TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Intervjuer

Intervju: Succé för programsajten AlternativeTo!

Skribent:
Publicerad: , 08:27
Uppdaterad: 2009-04-14, 21:50
Respons: 8 kommentarer

AlternativeTo är en programsajt som på ett smart sätt hjälper dig att hitta alternativ till programvaror. Ponera att du letar efter ett alternativ till Photoshop, eftersom du inte hade 14000 kronor liggande för licensen. Då kommer AlternativeTo in i bilden

Bakom tjänsten finns killarna som också driver den utmärkta IT-bloggen Ohsohightech. För att höra hur det går med den nya satsningen tog jag kontakt med Ola och gjorde en intervju.

AlternativeTo

Nu har ni synts på MakeUseOf, gHacks, Download Squad och lite överallt… Hur har det gått? Mycket trafik och serverkraschar? :-)

Ja, det är riktigt roligt och vi har fått grymt mycket positiv uppmärksamhet via bloggar, Twitter, Delicious osv. Det som är lite intressant är att det är italienska och spanska bloggar som gett oss allra flest besökare.

MakeUseOf och gHacks har också gett en del förstås men inte alls lika mycket som de ovannämnda. Man trodde kanske att de siterna skulle ge väldigt mycket men man är rätt insnöad på allt som är skrivet på engelska och svenska eftersom det är de språk man själv har koll på. Man ska inte inte underskatta hur många man når ut till när man gör en websida på engelska och det finns många fler länder kvar att få fotfäste i. Vi får väl se om en riktigt stor site i stil med Lifehacker skriver något om oss en vacker dag och vilken genomslagskraft det isåfall ger.

AlternativeTo TwitterRent servermässigt har det gått bra. Vi driver ju Whoa, som är ganska hårt trafikerad, på samma server och den klarar ganska mycket belastning. Det är klart att det dyker upp en del fel i loggarna men det är sånt som händer med en helt ny site med en ny kodbas. Kolla bara på Twitter. ;)

Gårdagen var vår bästa dag hittills då vi hade cirka 5000 unika. Idag (kl 13:00) har vi haft 5.500 ungefär så det blir rejält rekord idag igen!

Betaversionen av sajten är såvitt jag förstå i sista skedet. Vad kommer vi att få se i fullversionen?

En webbapplikation har ju en förmåga att alltid kunna klassas som ”i beta” i och med att man låter användarna testa alla nya funktioner man bygger. Det blir lite uttjatat med eviga betaversioner och vi planerar väl att ta bort beta-stämpeln inom kort.

Angående nya features så har vi mycket tankar och planer men i stora drag så är det följande vi satsar på den kommande tiden:

 • Möjlighet för användarna själva att ändra felaktig info på applikationer samt föreslå förbättring av infotexter mm. Just nu går det bara maila in feedback och det är ju förstås inte optimalt. Det är dock inte helt trivialt att bygga ett versionshanteringsystem så det kanske inte är prio ett. Vi ska dock göra så att alla kan ändra de applikationer man själv lagt in osv.
 • Lite mer sociala funktioner. Möjligheter att bli vän med folk, framhäva kommentarssystemet, möjlighet att jämföra ”hur lik man är någon” samt annat som bygger upp lite community-känsla.
 • Vi skulle också vilja utveckla ”alternatives” konceptet ännu mer. Drömmen hade varit att automatiskt kunna generera en ”feature comparisson” mellan olika program men det är förstås också ganska svårt att få till. Vi får väl se om AdSense börjar generera så man kan anställa nåt ungt geni ;)

Vilken genre av program är besökare mest intresserade av?

Det är många Mac specifika och Linux specifika bloggar som skrivit om oss så program på de plattformarna är ganska populära. Annars så verkar folk besöka Spotify, Photoshop, Nero, Dreamweaver och andra kända program. Man kan se på startsidan på sidan ”Most Views” och det säger en hel del. Det ska bli intressant när vi byggt upp lite Page Rank hos google när ”vanligt folk” kommer in. Man märker också att folk tycker det här häftigt att kunna göra ”cross-platform” sökningar. Jag tror vi är skapligt unika kring att ha den funktionen.

Till sist, har ni satt upp några mål inför 2009?

Inte direkt faktiskt. Vi har aldrig drivit någon stor site på engelska innan så det är svårt att veta vad man kan förvänta sig. Men ett mål är förstås att få ett par riktigt högt rankade sidor på Google med populära sökningar. Roligast blir när man börjar se vanliga blogginlägg som inte handlar om sidan i sig men med länkar i stil med ”I had a look at Tweetdeck today and really liked it, but if you are not happy with it you can check out these great alternatives to Tweetdeck” osv.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Lifehacker skriver om AlternativeTo! | Ohsohightech.se2013-12-14 at 21:22Reply

  […] Länkar: Lifehacker skriver om AlternativeTo, Vårt första inlägg om AlternativeTo, TkJ intervjuar Ola om AlternativeTo […]

 2. Around The World - AlternativeTo2012-02-20 at 14:40Reply

  […] TKJ (interview in swedish) […]

 3. Tobias » Länkar2009-06-10 at 21:57Reply

  […] Intervju: Succé för programsajten AlternativeTo! […]

 4. Hitta alternativ till dyra programvaror @ Gratisprogram2009-05-11 at 00:04Reply

  […] Läs om AlternativeTo […]

 5. Natanael L2009-04-17 at 11:39Reply

  ”Vi får väl se om AdSense börjar generera så man kan anställa nåt ungt geni ;)”

  JAG JAG JAG!!!! *sträcker upp handen* ;)

 6. WebAndIT » 09:172009-04-15 at 12:45Reply

  […] Intervju: Succé för programsajten AlternativeTo! […]

 7. Mats2009-04-15 at 12:43Reply

  Grym sida om man behöver hitta just alternativ av någon anledning.

 8. Dgtlx.com2009-04-15 at 10:19Reply

  Intressant! Jag hoppas att dom lyckas riktigt bra med projektet. De tlåter som en lovande start iaf. Vi får se hur det blir framöver när dom har mer statistik att gå på.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.