TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt

Skärmskydd räddar din mobilskärm när du tappar den

Skribent:
Publicerad: , 14:43
Uppdaterad: 2018-07-11, 11:01
Respons: 1 kommentar

Skaffa skärmskydd för din smartphone och surfplattaSkärmskydd anser jag vara ett nödvändigt tillbehör för din smartphone och surfplatta. Den senaste månaden har jag testat två nya skärmskydd från Zagg; InvisibleShield Glass+ Privacy samt InvisibleShield Glass+ 360. Privacy ger dig insynsskydd, för att folk som sitter jämte dig inte ska kunna se på din skärm. Och Glass+ 360 kommer tillsammans med skydd för även kanter och baksida.

Jag har testat skärmskydd från Zagg tidigare, och överlag håller de riktigt bra kvalitet. Skärmskydden finns för ett par olika smartphones och surfplattor. För mig har de fungerat fint och givit en bra försäkring för att hålla min smartphones skärm hel.

InvisibleShield är företaget Zaggs serie av olika skärmskydd för en rad smartphones och surfplattor. Det finns till och med Apple Watch. Här är en lista över vilka modeller som du kan köpa InvisibleShield till:

  • Apple iPhone 5/6/7/8/X – inklusive alla olika modeller; 5S, 6S Plus, 8 Plus etc
  • Samsung Galaxy 6/7/8/9 – inklusive Edge-modeller
  • LG G5
  • Google Pixel 2/2XL
  • Apple iPad – i princip alla modeller
  • Apple Watch 1/2/3

Det finns även skal för en del andra också. Du hittar en komplett lista över alla modeller, och vilka typer av InvisibleShield-skal som finns för dem, på den här sidan.

Skärmskydd för iPad
image-26243

Skydda skärmen på din surfplatta eller smartphone med ett skärmskydd – det är en billig försäkring.

Skaffa bra skärmskydd idag!

Ett skärmskydd kostar ett par hundralappar, och det kan kännas som en lite sur investering för någiot som egentligen inte syns. Men jag lovar dig att det är en billig försäkring! Dagens smartphones har stora skärmar i glas, och även om tillverkaren påstår att det är okrossbart glas, stämmer det inte.

För ett tag sedan läste jag om en skärm som var fyra gånger hårdare än okrossbart. Det om något bekräftar att termen ”okrossbar” inte alls betyder just okrossbar. För antingen är den det, eller inte – det är som att säga ”femton gånger mer än oändlig”.

När jag uppgraderade till iPhone 8 Plus behövde jag nytt skal – och nytt skärmskydd. Jag köpte då den variant som fanns hos återförsäljaren, och jag minns inte tillverkaren. Bara en vecka senare gled min smartphone ur fickan när jag satte mig i bilen, och den föll med skärmen före rakt ner på gruset.

Jag plockade upp den och kunde se att skärmen var helt sprucken i tusen bitar. Först blev jag arg, men sedan kom jag på att jag hade skärmskydd. Så jag pillade bort det och mycket riktigt var det bara skyddet som krossats. Skärmen var hela repfri. Det enda jag behövde var att skaffa ett nytt skärmskydd.

Tappad mobil, skärmen spräckt
image-26244

Att tappa sin smartphone ner i asfalten händer de flesta – men med ett skärmskydd kan du oftast undvika spräckt glas.

Sådant här händer oss alla. Att reparera en trasig skärm kostar betydligt mer i pengar och tid än vad ett skärmskydd gör. Det är som sagt en billig och, enligt undertecknad, nödvändig försäkring. Jag tycker att det borde vara standard att leverera alla smartphones och surfplattor med ett riktigt skärmskydd.

Tipsa dina vänner på Facebook om hur viktigt det är att skaffa skärmskydd!

 

Invisible Shield bland de största

Jag har haft en tidigare variant av InvisibleShield till min iPhone 7. Det hände fler än en gång att mobilen tappades ner i marken. Det blir så när man dels är en smula klumpig och dels har två barn.

Zagg Invisible ShieldMen till skillnad mot det enklare skyddet jag köpte till min iPhone 8 Plus höll mitt InvisibleShield. Jag behövde aldrig byta det. När jag sedan skaffade en ny iPhone var skyddet på min gamla fortfarande i princip helt – det var lite risigt i hörnen efter alla fall, men det var fullt funktionsdugligt.

Jag påstår inte att InvisibleShield håller för allt, för det gör de inte. Det har hänt vid ett tillfälle att jag spräckte ett skärmskydd genom att mobilen föll ner i golvet på ett sätt som inte borde skadat den. Min erfarenhet är dock att InvisibleShield tillhör bland de bästa alternativen.

Med det sagt kan jag inte ducka för faktumet att Zagg fått en hel del kritik på exempelvis TrustPilot. Samtidigt ska man ta medelbetyget på användares recensioner på nätet med en nypa salt. Det är de kunder som är väldigt missnöjda som tar sig tid att skriva om en så alldaglig produkt som ett skärmskydd. Av alla de som köpte ett skärmskydd till sin mobil och sedan inte reflekterat över det mer, är det ytterst få som skulle logga in på en testsajt och lämna ett bra betyg. Jag är inte ute efter att försvara Zagg, utan att du alltid ska titta på fler källor, exempelvis Forbes eller BestBuy. Eller helt enkelt googla produktnamnet.

Rent prismässigt ligger Zaggs InvisibleShield relativt högt, jämfört med billigare konkurrenter. Det kan försvaras med att företaget erbjuder livstids garanti för ditt skydd. Det gäller mobilens livstid; så länge du har samma mobil kan du få ett nytt skal från Zagg om ditt går sönder. Frågan är väl om frakten kostar mer än ett nytt skal i butik…

Invisible Shield Glass+ 360

Medan ett vanligt skärmskydd bara skyddar själva skärmen, ger Zagg InvisibleShield Glass+ 360 ett skydd för hela din smartphone. Det inkluderar ett skydd för baksidan, samt ett kantskydd i genomskinlig plast.

