TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Intervjuer

Intervju: Sebastian Johnsson, störst i Sverige på Twitter

Skribent:
Publicerad: , 11:43
Respons: 6 kommentarer

sebastian-johnssonOm du tar en titt på topplistan över svenska twittrare på Sis-Index toppas den av en Sebastian Johnsson med närmare 43000 följeslagare. Det är många gånger fler än vad kända svenskar har – Adam Alsing, som har väldigt många, ligger på drygt 15000.

Sebastian Johnsson twittrar dock på engelska, vilket naturligtvis breddar möjligheterna till följeslagare. Men det vore ändå intressant att veta hur Sebastian fått så pass många följeslagare.

Vem är Sebastian Johnsson och vad jobbar du med?

Jag är en 25-årig entreprenör hemmahörande i Landskrona i Skåne. Jag startade mitt första företag när jag var 18 och har sedan dess drivit detta företag (Agiley AB – som sysslar med IT-konsultverksamhet samt egenutveckling av egna projekt.

Sedan 2010 är jag även delägare i Hemmalivs, ett företag som säljer livsmedel via internet till privatpersoner och företag i Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg samt kringliggande orter – och om ett par månader – även i Stockholm. Jag håller även på med ett mindre sidoprojekt på helgerna som heter RoboBlogger – ett auto-blogging plugin till WordPress.

Enligt SIS-Index Twitterlista har du i skrivande stund närmare 43000 följare på Twitter, vilket är överlägstet störst i Sverige. När började du Twittra och varför?

Om man skall vara rent petig är jag inte störst längre (se t.ex. här http://stark.nu/topp-20-svenskar-pa-twitter ) – som svensk hade jag flest följare väldigt länge och jag kunde likväl haft 100 000+ följare till mitt primära konto (@SebastianJ) om jag verkligen hade gått in för det hela. Nu när det finns lite konkurrens kanske det är dags att köra igång igen ;).

Allt som allt har jag för tillfället ca 300 000 – 400 000 något följeslagare till mina olika twitter-konton (runt ett 30-tal). Så går man utefter alla konton jag har så ja, då är jag nog fortfarande den svensk med flest följeslagare.

Kollar man upp mitt konto via Twitters API så ser man att det registrerades den 12:e december 2007. Jag började dock inte använda Twitter på allvar förrän 2009 när jag var i Australien. Jag hittade Twitters API och blev lite nyfiken och började minst sagt experimentera lite. Efter någon timme hade jag utvecklat funktionalitet för att bland annat följa personer med relaterade intressen.

Sen utvecklade jag mer och mer saker därefter. I början när jag använde mina egenutvecklade Twitter-verktyg var det inte ovanligt att jag stundtals fick 1000 – 2000 nya följeslagare per dag (detta var innan Twitter började se över den här delen av sitt API). Jag har skrivit lite mer om vad det var jag gjorde här: http://www.sebastianjohnsson.com/10000-followers-in-less-than-a-month-yeah-its-possible/ . 99,9% av de personer som inte är kändisar och som har massvis med följeslagare använder metodiken jag nämner i det inlägget.

sebastian-johnsson-intervju
image-12024

Vad är de stora fördelarna med Twitter?

Twitter är ett fenomenalt verktyg för att komma i kontakt med andra människor från jordens alla hörn. Jag har t.ex. fått bra kontakt med en schweizare som driver ett mellanstort mjukvaruföretag och som jag brukar bolla lite affärsidéer med över Skype.

Jag har även kommit i kontakt med t.ex. en australienare som driver en augmented reality-startup i Sydney som jag också stundtals diskuterar idéer med. Sen så flög jag även ner i Berlin förra året för att träffa ett företag som jag har ett eventuellt samarbete på gång med – och de hittade mig uteslutande via Twitter.

Utöver allt det som redan nämnts så fick jag även jobberbjudanden inom IT när jag var i Australien via Twitter.

Varför tror du att du fått så många följare?

