TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Intervjuer

Intervju: Christer Rindeblad – 25 år sedan första Datormagazin!

Skribent:
Publicerad: , 15:02
Uppdaterad: 2017-10-02, 22:21
Respons: 4 kommentarer

Datormagazin intervju Christer RindebladFör 25 år sedan dök en något otippad tidning upp i hyllorna ute hos handlarna. Datormagazin handlade om hemdatorerna Commodore 64/128 (och senare Amiga), och den såg nog lite konstig ut eftersom formatet var en vikt dagstidning med omslaget tryckt på tvären. Det blev succé direkt.

Jag hade själv den stora förmånen att växa upp tillsammans med Commodore 64, Amiga och klassiska Datormagazin (samt Svenska Hemdatornytt). De formade mig till den inbitna datornörd jag är idag. Därför tyckte jag att det, i och med 25-årsfirandet, var självklart att intervjua Datormagazins grundare Christer Rindeblad!

För dig som är nyfiken på hur Datormagazin såg ut, kan du ta en titt i arkivet hos Lemon Amiga, där man lagt upp ett gäng inscannade exemplar av tidningen.

Hej Christer! Du startade den legendariska tidningen Datormagazin för 25 år sedan. Vad sysslar du med idag?

Jag arbetar som affärsutvecklare hos Egmont Tidskrifter, främst på det digitala området, webb, e-tidningar osv.

Kan du berätta om varför du startade Datormagazin, och hur det gick till att göra första numret?

Jag hade arbetat som journalist i 13 år när jag startade Datormagazin, så jag var inte direkt någon nybörjade på området. Dessutom ägde jag och en kollega en massa lokaltidningar plus en PR-firma, så jag hade både ekonomiska möjligheter och resurser. Men den direkta orsaken till att det blev Datormagazin är en säregen historia.

Piratkopiering Datormagazin 1986I slutet av 70-talet skrev jag en artikelserie om hemdatorns framtid för en tidning och blev väldigt fascinerad. Jag har dessutom alltid varit tekniskt intresserad. Så när VIC20 kom köpte jag en direkt. Och året efter köpte jag en C64. Plötsligt sågs jag som ”datorexpert” av min omgivning och fick tillsammans med min hustru (som också är journalist) uppdraget att skriva en lärobok åt Vuxenskolan om ”datorvärlden”. En bok om hur datorer fungerar, hur man programmerar dem och vilka effekter datorerna kunde få på samhällsutvecklingen. Glöm inte att under de är åren såg många datorn som ett hot och en del riksdagsmän ville lägga lyxskatt på hemdatorer.

I den vevan kom jag i kontakt med en gammal klasskamrat från grundskolan som också skaffat en C64. Vi började träffas och lära oss mer om den tillsammans. Kretsen av datorintresserade vidgades snabbt och vi blev ett gäng på 7-8 killar som träffades regelbundet. Snart satte vi upp en egen BBS med en C64, två stycken diskstationer och ett ombyggt modem. På något av våra fysiska möte föreslog jag att vi borde ha en egen tidning. Just i den vevan hade de hemdatortidningar som fanns gått omkull. Och Handics egen tidning VIC-Rapport tyckte vi var urusel. Vi ville ha en oberoende tidning som enbart handlade om våra datorer. Ett fanzine.

Sagt och gjort. Våren 1986 bestämde vi oss för att testa. Jag skissade fram en ny typ av datortidning, så som jag ville att en bra oberoende datortidning skulle vara. Fräck, kritisk och lärorik. Eftersom målgruppen var ung fick den inte vara för dyr. Tolv kronor tyckte jag var lagom. Det är ca 23 kronor i dagens penningvärde. Men för den summan kunde jag inte trycka något riktigt magazin. Så istället använde jag samma tryckeri som jag använde för mina lokaltidningar, dvs det fick bli kvällstidningsformat och billigt tidningspapper. Problemet var bara att tidningen inte skulle kunna skyltas bland magazin om den hade kvällstidningsformat. Det var då jag fick idén att vika tidningen på mitten och lägga en ”framsida” på tvären. Då rymdes den bland övriga riktiga magazin i kiosken.

Jag hade ju egna annonssäljare på lokaltidningarna som fick uppdraget att ragga ihop lite annonser till första numret. Och min firma fick ta hand om utgivningen och finansieringen av bl.a. tryck och alla avgifter som distributören krävde. De flesta i datorgänget ställde upp och skrev gratis första numret. Vi hade ju ingen aning om hur det skulle gå. Och jag hade inga pengar till reklam för tidningen. Jag tryckte 14000 ex och höll tummarna. Vi sålde ca 8000 exemplar, vilket distributören Presam tyckte var en sensation. Vi hade med andra ord en succé och blixtsnabbt fick jag planera in ytterligare fyra utgåvor under året.

