TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Intervjuer

Intervju: Elin Häggberg och nya poddradion Teknikens Under!

Skribent:
Publicerad: , 23:31
Respons: Skriv en kommentar!

Elin Häggberg, poddradion Teknikens UnderTeknikens Under är namnet på en ny, spännande och välgjord poddradio om teknik – läs min intervju med skaparen! För ungefär två år sedan startade Elin Häggberg sin teknikblogg Teknifik och blev därmed en kollega till undertecknad. Förutom att driva Teknifik, som på alla sätt och vis är en alldeles utmärkt teknikblogg, syns Elin lite överallt i rollen som bloggare och teknikjournalist. Bland annat brukar hon prata om prylar i Aftonbladet TV och Sveriges Radio.

Det senaste projektet är Teknikens Under – en poddradio om teknik, digital utveckling och hur det här påverkar våra liv. Det råder ingen tvekan om att Teknikens Under är ett välgenomarbetat projekt som Elin Häggberg verkligen brinner för. Har du inte lyssnat på poddradion och börjat prenumerera på den, är det hög tid!

Teknifik beskrivs Elins poddradio Teknikens Under så här:

Vi lever i en fantastisk tid av ny teknologi och digital utveckling – men vad gör tekniken med oss människor? Hur påverkar och förändrar den våra liv? Teknikjournalisten Elin Häggberg undersöker detta genom att varannan vecka utforska olika teman och prata med forskare, experter, journalister, tänkare och helt vanliga människor. [Källa: Teknifik]

Jag ska inte sticka under stol med att jag då och då återkommit till funderingar om att dra igång en egen poddradio om teknik. Kanske gör jag det en vacker dag, men jag har mycket att lära om radioproduktion innan det är aktuellt.

Det märks att Häggberg har en bakgrund som radiojournalist. Själva innehållet är imponerande och professionellt genomfört. Så givetvis hörde jag av mig för en intervju. Vill du veta mer kan jag varmt rekommendera att du lyssnar på programmet. Du hittar Teknikens Under på alla vanliga kanaler; iTunes, Acast och Spotify. Eller direkt på sajten Teknifik.

Teknikens Under är välskrivet, välgjort och väldigt bra

Ett nytt avsnitt kommer varannan vecka och det senaste var nummer 4, som handlar om biohacking. Avsnitten är på drygt 30 minuter och innehåller intervjuer där Elin fördjupar sig i ämnen. Mellan varje avsnitt brukar det också dyka upp mini-avsnitt op 5-10 minuter.

Elin Häggberg
image-26548

Elin Häggberg driver teknikbloggen Teknifik och sedan ett tag tillbaka poddradio Teknikens Under.

Så, vem är Elin Häggberg och hur kommer det sig att du startade din teknikblogg Teknifik?

Jag är en 28-årig teknikjournalist bördig från Dalarna men sedan 5 år bosatt i Örebro. Tidigare har jag varit nyhetsjournalist på Sveriges Radio P4 och jag har även en kandidat i digital mediedesign från Örebro universitet.

För några år sedan började jag fundera på varför det fanns så få inspirerande bloggar om teknik med en kvinnlig huvudperson bakom – ur den funderingen föddes idén om Teknifik. En blogg om teknik där alla ska känna sig välkomna och inkluderande, skriven på ett personligt sätt och som mer liknar bloggar om mat, mode och inredning än traditionella tekniksidor.

Bloggen lanserades i januari 2016!

Och nu har du dragit igång poddradion Teknikens Under! Jag har förstått att det varit något av ett drömprojekt att få starta en podd. Vad var det som till slut löste sista pusselbiten?

Ja!!! Så kul! Jag har velat göra den här podden så länge men inte riktigt haft förutsättningarna eftersom det är en ambitiös produktion som kräver en del utrustning men framförallt tid. Så det som var den sista pusselbiten var att jag hittade en grym partner, Female Engineer Network (FEN)!

Redan i första avsnittet hade du sponsorer. Är det något du själv lägger tid på att sälja in, eller kommer det via samarbetet med FEN?

Det är FEN (som är ett yrkesnätverk för kvinnliga ingenjörer skapat av sajten Ingenjörsjobb.se) som har hand om den biten.

Har du satt upp några mål – kortsiktigt och långsiktigt?

Självklart! Det kortsiktiga målet är att producera riktigt kvalitativa avsnitt (12 st ordinarie minst) och locka en publik. Det långsiktiga målet är att bli en av Sveriges mest lyssnade poddar, såklart!

Vad krävs för att göra en bra poddradio?

De flesta teknikpoddar brukar bestå av en eller ett par nördar som sitter och pratar om sina favoritämnen ofta alldeles för länge. Teknikens Under känns däremot som en riktigt professionell produktion; skickligt genomfört innehåll och lika duktigt klippt. Gör du allt själv? Har du någon utbildning inom radioproduktion?

Jag gör allting själv! Från upplägg, intervjuer och manus till redigering och mixning. Jag är utbildad i radioproduktion på Bollnäs folkhögskola.

Innan våra nästa poddstjärnor trycker på Spela in och börjar prata – har du några tips om hur man kan göra sin poddradio mer proffsig?

Se till att fixa så bra ljud som möjligt genom att använda en lite bättre mikrofon, sitta i en lugn miljö (helst ljudisolerad). Ett sådan där enkel grej är att fler borde våga sitta närmre mikrofonen. Då blir det ett mycket närmare, härligt och fylligt ljud. Det andra tipset är att köpa en riktigt bra jingel och se till att ha bra dynamik på ljudnivåerna – musik ska alltid ligga lite lägre i nivå än prat eftersom musik är mer komprimerat.

Vad har varit det roligaste än så länge?

All fantastisk feedback jag fått på podden!!! Att så många tagit sig tiden att skriva en rad, lämna ett betyg och dela på sociala medier. Det betyder allt!

Eftersom vi alla är tekniknördar, så måste jag slutligen naturligtvis fråga vad du använder för hård- och mjukvara?

Jag spelar in med en Shure SM7b kopplad till ett Focusrite Scarlett 2i4 ljudkort. Intervjuer gör jag med min Marantz PMD 661 MKIII-bandare och Audiotechnica AT8010-mikrofon! Redigerar har jag gjort i Adobe Audition, men har haft lite problem med programmet i kombination med mitt ljudkort så tänker gå över till Reaper istället.

Produktlista:

Lyssna på Teknikens Under

Elin Häggbergs blogg hittar du som sagt på Teknifik. Härifrån kommer du sedan vidare till Teknikens Under. De flesta av oss lyssnar på poddradio via antingen iTunes, Spotify eller Acast.

Tack till Elin för intervjun!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.