TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Internet Explorer 9: ”En skönare webb”

Skribent:
Publicerad: , 13:38
Uppdaterad: 2011-03-16, 08:23
Respons: 10 kommentarer

internet-explorer-9-logoIgårkväll lanserade Microsoft den första betaversionen av Internet Explorer 9. Idag har jag fått webbläsaren förklarad för mig, av Microsofts representanter. Det som är intressant är inte så mycket webbläsaren som själva konceptet och tanken bakom den.

internet-explorer-9

I och med Windows Internet Explorer 9 vill Microsoft flytta fokus från själva webbläsaren till webben. De vill att allt fler sajter ska fungera som ”appar” – eller applikationer, helt enkelt.

Att köra igång Facebook ska inte innebära att du startar din webbläsare och knappar in adressen. Nej, istället ska du starta Facebook via en ikon i Startmenyn eller aktivitetsfältet. Gränserna mellan en lokal programvara och en webbapplikation blir allt mer upplösta.

Men även om fokuset flyttas från själva webbläsaren, så är Internet Explorer som en sådan ett bra val. Det är en snabb, lättanvänd och smart webbläsare.

Internet Explorer 9 lanseras internationellt med slagorden Beauty of the Web – som på svenska är översatt till ”En skönare webb”. Tanken bakom det är att det ska bli lättare att använda webben för användare, samtidigt som det ska vara lättare för utvecklare att bygga webbsajter och –applikationer.

Snabb och nerskalad

Det första jag slås av är att Internet Explorer 9 är snabb och har fått ett nerskalat gränssnitt. Jag kan inte låta bli att jämföra gränssnittet med Google Chrome och Firefox 4. Du har tabbarna överst och bortsett från tabbarna finns det bara ett litet adressfält. Menyerna är dolda bakom två ikoner ute till höger.

Microsoft har till och med tagit bort produktnamnet från webbläsarens fönster. Det hänger ihop med att de vill få webbläsaren mer integrerad i operativsystemet. Du ska inte tänka på att det är en webbläsare du befinner dig i.

facebook-ie9

Därför har man också valt att lägga in en ikon från webbsidan mer tydligt uppe till vänster. En liten extrafiness är att färgerna på knapparna ändras efter färgschemat på själva sajten. Detta är också ett sätt att få användaren att se webbsidan som en applikation.

65% av vår tid framför datorerna spenderas i en webbläsare.

I tidigare versioner har Internet Explorer fått rätt mycket kritik för att inte följa webbstandarder. Den här gången har Microsoft lyssnat på användare – och kanske framför allt webbutvecklare. Internet Explorer 9 ska följa bestämda standarder; HTML5, CSS3 och Canvas.

Webbläsaren använder sig av grafikkortet för hårdvaruaccelererad grafikhantering, vilket gör underverk när det kommer till rörlig grafik. Det ska till exempel gå att se video i Full HD-upplösning med 60 bilder per sekund (FPS).

Ett bra test för att se hur snabbt det går när man använder hårdvaruaccelererad grafik, är att titta på FishIE Tank; en webbsida med animerade fiskar i ett akvarium. Du kan själv välja hur många fiskar som ska visas, och du kan läsa av hur många FPS du får.

ie9-fishtank

Som bilden ovan visar, använder Internet Explorer 9 och Firefox 4 (som också fortfarande är i beta) hårdvaruaccelereration, medan Chrome inte gör det. Det är därför det går i slowmotion i Google Chrome.

Använd ihop med Windows 7

Om du kör Windows 7 kommer du att få tillgång till en del smarta finesser. Till att börja med kan du dra och släppa flikar efter Aero Snap-funktionen i Windows 7. Du kan alltså dra en flik ut till en av skärmens kanter för att visa fönstret på halv skärmen.

internet-explorer-ie9-hopplistor

Internet Explorer 9 möjliggör så kallade hopplistor (eller jumplists som det heter på engelska). Dessa visas när du högerklickar på en applikation du har lagt i aktivitetsfältet. Testa genom att öppna Facebook i IE9 och dra och släpp fliken på aktivitetsfältet.

Du kommer nu att få en Facebook-ikon i fältet. Högerklicka på denna, så får du fram ett par snabblänkar till Nyheter, Meddelanden, Evenemang och Vänner. Du kan numera göra samma sak med min blogg – dra den ner till aktivitetsfältet och välj Fäst, för att få en snabbikon hit.

