TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Intervju: Finns det virus på Mac?

Skribent:
Publicerad: , 09:10
Uppdaterad: 2012-05-07, 13:48
Respons: 8 kommentarer

Mac OS XFör ett tag sedan råkade jag ut för ett säkerhetsmissöde. Ett skräppost hade skickats iväg med mig som avsändare till adresser som funnits i min Gmail.

När detta skedde var det flera tekniska detaljer som tydde på att min MacBook Pro var smittad av ett virus. Det var dock en teknisk teori och jag trodde aldrig på att det verkligen var ett Macvirus. Men vad kunde det annars vara?

Jag engagerade halva Sveriges säkerhetsexpertis i frågan och vi kom fram till att någon måste ha fått tag på mitt användarnamn och lösenord till Gmail. Till slut övervägde bevisen för att det var ett virus.

Men det här väckte så klart nyfikenheten hos mig… Finns det virus till Mac? Eftersom det uppenbarligen finns antivirusprogram, borde det rimligen även existera farlig kod. Därför har jag tagit i kontakt med experter som reder ut det.

Virus till Mac OS X

Den första jag har pratat med är Fredrik KlasenF-Secure. Företaget F-Secure har flera olika säkerhetsprogram, och de har även programvara för Mac OS; F-Secure Mac Protection. Applikationen är fortfarande i betastadiet.

”Det finns skadlig kod för Mac”, konstaterade Fredrik Klasen. ”Proportionellt jämfört med Windows är det dock en enorm skillnad. Vi har till exempel cirka 200 detektioner på varianter för Mac. De flesta av dessa är trojaner eller maskar.”

Windows LogoFör att ge lite perspektiv finns det under Windows miljontals varianter. Att det är så här beror helt enkelt på att Windows är marknadsledande. Det finns så mycket fler Windowsanvändare än Macanvändare, och eftersom virusmakare är ute efter att smitta och lura så många som möjligt väljer man givetvis Windows.

Samtidigt får vi ha i åtanke att allt fler väljer att gå över till Mac, och ju fler som använder Mac desto mer tid kommer cyberskurkar att lägga på att komma åt dessa användare…

En stor del av farorna på Internet är emellertid inte beroende av operativsystem, eftersom det inte handlar om farlig kod utan bedrägerier där man lurar användare till att lämna ifrån sig personliga uppgifter. I dessa fall skapar man webbsidor som fungerar likadant på Windows som Mac.

”Det största hotet för Mac-användare är dock plattformsoberoende hot såsom phishing och spam”, förklarade Fredrik Klasen på F-Secure. ”Eftersom dessa är helt användarberoende kan vem som helst råka ut för dem och bli av med lösenord, kreditkort, personuppgifter osv. Därför är det ändå viktigt att tänka på vad man klickar på.”

Antivirus för Mac OS X

Det finns idag ett par olika antivirusprogram för Mac. Jag ska försökta testa dessa framöver. Ett av dem kommer som sagt från F-Secure så Klasen talar naturligtvis även för egen sak när han rekommenderar antivirus:

”Givetvis är det en fördel att använda ett anti-virus och kanske specifikt ett med någon form av surfskydd för att skydda mot de plattformsoberoende.”

F-Secure Mac Antivirus

Ett skäl till varför det sägs vara svårt att smittas av potentiella virus på Mac OS X, är att man som användare måste godkänna alla installationer.

Som en parantes kan nämnas att Microsoft har infört en liknande grej i Windows, kallat för User Account Control (UAC). De flesta Windowsanvändare hatar dock när Microsoft försöker kontrollera vad vi kan eller inte kan göra, så det är väldigt enkelt att stänga av UAC. På gott och ont.

Jag frågade Fredrik Klasen om man som användare måste godkänna att ett virus installeras under Mac OS X.

”De flesta varianter av skadlig kod för Mac kräver interaktion från användaren”, svarade Klasen. ”Detta åstadkommer man precis som på Windows-sidan genom social engineering. Man lurar användarna att klicka på skadliga objekt eller ge ifrån sig uppgifter. Det har också funnits säkerhetshål i både Mac OS X och Safari som har möjliggjort automatisk infektering, men detta har inte skett in the wild.”

Det betyder att man har hittat säkerhetshål i Apples produkter som gjort det möjligt för virusmakare att installera farliga kod på datorn, utan användarens godkännande. Men ingen verkar ha utnyttjat det.

