TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Intervjuer

Intervju: Pappas Appar skriver om barnappar för iOS

Skribent:
Publicerad: , 16:25
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:18
Respons: Skriv en kommentar!

Pappas Appar, intervju med Daniel om appar för barnVår son Hjalmar är drygt 2 år gammal och han gillar verkligen att leka med våra iPhone och iPad. Han var inte gammal när han lärde sig knapplåset på iPhone, och att leta upp sina barnappar. Det finns idag massor av bra appar för barn i alla åldrar.

Pappas Appar är en sajt som jag gillar skarpt, då den publicerar tester av appar för barn i olika åldrar, samt för föräldrar. Jag gjorde en intervju med upphovsmannen Daniel, och fick riktigt intressanta och läsvärda svar. Har du barn i familjen, eller om du bara är intresserad av appar (exempelvis utvecklar dem), läs vidare!

Vem är Pappa Daniel? Kan du berätta lite om Pappas Appar och bakgrunden till varför du startade sajten?

Jag som driver PappasAppar.se är 36 år, utbildad systemvetare, gift och pappa till två barn. Min dotter är 4 år och min son är 2 år. Vi väntar dessutom tillskott till familjen i november. Jag har tidigare arbetat som teknisk projektledare, men driver sedan 1998 ett företag tillsammans med min kollega. PappasAppar är dock någonting som jag arbetar med på fritiden.

En iPhone har jag ägt sedan 2007. På den tiden fanns som bekant inte iPhone att köpa i Sverige. Jag skapade 2008 en svensk ordlista vilket gjorde att iPhonen blev mer användbar för oss svenskar. Vem vet, kanske var jag en bidragande orsak till den kommande succen? ;-)

Hursomhelst.

När jag fick min dotter märkte jag snabbt hur enkel iPhonen var att hantera för barn. Gränssnittet är så intuitivt att väldigt små barn klarar av att öppna upp telefonen (dvs dra från vänster till höger) och använda sig av de allra enklaste apparna. Och det blev därför naturligt för mig att då och då låna ut min iPhone till mina barn.

Min ambition är att tipsa andra föräldrar om de bästa barnapparna

Marknaden för barnappar har exploderat i USA, och nu börjar det även komma fler och fler svenska barnappar. Det är jättekul! Men med många appar blir det också väldigt svårt att hitta smultronen. Det var därför jag skapade PappasAppar.

Jag är medveten om att min blogg aldrig kommer att kunna vara heltäckande. Det finns alldeles för många appar för barn för att jag skall hinna titta på dem. Min ambition är att tipsa andra föräldrar om de bästa barnapparna.

För mig är det viktigt att barn får möjlighet att lära sig saker på ett roligt sätt. Då sitter kunskapen längre. Men givetvis är det även viktigt för barn att leka, busa och ha kul. Att röra på sig är väldigt viktigt och min dotter går exempelvis både på dans och på familjejympa med mig på Friskis&Svettis.

Eftersom jag själv har en 2-årig iPhone- och iPad-tokig son, gillar jag Pappas Appar skarpt. Hur har responsen varit på sajten?

Bloggen har bara varit igång i en månad, och jag har redan mer än 1000 besökare per dag. Det är fantastiskt bra tycker jag. Och jättekul. Jag får också väldigt många uppmuntrande kommentarer, både på mitt konto på Twitter och på Facebook. Nackdelen med en populär blogg är att den har tagit mer tid än vad jag egentligen hade tänkt. Det har blivit en hel del sena nätter kan jag avslöja :-)

Det finns väldigt många appar, men bara en av mig. Så nu har jag börjat ta in gästskribenter på bloggen. Redan nu har jag två pappor och en mamma som hjälper mig att recensera appar. Att andra vill hjälpa mig känns jättekul och är för mig ännu ett bevis på att det jag gör är rätt.

Appar och spel för barn till iPhone och iPad

Kul! Du gör som sagt ett väldigt bra jobb! Vad tycker du kännetecknar en bra barn-app?

Just nu är bloggen inriktad på appar för lite mindre barn, 0 – 6 år ungefär. Och när det gäller appar för så små barn så är det väldigt viktigt att gränssnittet är intuitivt. Barnappar bör vara fria från reklam och in-app purchases. Och helst skall de inte ha några inställningar. Finns inställningar skall de vara gömda i inställnings-appen, så att barnen inte råkar ändra av misstag.

Jag har dessutom en förkärlek för lek och lär-appar. Dvs appar där barn kan lära sig någonting samtidigt som de leker. Appar som ger barnen beröm gillar jag också.

Som förälder gillar jag även när det framgår i beskrivningen av appen hur mina barn påverkas. Ett bra exempel på hur man kan skriva är appen Nallemix 1. Där skriver utvecklaren i App Store: ”Att sortera och kategorisera stärker barnets förmåga att iaktta bilder och se detaljer. Detta bidrar till utveckling av ordförråd, korttidsminne samt visuell uppmärksamhet. Barnet får förståelse genom egen erfarenhet i aktiviteter där de får sortera, kategorisera, jämföra samt se likhet och olikheter.”

