TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ekonomi

Visste du det här om Internetbankernas säkerhet?

Skribent:
Publicerad: , 17:12
Uppdaterad: 2013-05-27, 18:01
Respons: 20 kommentarer

Internetbanker och säkerhetIdag diskuterade jag säkerhet med en expert från Holland, och han hade en intressant berättelser om hur banker – de som erbjuder Internetbank – arbetar med säkerhet. Eftersom det var vettig information tänkte jag skriva om den, eftersom alla kanske inte känner till det.

Han berättade att det idag inte är ovanligt att användare drabbas av trojaner som lyssnar av inloggningskoder och lösenord för Internetbanker, för att sedan skicka vidare den här informationen till virusets skapare. Denna kan därefter logga in på användarens Internetbank och helt enkelt föra över pengar till sig själv.

Bankerna väljer dock att inte gå ut med det här, utan väljer att ersätta sin kunds förlorade pengar. Banker har tydligen en buffert med pengar avsatta för just det här. Skälet är att det idag kostar mindre att ersätta kunder som är utsatta av bedrägeri, än vad det hade varit att se till att alla kunder har tillräckligt bra säkerhet för att hindra att sådant här händer. För att inte tala om den PR-skada en sådan här attack hade orsakat om det läckte ut till media.

Gemene man är tyvärr inte tillräckligt insatt i datorsäkerhet – vilket är förståeligt – och användandet av virusskydd, antispyware, brandväggar och dylikt är inte speciellt bra. Många kör utan skydd och många har skydd men håller inte programvarorna uppdaterade, något som gör dem i stora drag värdelösa mot nya attacker.

Att som bank se till att erbjuda tillräckligt med skydd för sina kunder, dels genom exempelvis säkerhetsprogramvara men även med SmartCards och dylika lösningar, skulle kosta enormt mycket pengar. Intrång och stöld av pengar kostar mindre än detta, varför man valt att bibehålla den i många fall låga säkerheten och pröjsa när någon tar sig in på ens Internetbank och tömmer sparkontot.

Vad vi som användare kan lära oss av detta, är hur viktigt det är att köra antivirus och andra säkerhetsprogram. Utan ett vettigt skydd kan sådana här saker hända, och du kommer inte heller att märka det förrän dina bankkonton är tomma. Därefter är det upp till användaren att få banken att lösa det.

Visste du om det här?

Uppdatering: Läs kommentarerna – de är väldigt läsvärda!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

20 kommentarer

 1. Lotta2009-03-20 at 17:32Reply

  Jaha, så det är omöjligt att hacka in på ett internetbankkonto?! Nu har det iaf hänt mig. Jag har Swedbank, med dosa, bor ensam, ingen annan har tillgång till min dator. Men någon har gjort en transaktion från mitt konto utan min vetskap. Det var ’bara’ 810kr som stals trots att jag hade nästan 10000 på kontot vid tillfället!? Jag skulle tänka mig att de tänkte att om de bara tar lite pengar så kanske man inte märker det. Och mycket riktigt, jag upptäckte det inte fast jag brukar ha bra koll på hur mycket pengar jag har då jag är sjukpensionär. Av någon oförklarlig anledning gjorde jag inte det. Det kom till min kännedom först efter ca 15 mån då polisen ringde och talade om att jag var misstänkt för narkotikabrott!!?? Jag trodde att någon skämtade med mig, men när jag förstod att det var allvar var jag väldigt nära att svimma. Pengarna hade använts till att köpa droger, Tramadol, och mitt kontonr fanns i knarksäljarens kundregister. Det är en riktigt stor härva jag blivit indragen i med många köpare över hela landet. Knarksäljaren blev dömd till 10 års fängelse för en vecka sedan, och nu utreds alla köpare polisen fått tag på däribland jag. Det är helt bisarrt, jag har avskytt droger så länge jag vetat att de finns.
  Jag har polisanmält bedrägeriet och hoppas att de på nåt sätt kan spåra datorn som använts. Och det borde ju finnas fler som råkat ut för denna tjuv och bedragare. Det är väl inte möjligt att det bara är jag?!