Jag vet att jag fått så många följeslagare på grund av verktygen jag utvecklade för Twitter. Troligtvis härrör sig minst 75% av alla följeslagare från mitt användande av mina verktyg. Sedan blir det även en smått psykologisk effekt – när andra ser att du har många följeslagare följer de dig med då man har uppnått någon slags "social proof". Nuförtiden är iofs 40 000 followers inget att hymla med, men tidigare var det en ansenlig summa.

Kan du ge fem tips till den som vill bli bättre på att Twittra!

Först och främst är jag själv ingen så värst bra twittrare, men det jag märkt har givit tillbaka mest (i form av personliga relationer m.m) är att re-tweeta andras material, aktivt kommunicera med andra twittrare du märker delar dina intressen och försöka dela med dig av sådant material du finner intressant (i hopp om att väcka debatt och/eller intresse).

Har du något affärstänk bakom ditt twittrande, eller är det mest en kul grej?

Initialt var det mest bara en kul grej – men det finns definitiva möjligheter att tjäna (ännu) mer pengar via Twitter. Jag har ett projekt i pipelinen där Twitter kommer att spela en stor roll, så där finns ett affärstänk bakom allt trots allt.

Finns det fler sociala nätverk du använder dig av?

Jag använder givetvis Facebook. Jag är fortfarande lite efter när det gäller positioneringstjänster såsom Gowalla/Foursquare men har medvetet avvaktat lite med att committa allt för mycket tid på de nätverken i vetskapen om att Facebook själva utvecklade en egen positioneringstjänst.

Tack till Sebastian för intervjun!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Petter2011-01-15 at 22:27Reply

  Vilken bra intervju!

  Ha en bra kväll nu och ta hand om dig!

  Petter

 2. Bo2011-01-15 at 11:35Reply

  Tack för länken.

  Det har inte hänt så hemskt mycket på den svenska delen av twitter, men 2011 kan nog bli året som det exploderar ordentligt.
  Internationellt sett så var det inte allt för länge sedan @aplusk gick över miljonen. Men där har det hänt en hel del sedan dess.

  Respekt till er som kan stoltsera med så tidigt skapade twitter-konton. Kan nog vara klokt att säkra upp sitt användarnamn på diverse nya tjänster som dyker upp. Man vet aldrig vilken av dem som kan slå igenom och bli stor i framtiden.

 3. Sebastian2011-01-15 at 03:50Reply

  Martin:
  Det här med auto-follow/auto-unfollow kan diskuteras en hel del, jag var själv extremt emot det före jag själv började med det.

  Innan jag började testa att pilla med Twitters API och utveckla mina verktyg så hade jag ca 50 followers på Twitter. Det blev inte så värst många diskussioner, och några personliga relationer byggde jag heller inte upp via Twitter.

  Som det stod i intervjun har jag fått ut en hel del i avseende av personliga kontakter sedan jag började använda mina verktyg. Jag har även medverkat i en hel del tidningar, blivit inbjuden att tala på evenemang med mera och således fått ut mitt namn lite varstans. Rent reelt har jag alltså personligen fått ut väldigt mycket av auto-follow/unfollow-metodiken.

  Jag tycker också att det hade varit kul att se en liknande intervju med någon som byggt upp sin följeskara på något annat sätt, t.ex som du skriver genom intressanta inlägg eller diskussioner.

 4. Martin2011-01-14 at 14:07Reply

  Intressant artikel, men vad är nyttan med auto-follow-twittrande?
  Roligare med någon som har något att berätta och bygger followerskaran med hjälp av intressanta inlägg.

 5. Lani2011-01-14 at 14:03Reply

  Bra och kul intervju :)

 6. Så får du 43000 följare på Twitter2011-01-14 at 13:30Reply

  […] Tommy K Johansson har intervjuat svensken som har flest följeslagare på Twitter (nästan 43 000 i dagsläget), en 25-årig entreprenör inom it- och e-handelsbranschen, Sebastian […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.