna sökleverantör som standard.

Få förslag på webbplatser

Tycker du om att hitta nya webbsajter, kan du aktivera funktionen Förslag på webbplatser, som du hittar under Verktyg -> Arkiv. Den här finessen är som standard inaktiverad, eftersom den håller koll på vad du surfar på för webbsajter.

Genom att analysa din webbhistorik kan IE9 plocka fram webbsajter, videos och bilder som du kanske kan vara intresserad av. Öppna en ny flik och klicka på Upptäck andra webbplatser.

Förslag på webbsajter i IE9

En liknande funktion får du upp när du skriver in sökord i adressfältet, om du klickar på Aktivera förslag. Du kan lägga till flera sökleverantörer här. Jag har till exempel lagt in Prisjakt så att jag kan söka smidigt bland IT-produkter.

Hantera tillägg enklare

Tillägg i Internet Explorer består ibland av irriterande verktygsfält som segar ner programmet. Numera är det väldigt enkelt att stänga av tillägg. Internet Explorer 9 kommer själv att tala om för dig om ett tillägg drar ner hastigheten på programmet. Du kan även själv göra ändringar via Verktyg -> Hantera tillägg.

Hantera tillägg och verktygsfält i Internet Explorer 9

I samma fönster kan du hantera dina så kallade Acceleratorer. För att testa hur Acceleratorer fungerar, markera text eller bild på en webbsida. Då kommer en liten blå pil att visas och klickar du på den får du fram en meny där du kan välja att skicka datan till en Accelerator. Detta kan användas för att enkelt göra översättningar eller citera text till ditt bloggverktyg.

Få dina flikar på en egen rad

En bra funktion som tillkom i Internet Explorer 9 RC varatt det går att lägga dina flikar på en egen rad, istället för att de trycks ihop jämte adressfältet. Det här gillar jag, och det är bra att Microsoft lyssnade på användarna.

Flikar på egen rad i Internet Explorer 9

För att få dina flikar på en egen rad högerklickar du i fönsterramen och i menyn väljer du Visa flikar på en separat rad.

Många fler funktioner…

Internet Explorer 9 innehåller betydligt fler nyheter än de jag har gått igenom i den här artikeln. Men de stora nyheterna finns under skalet. Webbläsaren har fått en ny snabbare Javascript-motor, som gör att webbsidor med mycket skript går betydligt snabbare, och vidare kan IE9 utnyttja processorer med flera kärnor samt grafikkortet för snabbare rendering av grafik.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

6 kommentarer

 1. frogart2011-03-20 at 15:08Reply

  Finns det något liknande popup tillägg som Adblock plus till IE 9??
  T.e.x kan Aftonbladets sajt vara riktigt jobbig med all reklam…tung att ladda ner. Annars så har nian blivit snabb och snygg:)

 2. Constance2011-03-20 at 10:20Reply

  Intressant om TPL -särskilt TRUSTe

  http://www.eff.org/deeplinks/2011/03/tracking-protection-lists

 3. Peter Kratz, Kratz Webbproduktion2011-03-16 at 00:42Reply

  Tyvärr kommer dock IE även med nya versionen att ställa till det för webbutvecklare och webbproducenter eftersom den inte renderar sidor helt enligt standarder vilket Chrome, Firefox, Safari och Opera gör. Läs min blogg om det: http://goo.gl/thivv

 4. Sebastian2011-03-15 at 21:53Reply

  Avinstallerat RC:n först?

 5. TkJ2011-03-15 at 21:07Reply

  olaf: Intressant – hoppas nån annan har lösning på detta!

  Jag har installerat det på två maskiner, och stötte på problem med en av dem. Efter installation gick det inte längre att fästa program och ikoner på aktivitetsfältet. Jag använde då Systemåterställning för att stega tillbaka till föregående fungerande konfiguration, och därefter installerade jag IE9 RTM igen. Då fungerade det.

 6. olaf2011-03-15 at 20:24Reply

  Hej
  Jag har nu senaste RC-versionen, installerad när jag läste om den hos TKJ. Men den skarpa versionen vill inte låta installera sig. Själva installationen bara stannar upp och inget händer. Det gröna fältet på ikonen ’Installerar Internet Explorer 9’ går en centimeter, sen stannar det där.

  Jag har Windows 7 Home Premium, 64 bitar, och alla Windows Update installerade. Jag har försökt flera gånger och startat om datorn. Någon annan som har liknande problem. Vad kan man göra?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.