TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Internlänka i din blogg på rätt sätt – klicka här!

Skribent:
Publicerad: , 06:20
Uppdaterad: 2009-07-05, 20:41
Respons: 4 kommentarer

Interna länkar, det vill säga länkar som leder till andra tidigare publicerade inlägg på din blogg, är ett bra sätt att bland annat behålla besökare. Jag har under en period utvärderat två sätt att använda internlänkar

Länkar på bloggenDet första bygger på teorier från länge sedan. Jag minns inte exakt var jag läste om det, men det var en artikel som föreslog att man skulle lägga alla sådana länkar i en lista under inlägget. På så sätt skulle läsaren inte klicka sig vidare innan hen läst klart inlägget. Dessutom skulle läsaren vara mer intresserad av att klicka sig vidare för mer information efter en läsning.

Andra alternativet, som jag kör nu, är att lägga in länkarna i själva inlägget genom att länka utvalda ord och fraser. Det är det som man mest använder.

För att göra en väldigt simpel analys av det hela, så verkar det som andra alternativet fungerar bäst. Det skiljer sig inte extremt mycket i statistiken, men läsaren verkar vara aningen mer aktiv i att klicka sig vidare om länkarna finns i inlägget.

En annan fördel är ur perspektivet sökmotoroptimering, då man kan länka fraser som man vill få lite extra kraft åt i Google. Hur mycket det här väger numera vet jag inte – jag är inte speciellt påläst om SEO – men jag tror att det spelar roll. Rätt mig gärna om jag har fel.

Varför länka internt?

Att länka till tidigare bloggposter är bara bra, anser jag. Det finns flera skäl till varför man ska göra det.

 • Läsarvärde. Läsaren får mer att läsa om inom det område hen är intresserad. Har du skrivit fler inlägg om ämnet så är säkert de lika intressanta.
 • Glöm inte ditt arkiv. Många bloggare struntar i sina inlägg så fort de publicerat dem. Det är synd. Ett bra inlägg kan ha väldigt, väldigt lång livstid – speciellt om det handlar om något som inte är aktuellt under en kort period. Guider och skolor är exempel på artiklar man kan tipsa om i all evighet.
 • Sidvisningar. Om du liksom jag tjänar pengar på annonser på bloggen, så är sidvisningar relevant. Genom att behålla besökaren så länge som möjligt på bloggen, visas fler annonser och chansen att läsaren blir intresserad av något ökar så klart.
 • Knyta till sig besökaren. Ju mer bra artiklar som besökaren läser, desto större chans är det att hen återkommer till din blogg. Det kan vara att ett bokmärke läggs upp, man tecknar sig för ett nyhetsbrev eller prenumererar på RSS-flödet.
 • Hitta uppslag. Har du bloggat i något år kommer du att hitta rätt många intressanta uppslag som du glömt, när du börjar leta i arkivet. Här har du massor som du kan spinna vidare på i nya poster om du har skrivkramp!

Så länge din blogg inte är helt ny, kommer det att finnas massor av guldkorn i ditt arkiv – det kan jag lova dig. Prova själv att söka på din egen blogg för att se vad du skrivit om tidigare. Du kommer säkert att hitta en hel del intressant!

Och slutligen, angående rubriken… Termen Klicka här! är förbjuden att användas för att skapa länkar. Det är fult, dumt och… och väldigt 1994.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Webmastern.se2009-07-08 at 22:49Reply

  Roligt att du har nytta av mina tips!

 2. Klang IT2009-07-08 at 15:38Reply

  Ja, när jag låg i med min blogg så siktade jag på att ha minst två intressanta externa länkar och en eller två interna länkar i texten. Jag tror också det är bättre att länka i texten. Det ger ett intryck av att länkarna är mer genomtänkta än när man autogenererar listor efter inläggen. Inte omöjligt att Google har likande tankar.

 3. BosseWeb2009-07-08 at 10:45Reply

  Det finns till och med en WordPressplugin som gör jobbet med internlänkar enklare. Den heter ”SEO Smart Links” och hittas på http://www.prelovac.com/vladimir/wordpress-plugins/seo-smart-links.
  Jag utvärderar den just nu. Tack till Webmastern.se för tipset!

 4. Magnus2009-07-08 at 08:00Reply

  Joda, att internlänka i text med rätt ankartext är väldigt bra för sidans position i sökresultatet. Ingen rättelse här inte.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.