Ladda ner Internet Explorer 9

Windows Internet Explorer 9 beta finns att ladda ner från Microsofts hemsida. Webbläsaren fungerar för Windows Vista samt Windows 7 i 32 respektive 64 bitar. Programmet är översatt till svenska och trots att det är en beta ska man enligt Microsoft kunna köra det utan problem. Det ska inte innbära en massa buggar och problem, i likhet med Microsofts andra betaversioner av exempelvis Windows 7 och Office 2010 – också väldigt stabila lösningar.

ie9-windows-7

Internet Explorer 9 fungerar inte ihop med Windows XP eller ännu tidigare versioner. Skälet till det är att programmet bland annat använder sig av säkerhetsfunktioner som inte finns tillgängliga i XP. Windows XP har inte heller samma funktionalitet inom grafik som Vista och Windows 7, vilket gör att man inte kunde ordna fungerande hårdvaruaccelererande grafik.

Jag kan rekommendera att testa Internet Explorer 9. Jag kommer själv att köra det i ett tag, för att se hur det fungerar. Eftersom jag har Windows 7 och ett relativt okej grafikkort kan jag dra nytta av trevliga finesser som inte finns Google Chrome – som annars är min favoritwebbläsare.

Läs också IDG:s test av Internet Explorer 9.

Uppdatering: Internet Explorer 9: Sju smarta funktioner!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

10 kommentarer

 1. erland2010-10-06 at 18:29Reply

  Hej jag har instalerat IE9 hur får man igång översättning till andra språk

 2. Sebastian2010-09-18 at 15:42Reply

  Ser riktigt lovande ut tycker jag!

 3. Björn Andersson2010-09-18 at 13:43Reply

  Riktigt bra genomgång!!

 4. frogart2010-09-18 at 12:23Reply

  Förvånad att det går så snabbt att ladda upp sidor!!!
  IE är annars ingen webbläsare för mej, har använt Chrome och FF fram och tillbaka…återgått till FF igen eftersom jag kan se bilder utan att dom kryssas osynliga.
  Varför visar inte Chrome bilder i t.ex Gmail?? Likadant om jag tittar på andra sajter…någon som vet?!

 5. nisse2010-09-17 at 22:20Reply

  Låter som en hemsk grej, vill att en websida skall vara en websida. Vill att min kontakt med nätet skall vara just det, gillar inte ”molnprodukter” eller något som förflyttar saker från MIN dator någon annanstans. Kunde jag skulle jag vilja ha hela nätet i min egen dator och sen riva kablen för att bara koppla upp mig precis när jag vill. saknar just nu mitt gamla 9600-modem och min favvo BBS nåt grymt, och nej…jag är inte ironisk.

 6. hd2010-09-16 at 22:39Reply

  Måste testa också. Ersätter IE9 beta IE8 eller installeras den parallellt?

 7. Första reaktionerna på Internet Explorer 92010-09-16 at 22:15Reply

  […] Läs hela artikeln […]

 8. Benny2010-09-16 at 21:20Reply

  Jag installerade IE 9 på en relativt ordinär Netbook (som dock har ett grafikkort). Det känns inte som ett lyft, relativt seg. (1 fps på 20 fiskar i fisktanken). Förmodligen bättre för kraftfullare datorer.

 9. Kenny2010-09-16 at 20:27Reply

  Riktigt trevligt att Microsoft verkligen har lagt ner tid och arbete på IE9. Alla nya funktioner bara skriker ut till mig och damn, IE9 är mitt nya sätt att bläddra på både denna sidan, Facebook och Twitter. Inget mer starta Chrome och sedan vänta på att alla tillägg och skit ska startas upp etc.

  Det enda jag saknar egentligen i IE9 är avancerad stöd för tillägg. De måste även fixa vissa buggar som har uppstått där renderingsmotorn inte kan visa sidorna. Till exempel så fungerade Acid3-testet inte alls igår.

  Men ser helt klart fram emot IE9 och den kommer att kicka ner Firefox från min andra webbläsarplats och ta platsen precis bakom Chrome som huvudwebbläsare! Gänget på Microsoft ska vara stolta, de har verkligen lyckats, för en gångs skull!

 10. Carl Stridsberg2010-09-16 at 16:03Reply

  Laddat ner IE9. Rubrikerna i mina inlägg på hittaUpplevelse.se och bloggen blev osynliga!? :)

  //Carl

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.