Intervju: Esse om virus på Mac OS X | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Intervju: Esse om virus på Mac OS X

Skribent:
Publicerad: , 19:41
Uppdaterad: 2010-11-05, 19:13
Respons: 7 kommentarer

Mac OS XI lördags publicerade jag en intervju med F-Secures Fredrik Klasen angående virus på Mac OS X. Jag tyckte det var intressant att kolla upp hur det ser ut på säkerhetsfronten även på Mac – inte bara i Windows.

Klasen pratade naturligtvis mycket för egen sak eftersom F-Secure har antivirusprogram för Mac. Lustigt vore annars. Så för att få bägge sidorna av myntet följer jag upp med en intervju med självaste Macmästaren Peter Esse, från Allt om Mac.

Fredrik Klasen tycker att man ska köra antivirus även på Mac, medan Peter Esse tycker att det är onödigt. Personligen är jag för van vid Windows för att inte använda antivirus.

Som kanske bekant har jag skaffat en MacBook Pro för att bredda mitt kunnande. (Det var i alla fall skälet jag gav min fru när jag brände en månadslön på ännu en ny dator. Ska jag vara ärlig köpte jag Macen bara för att jag tyckte synd om mig själv, när jag i mars månad var inne på min femte fastande vecka i sjuksängen. Men det är en annan historia och den har jag redan tjatat sönder på Twitter).

Över till intervjun med Peter Esse!

Tycker du att Macanvändare ska köra antivirus?

Nej, det är lite som att ha dubbdäck i juni.

Mac OS X är ett modernt operativsystem och precis som andra moderna operativsystem är självreplikerande kod i princip ett icke-problem.

Dessutom tenderar det att ge falsk trygghet och ta fokus från de mer påtagliga säkerhetsproblemen som finns idag så som phisingmail och till en viss del trojaner.

Jag har påstått att skälet till att det är ovanligt med virus på Mac är att det, jämfört med Windows, är för få användare för att virusmakare ska bry sig. Men du håller inte med?

I bästa fall är det bara en spekulation och starten på ännu ett meningslöst datorkrig – i sämsta fall skrämmer det bara upp den Mac-älskande medelsvensson som tror att dammen rämnar i samma ögonblick som grannen också switchar över.
Sedan Mac OS X introducerades för 9 år sedan har nyförsäljningen av Macar dubblerats flera gånger om. Inom vissa områden, t ex utbildningssektorn, har man över 50%. Det säljs miljoner Macar varje månad – inte en enda har medföljande antivirusskydd.

Under den tiden har antalet kända attacker av självreplikerande virus mot Mac OS X gått från 0 till 0.

Men framförallt tar det fokus från de tidigare nämnda betydligt allvarligare problemen.

Peter Esse Ouch – burn! ;-) Så du tror inte att vi kommer få se den ökning av farlig kod för Mac som flera antivirusföretag förutspått?

Även om Mac OS X fortsätter att ta marknadsandelar i allt snabbare takt tror jag att framtiden i allt större grad är uppdelad mellan olika operativsystem där mobila system så som iOS har en stor kaka. I kombination med att marknaden diffensieras och att dessa nya generationers operativsystem är mer kontrollerade så är det antagligen mer lukrativt med Nigierabrev samt rena angrepp på infrastruktur.

Vilken typ av säkerhetsprogram tycker du att man ska köra på Mac OS X om man vill skydda sig mot exempelvis nämnda phishingmail och trojaner?

Mac OS X har inbyggt skydd mot trojaner och varnar om användaren skulle ha oturen att stöta på en. En inte helt orimlig tanke är att Apple har bättre koll på dessa än de antivirusföretagen vars primära fokus ligger på Windows.

De få trojaner som finns håller sig än så länge på obskyra porrsajter och vissa kända torrentsajter. Är man osäker finns bland annat Cocktail som är ett alldeles utmärkt litet underhållsprogram för Mac OS X – det är elegant och prisvärt men framförallt är det skapat av en dedikerad Mac-utvecklare som har koll.

Jämfört med halvtaskigt portade antivirussviter från stora tillverkare som ironiskt nog kan skapa nya sårbarheter och ökad attackyta.

Phising-försök motverkas bäst med det sunda förnuftet – något som de flesta Mac-användare helt uppenbart redan bekräftat att de har. ;) Safari och Firefox är emellertid integrerat med Googles Safe Browsing-lista som varnar för Phisingsiter.

Skulle en full antivirussvit vara ett krav så finns det ett företag som helt fokuserar på Mac och det är Intego. De har också en bra blogg.

I slutändan är det trots allt information och kunskap som är bästa receptet på att undvika problem. Men tänk på att dessa, precis som resten av branschen, har ett intresse av att hypa säkerhetsproblem och därmed få människor att köpa deras produkt.

Klart tänkvärda kommentarer! Jag tackar Peter Esse för att han ställde upp på en intervju, så att vi fick bägge sidorna av myntet när det gäller Mac-virus. Slutligen – vad är det hetaste inom Mac-världen just nu?

Då Mac-världen numera är synonym med Apple-världen är väl det enkla svaret på det iPhone 4. Men jag hoppas och tror att Apples nästa stora marknad är vardagsrummet med hjälp av en ny AppleTV – och det redan i höst.

Läs också intervjun med Fredrik Klasen på F-Secure!

Uppdatering: Det finns nu ett gratis antivirus för Mac!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

 • Pingback: Allt fler virusinfekterade Macar skickar ut spam | Min syn på datorer och internet()

 • Pingback: Virus på Mac och verkligheten - Allt om Mac()

 • Johan

  ”Då Mac-världen numera är synonym med Apple-världen är väl det enkla svaret på det iPhone 4”

  Sen när är inte Macvärlden synonymt med Apple-världen?!

 • osx ios chrome

  lalala då skall vi se vad som finns i mailen idag…. ha se här! ett erbjudande som jag inte kan motstå.. vad kan det vara? ..klick…. YES! jag blev den miljonte besökaren! få se vad jag vann…. klick… blue screen of death visas…. Men vad hände nu då?grrr

  :)

  skit bakom spakarna är ett virus i sig :)

 • Jonas Eriksson

  Mjaaa… jag har klarat mig bra i många år utan antivirus även på de datorer där jag kör windows genom att använda sunt förnuft. Jag öppnar inget som jag inte vet vad det är och undviker rent allmänt dumheter.

  Däremot ser jag till att det alltid finns uppdaterade antivirusprogram på mina föräldrars datorer när jag besöker dem, något som har visat sig mycket nödvändigt. :o)

 • TkJ

  Aemony: LOL!

 • Aemony

  ”Phising-försök motverkas bäst med det sunda förnuftet – något som de flesta Mac-användare helt uppenbart redan bekräftat att de har ;)”
  *facepalm*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.