 2. Carl-Johan Sveningsson2008-09-23 at 19:37Reply

  @Tkj, det är lugnt, det är roligt när folk är kritiska i alla fall, sen som du säger så kan vi väl diskutera oss närmare sanningen om det behövs! Sverige har ju gigantiska problem i sin byråkrati annars, spana in vad jag skriver om problemen med BankID: http://www.pusha.se/bankid-suger

 3. lol2008-09-22 at 20:34Reply

  lol bankerna har mycket bättre säkerhet än du tror speciellt storbankerna!

 4. TkJ2008-09-22 at 13:58Reply

  Tack för alla bra och pålästa kommentarer! Jag ska göra mitt bästa för att följa upp detta framöver. Det är uppenbart att jag troligen varit för naiv när jag litade på vad min källa sa. Jag borde ha gjort mer research. Jag har tagit till mig av kritiken, som har varit mycket konstruktiv.

  Det här är en av sakerna som gör att man älskar bloggandet – skriver jag något som är felaktigt (eller rent korkat), så kan vem som helst rätta mig på ett sätt som inte är möjligt i papperstidningar. Jag är imponerad av kommentatorernas kompetens!

 5. Martin2008-09-22 at 13:22Reply

  Angående dosorna… Swedbanks-dosa innehåller väl en hårvaruimplementation av DES eller AES beroende på version.

  Det är inte fel som Tommy skriver att det blir samma nummer varje gång. Det blir det – men bara när man bekräftar beloppet. 00003000 in ger alltid samma sak ut exempelvis.

  Dock så används detta bara vid bekräftning av belopp. När man loggar in mm så är det en slumpvis call-response och då kan man bara ge rätt svar ifall man själv har dosan.

  Jag tycker svenska banker har bra säkerhet jämfört med andra ställen. Har själv bankkonton i tre länder. I exempelvis Frankrike är det enbart ett sexsiffrigt kontonr + pinkod som gäller, i England ett kundnr sen lösenord och pinkod. (men där man i rutor ange bokstav X , Y, Z etc i lösenordet snarare än skriva det – för att minimera skadan från keyloggers och avlyssning på linan antar jag.

 6. Tekniska tankar » » Besviken på Tommy K Johansson2008-09-22 at 08:49Reply

  […] är nämligen väldigt besviken på Tommys inlägg om Internetbankerna. Där skriver Tommy att bankerna inte har tillräckligt skydd utan istället mörkar de intrång […]

 7. Robin2008-09-21 at 20:45Reply

  Glömde även säga att bara för att man har antivirusprogram/brandvägg så betyder det inte att man är säker. Säkerhet är en illusion.

  Dvs, även kondomer kan spricka.

 8. Robin2008-09-21 at 20:42Reply

  Dessutom. Notera att jag aldrig påpekade att det inte är viktigt med antivirusprogram. De som inte kör det kan lika bra strunta med bälte i trafiken. Eller köra utan kondom.. Samma sak. Händer det så händer det. Oavsett hur bra du tror du är, hur skyddad du är. Så kommer det alltid finnas hål i mjukvaror. Oavsett om du inte surfar på några ”elaka”-sidor så skannar konstant bottar av nätet efter datorer med potentiella säkerhetshål. Dvs, direkt kabeln är i(eller du är kopplat mot nätet.. wlan, 3g/gprs osv), så är den i.

 9. Robin2008-09-21 at 20:38Reply

  Trams trams trams. Jag är tillräckligt involverad i säkerhet för att veta hur det egentligen fungerar. Under ytan. Visst finns det kanske banker utomlands som inte är så lika insatta i detta, men stora svenska banker som SwedBank, Nordea, de har säkerhet så att det ryker om det.

