TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

Kommer du att skaffa en iPad 2?

Skribent:
Publicerad: , 10:48
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:19
Respons: 5 kommentarer

ipad-2-lanseringIgår presenterade Apple som väntat sin nya iPad 2. Nyheterna var som ryktet sa – iPad 2 är tunnare och lättare (och enligt mitt tycke betydligt snyggare), den har två digitalkameror och en snabbare processor. Någon Retina-skärm blev det dock inte, men det var ett rykte som svalnat på sistonde.

En av de stora sakerna var egentligen att Steve Jobs kom upp på scen. Det var positivt med tanke på allt skvaller om att mannen är så gott som död. Intressant var också att Jobs kallade år 2011 för “year of the copycats”, med en pik till alla andra surfplattor med Android 3.0 (och andra OS) som är på gång.

Jag hade tänkt rapportera om lanseringen direkt när eventet hölls, men vardagssysslor i form av ett avloppsstopp hindrade mig. Vid det här laget har de flesta av er redan sett den nya paddan, så jag ska inte bli långrandig…

Min spontana reaktion över iPad 2 är att den inte är något revolutionerande. Apple har främst putsat på iPad och gjort den bättre. Skärmen är densamma, men eftersom hårdvaran är bättre går det att köra mer krävande applikationer – exempelvis avancerade 3D-spel.

Videosamtal med iPad 2

I en demonstrationsvideo visas hur kamerorna används för videosamtal med Facetime. Det är en fördel att ha kamera på bägge sidorna när du gör videosamtal och vill filma något annat än dig själv. Jag tvivlar på att iPad kommer att användas som alternativ till digitalkamera, så det är nog främst för Facetime.

Tidigare har jag inte sett någon större nytta med videosamtal, men nu har jag börjat använda det mellan min son och mina föräldrar. Det fungerar utmärkt, eftersom de bor en bit iväg. Vi använder emellertid Skype och inte Facetime.

Många surfplattor under 2011

Jobs frågade som sagt om 2011 kommer att bli året för “copycats” – det vill säga andra surfplattor som följer i iPads spår (ja, jag vet att iPad inte var först, men de startade en trend). Jag är övertygad om att det kommer väldigt många surfplattor i alla dess former och prisklasser under 2011. Läs År 2011 blir Androids revansch inom surfplattor.

Många kommer att köra Android, speciellt i och med att kommande Android 3.0 är utvecklat för att passa surfplattor, men vi kommer även att se några med WebOS och kanske Windows. Det sistnämnda tycker jag inte är speciellt intressant förrän Windows 8 kommer, då det förväntas vara mer anpassat till att fungera på surfplattor.

Det ska bli intressant att följa utveckling och se om Android kan göra samma framsteg inom surfplattor som mobiltelefoner.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Anna2011-03-09 at 13:31Reply

  inte ”band-id”. Jag menar bankID och liknande certifikat.

 2. Anna2011-03-09 at 13:29Reply

  iPad kan tyvärr inte ersätta en dator helt. Inte än.
  ETT
  Jag kan t ex inte betala fakturor i min internetbank eftersom det inte går att få in band-id i IPad! Om jag inte jailbreakar den??

  Men det är mer bankernas fel som ligger efter och inte Apple’s fel.

  TVÅ
  Det går inte heller att fullt ut redigera sina wordpress-sidor BARA genom wordpress- appen. Den verkar inte kunna hantera fritext fält med full formering. som ju behövs för att göra styckeavstånd eller gå över till html-läge.

  Därför är det en bra idé att hålla utkik efter surfplattor med windows-funktionalitet… och jo, jag ÄLSKAR min iPad ändå. ;)

 3. iPhonevarlden.nu2011-03-04 at 19:37Reply

  Jag kommer att köpa iPad 2. Jag ser flera användningsområden för den. Till exempel kan den ersätta min bärbara dator, tidning, magasin etc.

  Jag tror att surfplattor verkligen kommer att explodera de närmaste åren. Främst för att de flesta inte använder sina datorer för produktion utan för konsumtion. I det här facket, passar surfplattorna perfekt.

  Man ska inte heller räkna ut konkurrenterna. Jag ser en framtid där de flesta antingen använder iOS eller Android. Tror Windows är på väg ut!

 4. Jonas Svensson2011-03-04 at 11:48Reply

  Jag saknar alternativet: ”Jag är väldigt sugen på att köpa en iPad men kommer nog inte göra det.”.

  Saknar helt enkelt tillräckligt många anledningar/användningsområden förutom lyxpryl-leksak.

 5. speldator2011-03-04 at 11:46Reply

  Ja det kommer jag, avvaktade med iPhone 1 men chefen skaffade den. Det är dags för den andra generationen av en padda för mig iaf!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.