Vad kan vi vänta oss av dig och PappasAppar i framtiden?

AppFredagSedan några veckor har jag på fredagar någonting som jag kallar för ”appfredag”. Då lottar jag ut barnappar gratis. Detta kommer jag att försöka fortsätta med i framtiden. Appfredag ger utvecklarna exponering av sina appar och ger mig fler besökare. Och även om apparna inte kostar så mycket att köpa så verkar mina besökare uppskatta att få dem gratis. Det är en win-win-win situation :-)

Vilken dag som helst kommer jag att publicera min första recension där jag fått hjälp att analysera pedagogiken i en app. Visserligen har jag gått en del kurser i människa-datorinteraktion, vilket jag inbillar mig att jag har lite hjälp av när jag analyserar appar. Men för det mesta tror jag att jag bara använder sunt förnuft.

Det skall därför bli spännande att höra vad en expert har att säga. Experten i fråga är en förskollärare som dessutom undervisar i montessoripedagogik. Med experthjälp tror jag att recensionerna blir ännu bättre. Det kan även hjälpa utvecklarna att förbättra sina appar.

Jag har även långt gångna planer på att tipsa om appar för äldre barn, lämpliga för förskola och skola. iPads i skolorna börjar bli ganska vanligt förekommande. Här är en film som visar hur det kan gå till på en förskola. Som synes är alltså inte tal om några tv-spel för barn. Det här är riktigt bra appar där barnen kan lära sig saker.

En annan sak som nog ligger ännu längre fram i tiden är att jag, tillsammans med andra intresserade, skulle kunna ta fram någon slags kvalitétsmärkning av barnappar. Utvecklare som följer riktlinjerna skulle kunna använda sig av detta i sin marknadsföring. Men främst skulle märkningen underlätta för föräldrar. Än så länge ligger det här på idéstadiet.

Spännande, det ser vi fram emot att läsa! Finns det några riktigt usla barnappar som föräldrar bör undvika?

Det finns väldigt många gratis appar som har in-app purchases. Det kan i värsta fall bli en dyr historia. Bara för några dagar sedan visade Rapport ett inslag där en förälder blivit av med 50 000 kr på en kort stund. Enligt Rapport är 52% av alla spel i App Store just gratis och har in-app purchases.

iPad stoppa köp inuti applikationer som Smurf's Village

Som förälder måste man vara medveten om att det finns en del ful-appar. Man skall inte ladda ner appar på måfå. Vill man vara på den säkra sidan så kan man även ändra i inställningarna i sin iPhone/iPad så att inte barnen köper någonting av misstag.

Jag har en hel del tips på min blogg om vad man mer kan göra för att skydda sig.

Du är inriktad på iOS (iPhone, iPad och iPod Touch). Har du några planer att utvidga till Android och kanske Windows Phone 7?

Absolut! Jag har själv varken en Android eller Windows Phone 7. Därför är jag inte så insatt i hur marknaden för barnappar ser ut för dessa prylar. Men jag tar gärna in gästskribenter som kan hjälpa mig att sondera marknaden efter de bästa apparna (föräldrar – hör av er!).

Nallemix 1

Vilka är dina fem favoritappar för barn i olika åldrar?

Jag gillar alla appar från Toca Boca. Deras appar uppmuntrar olika sinnen hos barn, precis som leksaker. Andra appar som jag (och mina barn) gillar just nu är exempelvis:

På PappasAppar.se går det att filtrera apparna på både betyg och ålder.

Till sist, har du några tips på föräldrar som vill låta sina barn börja leka med ens dyra iPhone/iPad?

Ett tips är att köpa ett tåligt fodral. Både jag och mina barn har tappat min iPhone i golvet, men än så länge har den klarat sig bra. Jag upplever den som väldigt stöttålig. Min har några repor bara.

Men man bör vara medveten om att den i värsta fall kan gå sönder. Det vanligaste verkar dock vara att glaset spricker (har inte hänt mig). Ett trasigt glas kan man få utbytt till en ganska billig penning.

Personligen är jag villig att ta risken med att min iPhone går sönder. Fördelarna med att låna ut min iPhone överväger stort, jämfört med nackdelarna. Men jag är medveten om att en del föräldrar har annan syn på detta. Ett annat tips är att, om möjligt, sitta med och leka tillsammans med sitt barn.

Är man väldigt rädd om sin iPhone/iPad så kan det vara bättre att köpa en äldre modell på Blocket.

Ett stort tack till Daniel för intervjun, och lycka till i framtiden med Pappas Appar!

Mer läsning: 5 iPad-appar och spel för småbarn

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.