  SSL authenticering. Skydd mot XSRS/XSS, skydd mot session hijacking/riding. Listan är lång. Enda problemet jag har sett är i SwedBanks Ekort, där du stortsett kan logga in direkt om du har en enkel statisk kod. Detta betyder att du kan skapa virtuella konton och föra över pengar direkt utan att behöva signera med engångskod. Kör man utan detta så bör man dock vara ganska säker. Dock är även Ekorts kommunikation såklart under SSL. Men har man en trojan på datorn som sniffar upp koden så ligger man rätt så illa till.

  Dessutom, du kan ta och hälsa din ”Säkerhetsexpert” att verkar inte vara så påläst på ämnet.

 10. Fotograf2008-09-21 at 13:26Reply

  För något år sedan gick det att komma åt pengar från Swedbank. Några studenter i Kalmar som visade hur det gick till. Genom att ta över Routern som oftast har standardinloggning Admin Admin kunde man peka om adressen utan att något antivirusprogram kunde upptäcka händelsen. Hur de fixade med numren förstår jag inte, men de lyckades iaf. Sedan länge är den sårbarheten löst.

  Vad jag känner till har ingen lyckats knäcka dosorna ännu. Däremot är det enkelt att via en trojan ta reda på kreditnr. om man skriver in detta någonstans. Därför kör jag med ett virtuellt kortnr. som inte är användbart för någon annan än mig.

 11. Carl-Johan Sveningsson2008-09-20 at 12:38Reply

  Efter att ha läst kommentarerna – jag skulle vilja påstå att du helt enkelt sparkar in fel dörr… det du bör göra är att skaffa dig ett konto är begränsat i hur man kan plocka pengar från det (”endast för elektroniskt bruk” kan det kallas ibland) och använda en bra browser t.ex. Firefox 3 som protesterar högljudt och envist om det är något fel med HTTPS-anslutningen.

  Din synpunkt om ”plastdosorna” är också mest fånig, skulle du lita mer på en gjord i stål? :-) Att du tycker de ger samma koder beror nog på människans oförmåga att korrekt uppskatta slump, och kryptoalgoritmerna som genererar antingen PRNG-strängen eller challenge-svaren anses allmänt som ”säkra” helt enkelt.

 12. Carl-Johan Sveningsson2008-09-20 at 12:28Reply

  Du får ursäkta, men vad gick killen du pratade på egentligen? Det du skriver här stämmer helt enkelt inte.

  För det första, inom och mellan bankerna finns rigorösa system av nyckelhierarkier för att kryptografiskt garantera korrektheten. Alla storbanker har dessutom system för IDS och att upptäcka bedrägeri.

  Det du säger om trojaner är heller inte tillämpligt på någon bank med OTP-tokens ( http://en.wikipedia.org/wiki/Security_token#One-time_passwords ) eller ens så kallade ”skraplotter”. Mig veterligt gäller det de flesta svenska banker, så man kan fråga sig vad du pratar om.

  Du kan däremot antas ha rätt i att banker föredrar att stå för skador hellre än att tvingas exponera sina problem, men det betyder inte att de inte gör något åt dem. Ett återkommande problem i Sverige är t.ex. skimming, på grund av att svenska banker inte motiverats att lämna stenålderssystemet med kopierbara magnetremsor för att övergå till enbart smartcards. Likaså håller kreditbankerna en saftig buffert att betala för carding ( http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_card_fraud#Carding ), med tanke på att många fortfarande godtar undermåliga metoder där det är ok att betala över internet bara genom att uppge kortnummer+”säkerhetskod”.

