TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Så intervjuar du din favoritbloggare!

Skribent:
Publicerad: , 08:26
Uppdaterad: 2009-09-11, 22:28
Respons: 7 kommentarer

Skriva en intervjuAtt intervjua en bloggare är något jag rekommenderar för alla som driver en egen blogg. Det blir som regel riktigt kul och nyttig läsning.

Både stora och små bloggare är intressanta, för man lär sig alltid något nytt från att läsa om varför de bloggar, vilka mål de har och hur de arbetar. Och framför allt får man lära känna personen bakom favoritbloggen.

I den här texten hade jag tänkt ge lite grundläggande nybörjartips om hur du intervjuar din favoritbloggare!

Jag intervjuar med jämna mellanrum olika bloggare som jag själv fastnat för. En del är redan stora och kända, medan andra kanske precis startat men skapat ett intresse hos mig som gör att jag vill veta mer och vill berätta om deras blogg till mina egna läsare.

Men hur gör du då för att intervjua en bloggare? Skicka några frågor via e-post och lägg upp svaren. Så enkelt kan det vara. Fast vill du göra det bra, är det värt att göra lite förhandsarbete.

Formulera frågorna

Intervjua bloggareAtt skriva frågor är det väsentliga. Mitt tips är att du sätter dig ner och läser bloggen noggrant och tar redan på hur bloggaren skriver, och vad hen brinner för.

Det du vill göra är att engagera bloggaren till att tycka det är kul att svara på dina intervjufrågor. Samtidigt vill du att svaren och frågorna ska vara intressanta för dina egna läsare. Några tips:

 • Frågorna ska givetvis handla om ämnet som bloggen skriver om.
 • Haka gärna på något aktuellt som det skrivits om i bloggen.
 • Få fram subjektiva åsikter, påverka känslor.
 • Var inte rädd för att ställa frågor som du själv redan vet svaret på. Det är inte alls säkert att dina läsare vet det.

Glöm inte bort att fråga om själva bloggaren, vem hen är. Det är viktigt för läsaren att få en bild av intervjuobjektet ifråga, annars blir man snabbt ointresserad.

Håll dig kort!

Bloggare får mycket e-post, mycket meddelanden, mycket kommentarer. Det är en strid ström av kommunikation varje dag. Därför kan en intervju med 30 frågor ta knäcken även på den mest härdade bloggräven. Försök hålla nere antalet frågor. Det är bättre att skicka fem frågor, och sedan återkomma med följdfrågor.

Att hålla nere antalet frågor tjänar du på, eftersom du förmodligen får snabbare svar och dessutom kan intervjuobjektet lägga lite mer tid på varje respektive fråga. Att ställa en fråga i en intervju och bara få svaret ”Ja” är som regel inte alls kul.

Ta kontakt med bloggaren

E-posta intervju till bloggareMånga lider av rädsla för att kontakta någon som är ”känd”. Det har jag aldrig förstått, och det säger jag inte för att verka politisk korrekt och börja predika om alla människors lika värde… Det är bara folk.

Innan du skickar dina frågor via e-post föreslår jag att du först frågar bloggaren om hen vill ställa upp på en liten intervju. Det kan du göra via alla möjliga kanaler:

När väl kontakt är upprättad skickar du över frågorna. Och när du fått svar kan du komplettera genom att skicka någon eventuell följdfråga.

Några andra tips

Fråga alltid efter bild på personen. Det tycker jag är ett måste i intervjuer.

Ibland kommer det att hända att du inte får svar på dina frågor. Dra inte genast slutsatsen att bloggaren är en skitstövel. Mer troligt är att något annat kom imellan, att brevet försvann i mängden, att hen glömde bort det eller vad som helst. Har du inte fått svar på några dagar kan du skicka en undran i all vänlighet.

Vänlighet är något annat jag tycker Internet behöver påminnas om. När du fått svar, skicka tillbaka och tacka. Det kostar ingenting.

Och slutligen, när du väl satt samman materialet, korrekturläst och publicerat på din blogg, skicka över länken till intervjuobjektet!

Har du fler tips på vad man ska tänka på när man intervjuar en bloggare, eller om du har bra läsvärda länkar, posta gärna en kommentar nedan!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Emme2015-05-23 at 17:19Reply

  Bra tips :D Ska absolut fundera på att intervjua någon! http://nouw.com/emeliine

 2. Magnus2009-09-14 at 13:04Reply

  En grej som jag tycker att man ska vara noga med är att komma ihåg att man faktiskt publicerar på sin egen blogg, det viktigt att man lyckas fråga sånt som är intressant för de egna läsarna. Annars kan de ju lika gärna gå till originalbloggarens (den som blir intervjuad) egen blogg.

 3. Lena Petersson2009-09-12 at 15:27Reply

  Frågor om bilder på bloggaren kan vara känsligt.

  • TkJ2009-09-12 at 17:36Reply

   Lena: Det har jag aldrig upplevt, men det är klart att en del bloggare inte vill ställa upp på bild och då får man naturligtvis respektera det.

 4. Mikael2009-09-12 at 14:18Reply

  Bra tips och råd. Med vänlighet och hjälpsamhet kommer man långt! Och som du skriver lite mer, för att inte säga mycket mer, vänlighet behövs på internet.

  Dock har jag en liten fundering gällande att kontakta bloggaren innan man skickar över frågorna. Själv tycker jag det fungerar bra att i samband med att man frågar om man får genomföra en intervju att man skickar med frågorna.

  På så sätt slipper man ett extra steg både för intervjuobjektet som måste skicka ett ja-mejl och sen hålla utkik efter mejlet med frågorna och för dig själv.

  Det var dock bara en reflektion över vad jag tycker fungerar bäst, det gäller att prova sig fram. Fast som du skrev Tommy, så blir det lite skillnad ifall första kontakten tas på Twitter.

 5. phat^trance2009-09-12 at 11:39Reply

  väl skrivet!

 6. Nabil2009-09-12 at 10:27Reply

  Skulle inte du kunna intervjua mig?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.