InvisibleShield 360
image-26245

InvisibleShield 360 ger dig ett skydd osm täcker både framsida, kanter och baksida.

Med Glass+ 360 försvarar du alltså din mobil från de flesta typer av fall – landar mobilen på en kant, så ska det hålla, och såväl fram- som baksida är skyddat. Värt att notera är att eftersom allt är i någon form av plast, så fungerar en iPhone med Glass+ 360 tillsammans med en laddningsplatta som exempelvis Mophie Wireless Charger.

Den kritik jag har mot Glass+ 360 har inget med själva säkerheten att göra. Min iPhone 8 Plus kändes helt klart skyddad vid framtida tapp. Vad jag upplevde som ett problem var att plastramen runt kanten gjorde mobilen svårare att hålla.

Min iPhone 8 Plus är den första av iPhone där jag valt den stora modellen. Numera skulle jag aldrig gå tillbaka till en mindre. Men det är onekligen en stor mobil. Det är precis så att jag kan hålla den med en hand och skriva med tummen. Och det går bara om jag har ett tunt plastskal med gummiyta som fäster i handen.

När kantskyddet gör mobilen någon millimeter bredare, samtidigt som gummiytan försvinner, blev det betydligt svårare att hantera mobilen med en hand.

Med det sagt är det här ett problem som framför allt har med storleken på mina händer att göra och hur jag personligen använder min smartphone. Om du alltid använder bägge händerna, har en mindre mobil eller större händer, så är det här förmodligen ett icke-problem.

Ett sista kanske uppenbart påpekande är att du inte kan använda ditt eventuella skal tillsammans med kantskyddet. Om du idag har ett skal som skyddar din baksida och kanterna, så rekommenderar jag istället standardmodellen InvisibleShield Glass+ eller nedan Glass+ Privacy.

Zagg InvisibleShield Glass+ Privacy

Det andra skärmskyddet jag har testat är InvisibleShield Glass+ Privacy. Specialfunktionen i detta skydd är att det blockerar insyn från andra vinklar. Det gör till exempel att folk jämte dig på tunnelbanan och bussen får det svårare att se vad som händer på din skärm.

InvisibleShield PrivacyDu behöver inte vara paranoid bara för att du inte vill att folk jämte dig ska kunna se din skärm. Kanske brukar du sitta och jobba när du åker lokaltrafik och inte vill att personer bredvid dig ska kunna se vad som står på skärmen.

Zagg har lyckats skapa en bra lösning där det i princip är omöjligt att se vad som syns på din smartphone, om man inte sitter direkt framför. Insynen blockeras från sidorna, men inte upp- eller nedifrån.

Precis som övriga skal i serien har även Privacy alla skydd som nyare InvisibleShield innefattar – så kallat Ion Matrix-teknologi för skydd mot fall, slag och repor, samt förhindrar smuts och fingeravtryck.

Att tänka på vid montering

I paketen med InvisibleShield-modeller, medföljer ett litet rengöringskit. Det är till för att du ska göra din skärm helt ren innan du sätter på skyddet. Var noga med detta! Skulle minsta lilla dammkorn eller fingeravtryck vara kvar på skärmen, kommer det att bildas bubblor. Följ instruktionerna noggrant.

Missar du ett dammkorn, så syns det när du sätter på skärmskyddet. Det blir en prick med luft omkring sig, som du inte kan trycka bort. Och du kan inte heller ta bort skyddet för att peta bort dammkornet. För har det fastnat i klistret på skyddet, kan du inte ta bort det utan att repa klistret och göra allt värre.

Så var jättenoga när du rengör! När du sätter på skärmskyddet, ta det försiktigt och börja i en nederkanten eller toppen. Sikta noga. Det går så klart att lossa skyddet och prova igen, för klistret är så klart inte permanent, men det rekommenderas att du får det på plats direkt. Om du är darrig på fingrarna, låt någon annan göra det.

 Rengör vid skärmskydd
image-26246

Rengör ordentligt innan du sätter på ditt nya skärmskydd.

Med största säkerhet kommer det att bli luftbubblor. Men om du fått bort allt smuts från skärmen, är det bara luft. Det kan du pressa ut mot kanterna för att få bort.

Påverkar det tryckkänsligheten?

För ett tag sedan, när jag rekommenderade en person till att skaffa skärmskydd, fick jag till svar att hen testat men att personen tyckte att känslan försvann. Att skyddet tog bort känsligheten för skärmen så att det blev svårare att hantera sin smartphone.

Nu vet jag inte vad det var för skärmskydd personen testat, men det här är inte något jag upplevt tillsammans med InvisibleShield. Och då har jag använt flera av dem till olika mobiler. Jag har aldrig märkt någon skillnad i respons med eller utan skärmskydd, trots att jag verkligen testat ordentligt. Inte heller vid så kallad 3D-touch (alltså hur din skärm reagerar på tryck med olika styrka) har jag upplevt som problem.

Har du inget skärmskydd idag, skaffa det. Förr eller senare kommer din smartphone att landa i marken och du får en spricka på skärmen. Det här kan undvikas. Istället för att splittra skärmen på din nya smartphone, vore det inte bättre att ett skydd för någon hundralapp tar smällen istället?

 

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Monica Remne2018-07-11 at 15:18Reply

    Köpte en smartphone nyligen. Hade aldrig hanterat något sådant föremål.. Det första jag gjorde var att köpa skärmskydd. Så det var roligt läsa dina råd här.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.