Köpa Mac? Läs Mac-guiden – artiklar som handlar om att köpa rätt Mac, och hur du kommer igång med att använda din Mac och OS X. Tips och råd för den nyblivna Mac-användaren!

Säker framtid för Mac-användare?

Den sista frågan jag ställde till Fredrik Klasen var om F-Secure har sett någon ökning av hot mot Mac.

”De kriminella testar mer avancerad teknik på Mac-sidan för att se hur mycket vinning de kan få ut”, berättade Klasen. ”Så vi ser fler typer av skadlig kod som beter sig som Windows-typerna. I det perspektivet är det en ökning, ja.”

”Om man tittar på antal är det en sakta ökning av ett par lite då och då. Teknik från Windows-sidan där skadlig kod automatiskt produceras (serverside polymorphism) ser man till exempel inte. Marknadsandelen när det gäller Mac är givetvis en bidragande orsak till att det ser ut på detta sätt.”

”Operativet är däremot inte märkbart säkrare än Windows och om Apple fortsätter i samma anda (plockar marknadsandelar) så kan vi nog räkna med att det kommer att öka med tiden”, avslutade Fredrik Klasen. ”De hot som ökar mest är återigen främst de plattformsoberoende då det ger snabba pengar för lite arbetsbörda.”

Uppdatering: Peter Esse ger svar på tal! ”Antivirus behövs inte på Mac!”

Uppdatering: Det finns nu ett gratis antivirus för Mac!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

8 kommentarer

 1. Gratis antivirus till Mac från Sophos | Teknikbrunnen.se2010-11-05 at 16:34Reply

  […] ett anvirus till Mac OS X idag? Både ja och nej. Hos Tkj finns två intervjuer med både förespråkare och motsägare till antivirus för Mac. Rekommenderad läsning och även detta inlägg om just […]

 2. TkJ2010-07-25 at 21:28Reply

  Erik: Kör de verkligen Unix idag? Jag skulle tippa på att de flesta har gått över till Windows som serverplattform på stora företag. Motbevisa mig gärna. :)

 3. Erik2010-07-25 at 21:23Reply

  Men ser man det så borde de flesta rena virus som är ute för att förstöra (inte tjäna pengar genom att få tag i koder etc) göras för Unix iom att de flesta viktiga system på de flesta stora företag kör Unix, inte Windows.

 4. Fredrik Näs2010-07-25 at 19:35Reply

  Ja, fast senare versioner av Windows(Vista och 7) kräver ju med att användaren godkänner installation ”UAC – User authentication control”,

  Jag tror personligen att anledningen att inte osX plattformen upplever så stor del av virusskörden idag som Windows gör, är helt enkelt att det inte är attraktivt att utveckla virus som angriper mac gentemot windows p.ga användarmängderna. Ett virus riktat mot windows har ju potential att göra så otroligt mycket mer skada, som också Kenny är inne på.

  MVH
  Fredrik

 5. John Ankarström2010-07-25 at 19:26Reply

  Men grejen med Mac är ju att det inte alls är uppbyggt som Windows är. I Windows är man administratör från början och alla program för göra vad som helst de vill. Ett Mac-virus måste godkännas av användaren för att ändra saker på datorn. Visst kan den skicka ut ett mail utan att behöva bli godkänd genom AppleScript, men då är det mest sunt förnuft som gäller ;-)

  Nä, jag kommer inte installera något antivirusprogram på min Mac.

 6. Kenny2010-07-24 at 10:47Reply

  ”Security through obscurity”. Om 9/10 av en persons e-postkontakter har Windows som operativsystem och datorn infekteras sprids viruset mycket snabbare och hinner spridas mycket längre innan det upptäckts och stoppas, till skillnad från på Mac där det lyckas spridas till bara ett fåtal människor innan det hinner upptäckas och stoppas.

  Och när till och med Charlie Miller, kanske den mest berömda Mac-hackaren, säger att Snow Leopard och Macs överlag inte är säkrare än Windows så borde folk lyssna, men givetvis inte. Apple fortsätter med att vilseleda kunderna och kunderna fortsätter att svälja allt utan något tvivel.

 7. Michel2010-07-24 at 10:35Reply

  Det finns även några gratis antivirus som påastår sig ta bort dom flesta trojaner mm, bla pctools det funkar ju på windows vad gäller adware trojaner mm, men har ju inget direkt övrigt skydd.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.