TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

App-utveckling

Intervju: Två saker som gör en mobilapp framgångsrik

Skribent:
Publicerad: , 22:34
Respons: 2 kommentarer

RespondifyFör några dagar sedan skrev jag en bloggpost om verktyg för att enkelt kunna utveckla dina egna iOS-appar. I samband med det sa jag också att jag kommer börja intervjua svenska app-utvecklare, eftersom det är ett intressant ämne idag.

Den första intervjun är med företaget Respodify som nyligen lanserade Quizkey, ett spel med frågesport. I intervjun får du tips på hur du lyckas med din applikation, och hur arbetet kan gå till för att ta fram ett koncept och en app.

Respondify lanserade som sagt nyligen sitt frågesportsspel Quizkey för iPhone. Spelet innehåller ”tusentals text-, bild och kartfrågor fördelade över sex kategorier”. Det går också att lägga in sina egna frågor, vilket inte är så vanligt bland andra quiz-appar.

På Respondifys hemsida driver man också en blogg, där speciellt en bloggpost är värd att läsa för dig som utvecklar, eller vill börja att utveckla, appar för iOS och Android. Bloggposten handlar om hur man gör en bra och framgångsrik app, och du läser den här.

Jag har intervjuat Patrick Fabrizius, som är en av de tre personerna inblandade i Respondify.

Vem är Patrick Fabrizius?

Jag är en teknikentusiast sen barnsben, med en lång bakgrund i IT-branschen. Startade underhållnings-sajten apelsin.nu 1998 som blev väldigt populär, innan youtube ”tog över”. Brinner för användbarhet.

Quizkey iPhone-app

Ni lanserade nyligen Quizkey, ett frågesportsspel för iPhone. Kan du berätta lite om det?

Quizkey är en svensk frågesport med text-, bild- och taggfrågor där användarna själva bidrar med frågor, och ges möjlighet att betygsätta andras. Dåliga frågor tas bort och populära frågor framhävs.

Har du varit med och utvecklat några andra mobilspel?

Ja, utveckling av mobilappar åt företag är vår vardagssyssla, och har i den rollen varit inblandade i ett par mobilspel, bl a ett utbildningsspel för barn och ett plattformsspel åt ett känt livsmedelsföretag.

För vilka plattformar utvecklar ni?

IOS och Android.

Vad använder ni för verktyg för att utveckla iOS-appar, och på vilken plattform arbetar ni (OS X/Windows)?

Vi använder Xcode (Cocoa) och arbetar då uteslutande i OS X.

Har ni någon utbildning i grunden eller är ni självlärda?

Jag har en magisterexamen i företagsekonomi men är självlärd inom tekniken, med 15 år bakom mig i IT-branschen. Christian [Andersson] har en dubbelexamen som civilingenjör i datorteknik och civilekonom, Per är har läst till systemvetare och Mia pluggar just nu datorteknik vid sidan av sin deltidstjänst. Gemensamt för oss alla är att vi varit teknikintresserade sen barnsben.

Berätta gärna hur arbetat med att utveckla en app går till, från idé till publicering på App Store!

Utveckla appar för iOSFör att göra en framgångsrik app är det viktigt med två saker – ”attention” och ”retention”. Attention handlar om att få folk intresserade av appen, en unik idé, snygg ikon, marknadsföring, osv. Retention handlar om att få folk att fortsätta använda appen, genom att man tillfredsställer ett behov som användaren har.

Behovet kan antingen vara av underhållning eller nyttovärde, så man bör fundera på hur bra ens idé är i längden, var fjärde app som laddas ner används bara en gång.

Det är också viktigt att tänka på användbarhet, att lägga ner arbete på att skapa ett intuitivt och smidigt gränssnitt. Ett vanligt misstag man bör undvika är också att göra en för ”bloatad” app med för mycket funktioner, hellre att appen gör en sak bra än att den kan göra en massa saker halvbra.

Kan du ge tre tips till en nybörjare som vill börja utveckla appar!

1. Val av utvecklingsplattform är viktigt och beror på hur snabbt man behöver få ut appen, vilken funktionalitet den behöver och ens egna tekniska kunnande.

Att utveckla ”nativeappar” i Android-SDK:t och Cocoa ger bäst resultat och snabba responsiva appar, men då måste man lära sig två språk. Använder man t ex Appcelerator eller Unity kan man utveckla för flera plattformar på en gång, och man kan få mycket gratis t ex om man vill göra ett 3D-spel, det kostar dock extra och det är lätt att appen blir tung och långsam.

Att göra en webb-app (HTML5 och Javascript) är kanske enklast, och ett bra alternativ för enkla gratis-appar som inte behöver använda telefonens inbyggda funktioner och som förlitar sig på att man är uppkopplad (för nackdelen med en webb-app är just att den inte fungerar offline).

2. Tänk på att göra en noggrann marknadsundersökning av vilka andra appar som finns som liknar din idé. Vad tillför din app som inte redan finns? Det är stenhård konkurrens.

3. Få ut din app snabbt och uppdatera ofta, och glöm inte bort marknadsföringen.

Finns det några bra sajter man bör hålla koll på som iOS-utvecklare?

Förutom sajter som håller en uppdaterad inom utveckling så är sajter med statistik guld värt, eftersom Apple själva är väldigt hemligshetsfulla med sånt. Den här sajten har mycket matnyttig statistik, och på den här bloggen berättar andra spelutvecklare om sina resor, vilket är väldigt lärorikt. På vår egen blogg skriver vi om allmänna tips och tekniska lösningar på problem vi stöter på.

Och slutligen, vilka är dina egna favoritappar för tillfället?

Just nu Draw Some och Pebbles Universe. De äldre apparna Wikipanion, SoundHound och TED är ett måste!

Tack till Patrick för intervjun! Besök Respondify för mer information om företaget.

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

 

2 kommentarer

  1. TkJ2012-03-24 at 13:42Reply

    Anders: Fler tekniska möjligheter att utveckla rena appar. Långt ifrån alla använder dem dock. Men statistiskt sett föredrar användare appar framför webbsidor. Gemene man laddar hellre ner en app än att gå till en webbsida. Varför kan du fråga gudarna, men så är det.

  2. Anders Nordgren2012-03-21 at 19:49Reply

    Har en WP-lur och har funderat lite i det där med appar.
    Aftonbladet och nu även Dagens Nyheter har släppt appar. Vari ligger fördelen egentligen. Jämfört med att surfa in på deras mobilanpassade webbplatser.
    Jag ser ingen fördel.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.