Lite kuriosa från starten. Tidningen skulle från början ha namnet C64/C128. Men Posten ansåg att det visade att tidningen var en reklamtidning och vi fick inte använda Postens billigare tidningsporto. Så snabbt la vi till Datormagazin och tonade ner C64/C128. Och då tyckte Posten det var OK.

Datormagazin en stor succé

Från början låg fokus på Commodore 64/128. Vilka andra datorer bevakade tidningen genom åren?

Vi hade ju redan från början bestämt oss för at enbart skriva om Commodores hemdatorer, VIC20, C64 och C128. När Amigan kom började vi givetvis bevaka även den. Liksom andra datorer från Commodore som kom senare.

DatormagazinDe första utgåvorna var i tabloidformat, om jag inte minns helt fel, för att sedan gå över till mer magasinvänligt format. Var Datormagazin en omedelbar succé?

Ja, det får man säga. Som jag beskrev tidigare sålde vi 8000 ex vid starten utan någon som helst reklam. I många butiker tog tidningen slut direkt. Vid årets slut var upplagan uppe i över 15000 ex.

När tidningen var som störst i slutet av 80-talet så sålde vi ca 40000 ex var 14:e dag! Det var otroligt mycket med tanke på att den installerade basen av C64, C128 och Amiga i Sverige var ca 200000 maskiner. Jag minns att vi mätte hur många som läste tidningen och kom fram till ca 130000–150000 läsare. Vi var tveklöst Sveriges största datortidning då.

Sett till den installerade basen av maskiner så var vi i procent räknat världen största Commodore-tidning.

Vilka andra, förutom du, var med från början och skrev i tidningen?

Oh, det var så fantastiskt många med från starten. Men jag minns särskilt min gamla klasskamrat Jan-Erik Mickelin som spelade en väldigt viktig roll vid starten. Vi hade också ett glatt ungdomsgäng som hjälpte till med spelrecensionerna, Tomas Hybner (som blev Sveriges första heltidsanställda spelredaktör på Datormagazin) och Kalle Andersson, med fler. Så hade vi tungviktarna vad gällde hårdvara och programmering; Erik Lundewall och Björn Knutsson.

Programmering för alla

Vad låg fokus på för typ av artiklar i Datormagazin på 80-90-talet?

Vi hade en rätt traditionell uppdelning för datortidningar; ett nyhetsblock, en avdelning spelrecensioner, en avdelning hårdvarutester och sedan programmering. Just det här med programmering var väldigt viktig för oss och vi ville lära ut bra och effektiv kodning i olika programspråk.

Minns du några kioskvältar-uppslag?

Omslagen var ett märkligt kapitel. Som gammal journalist var jag övertygad om att det borde finns omslag som sålde bättre än andra omslag. Men hur jag än experimenterade så verkade det inte göra någon skillnad. Någon lustigkurre på redaktionen tyckte till slut att vi borde köra svarta framsidor eftersom det ändå inte spelade någon roll…

När gavs sista numret av Datormagazin ut, och varför lades tidningen ner?

Sista numret av Datormagazin kom 1995. Då hade krisen för Commodore gått så långt att vi inte längre hade någon marknad och tidningen fick läggas ner. Själv slutade jag ett år innan och satsade helhjärtat på att starta PC Hemma.

År 2000 återanvändes namnet Datormagazin när man slog ihop tidningarna PC Extra och PC Plus. Var du inblandad i den produktionen? Vad tycker du om dagens Datormagazin?

Nej, jag var inte direkt inblandad. Men jag hade börjat jobba på förlaget igen i den vevan som affärsutvecklare. Och jag tycker dagens Datormagazin förvaltar arvet väl som en oberoende datortidning som också vill lära ut god programmering.

Vi tackar Christer för intervjun!

Fotnot: Redaktionen bakom dagens Datormagazin har även gjort en specialtidning – Datormagazin Retro. Värd att kolla in!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

4 kommentarer

 1. ”Jag förstod nog inte hur stor Datormagazin var”: Spelpappan hittar Tomas Hübner «2013-04-16 at 11:18Reply

  […] Fler detaljer kring hur Datormagazin startade finns i avskedsnumret, nr 15 1995, sidorna 52-55. En kortare berättelse hittar du hos TKJ. […]

 2. BjörnR2011-09-29 at 10:59Reply

  Vilka minnen! Uppväxt med en C64 även jag, som man saknar bandspelaren som skulle ladda….hmmm eller kanske inte ändå:)

 3. Pär Berglund2011-09-28 at 15:54Reply

  Vad roligt! Följde tidningen slaviskt under en period och tyckte då att det var världens bästa tidning. Och det var också en riktigt bra tidning.

 4. Anders Bornholm2011-09-28 at 15:19Reply

  Vilken nostalgi! Man var ju en obeveklig prenumerant på den tiden :-)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.