  Alla banker jag känner till har byggt sina system så att de inte kan skadas av trojaner på kundernas datorer, så vad antivirus har med saken förstår jag inte…

  http://xkcd.com/463/

 13. TkJ2008-09-19 at 14:28Reply

  Johannes: Det var säkerhetsexperten som sa att det skulle vara för dyrt. Men jag har själv hört flera fall där folk fått sina konton länsade. Själv råkade jag ut för att någon försökte plocka ut 26000 från mitt konto hos Skandiabanken – trots att de har engångskoder och liknande. Det handlar ju inte bara om fjärrstyrning, det finns fler sätt att plocka ut pengar från ett konto (det räcker ju i stort sett med VISA-kortsnumret t.ex.).

  De där små plastdosorna som generar koder ger jag inte mycket för. Jag tycker det blir samma koder nästan varje gång… (Det här har jag dock inga som helst faktabelägg på – det är bara en spontan reaktion jag fått.)

  Det ÄR problem med säkerhet i våra Internetbanker. Så långt är klart.

  EDIT: Ovan kommentar om dosorna och samma koder var inte seriöst menat, men – inser jag nu efteråt när jag läste om det – väldigt korkat skrivet och ett fullkomligt meningslöst påhopp. Ibland postar man före man tänker… :-P

 14. MP2008-09-19 at 11:14Reply

  Visst handlar det teoretiska exemplet om banklösningar med tillfälliga lösen på scratchkort? Jag har svårt att se hur mitt Swedbankkonto ska kunna hackas eftersom dosan används i tre steg: inloggning, godkännande av mottagare, godkännande av betalning.

  Bankerna borde bundla säkerhetspaket med internetkonton så vi kommer ifrån förhärligandet av gratisprogram som bara gör att hemanvändare sitter med ett flertal olika produkter installerade som uppdateras när andan faller på. Operatörerna bär också skuld för de bundlar program utan att erbjuda riktig support, konsekvensen är att morsan stänger av F-secure för att kunna se alla animerade smileys som väninnorna skickar i mejlsignaturer…

 15. Hur säkra är egentligen Internetbankerna? «2008-09-19 at 07:41Reply

  […] Jump to Comments Tommy K Johansson – chefredaktör på Allt om PC – bloggar om Internetbankernas säkerhet, och han framför en skrämmande sanning. Har man inte de senaste virusskydden kan man få ett tomt […]

 16. Johannes2008-09-19 at 07:37Reply

  Vad är det här för skrämsel inlägg. Det flesta svenska bankerna använder engångskoder och det skyddar mot det här problemet. Du skrivet att det skulle kosta alldeles för mycket pengar med en sådan lösning och det är inte sant.

  Det spelar inte ens någon roll om de kan fjärrstyra datorn eftersom de inte kan lägga upp egna konton och göra överföringar utan att signera dessa med en engångskod.

 17. Tommy2008-09-19 at 02:09Reply

  Jag visste inte om detta, och fick en riktigt kall klump i magen efter att ha läst om det. Har alltid varit lite slarvig med att uppdatera mina antivirusprogram, men det står först på dagordningen i morgon.

 18. TkJ2008-09-18 at 22:59Reply

  floodis: Om du fjärrkontrollerar en dator vars användare loggar in på sin Internetbank, är det inga problem. Hypotetiskt sett. För då kommer du ju också in.

 19. floodis2008-09-18 at 19:27Reply

  Detta sätt att ta sig in i bankkonton kan väl inte vara ett problem för banker som använder tillfälliga lösenord via tex doser?

 20. John Ankarström2008-09-18 at 19:09Reply

  Väldigt bra tips där! Vissa bara tänker att ”Äh, jag behöver inget antivirusprogram… hur stor är chansen att jag får virus liksom…”. Fel. Väldigt stor. Faktiskt enorm. Och förresten måste det inte kosta mycket pengar… AVG, Comodo, och andra gratis säkerhetsprogram är faktiskt helt gratis, hur förvånande det än låter (att gratisprogram är gratis)… ;-) Fast en del tycker ju Comodo är krånglig. Då finns ZoneAlarm istället. Kanske ska prova det.. Japp, nu är min kommentar slut. På återseende! ;D

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.