TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

Jag gillar iPad Mini, så här är den jämfört med vanliga iPad

Skribent:
Publicerad: , 23:10
Uppdaterad: 2015-05-18, 16:57
Respons: 8 kommentarer

iPad Mini testiPad Mini lanserades i Sverige för ett tag sedan och i fredags slog jag till och skaffade en. Sedan tidigare har jag en vanlig iPad, fast bara första generationen. Det har inte blivit att jag uppgraderat, även om Retina-skärmen och den snabbare processorn har lockat.

Jag har testat en del 7-tumsplattor med Android och gillat det mindre formatet, så nu när iPad Mini finns kunde jag inte låta bli att köpa en. Och efter att ha pillat med den i helgen måste jag säga att jag är klart nöjd med köpet.

Jag skaffade en iPad redan ett par månader innan den kom till Sverige, i september 2010, och den har jag använt flitigt. Jag har dock inte, som många andra, sett den som en ersättare till min bärbar dator. Däremot är den väldigt smidig för konsumtion av media och sociala medier. Jag brukar läsa nyheter, hänga på Twitter och Facebook, samt spela en del. Ibland leker jag lite i GarageBand för iPad, men då märks det att processorn är rätt trött.

De främsta nackdelarna med min iPad är att den är så stor och tung. Det löser iPad Mini – med råge.

iPad Mini väger 308 gram (WiFi-modellen; 4G/LTE (eller 3G i Sverige) väger 312 gram), att jämföra med min iPad i första generationen som väger 730 gram (WiFi+3G). Dessutom är den bara 7,2 millimeter tjock, jämfört med 13 millimeter på min gamla. När jag ligger i soffan och läser eller uppdaterar Twitter, är Mini-modellen sålunda avsevärt bekvämare.

iPad Mini versus iPad Gen 1

Ingen Retina-skärm

iPad Mini har bättre prestanda än min gamla iPad. Däremot saknar den, jämfört med aktuella generation tre och fyra av iPad samt iPhone 4/5, den högupplösta Retina-skärmen. Apple har valt att använda samma upplösning som på iPad i första och andra generationen, vilket jag kan förstå. Hade man gjort en Retina-skärm för iPad Mini, hade man fått ytterligare en upplösning som utvecklare måste ta hänsyn till när de bygger applikationer.

Jag var inledningsvis tveksam till huruvida jag skulle tycka skärmen var dålig, i och med att upplösningen är så låg jämfört med iPad med Retina. Jag har ju vant mig vid Retina-upplösningen i iPhone 4 och nu senast min iPhone 5. Därför läste jag rätt många recensioner av iPad Mini innan jag köpte, för att se hur andra upplevde skärmen.

Uppdatering: Här kan du läsa en bloggpost av en person som är kritisk till att skärmen på iPad Mini inte är Retina. Jag håller inte med, vilket jag förklarar här under, men jag förstår kritiken.

iPad Mini, upplösning

Bild ovan: Fotot gör inte iPad Mini-skärmen rättvisa, men jag ville visa att pixlarna syns, till skillnad mot en Retina-skärm där de är så pass små att de inte kan uppfattas av ögat.

Åsikterna har varit varierande. En del tycker skärmen är bra, andra ger den godkänt medan några recensenter tycker det är ett rejält baksteg när man vant sig vid Retina.

Nu när jag har använt den ett par dagar tycker jag att skärmen bara är bra. Jag saknar inte Retina-upplösningen. Skärmen på en surfplatta är mer som skärmen på en dator. Såvida man inte har en ny MacBook Pro – eller någon av de få PC-datorer med riktigt hög upplösning – så är Retina inget man har hela tiden.

På en smartphone är det annorlunda. När jag testar en mobil vars upplösning är så låg att man ser pixlarna, tycker jag att det är nästan irriterande. På en mobil är skärmen i sig så liten att allt under Retina (det vill säga en upplösning på cirka 220-320 pixar per tum) känns lite dåligt. I och med iPhone 4 – och alla efterföljande mobiler med hög pixeltäthet – har vi blivit bortskämda.

iPad Mini har trots allt en upplösning på 1024 x 768 pixlar på sin 7,9-tumsskärm. Det är bra, man får plats med allt man behöver.

Blir texten för liten?

Skärmens storlek är så klart det mest väsentliga när det gäller iPad Mini. Jag gillar som sagt storleken. Ett moment då skillnaderna mellan iPad Mini och vanliga iPad är märkbara är när du surfar. Här märks det att skärmen är mindre, eftersom texten på webbsidor bli mindre.

Upplösningen är alltså densamma på min gamla iPad och den nya iPad Mini, vilket i praktiken betyder att texten blir mindre. Om jag inte räknat helt galet blir texten närmare 30 procent mindre. Det går naturligtvis enkelt att zooma, men om du har problem med synen bör du testa skärmen innan du bestämmer dig för ett köp.

iPad Mini vs iPad

Själv har jag läsglasögon och mina ögon är inte jätteförtjusta i liten text, och den mindre texten märks speciellt på sajter där man använder sig av snuttifierad textstorlek. Dagens Nyheter är ett exempel på en sajt som använder ett löjligt litet teckensnitt. Har du dålig syn blir det ett problem på sådana sidor.

iOS, operativsystemet på iPad, och webbläsaren Safari har bra funktioner för att zooma – dubbeltrycker du på brödtexten i en artikel kommer den att zoomas upp och anpassas så att brödtexten tar upp hela skärmbredden. Då är det inga problem att läsa. Dubbeltryck igen för att zooma tillbaka.

För- och nackdelar med skärmtangentbordet

En annan funktion som du ofta använder, är skärmtangentbordet. Det blir givetvis också mindre på iPad Mini. Vilken skärmstorlek som går vinnande ur den här jämförelsen beror dels på hur stora händer du har, och dels hur du skriver på tangentbordet.

I de fall där du håller din iPad med bägge händerna och skriver med tummarna, upplever jag att iPad Mini är smidigare. Det går snabbare att skriva, vilken delvis beror på att det är enklare att nå knapparna och delvis på att iPad Mini är så pass mycket lättare än min fullstora iPad.

Om du däremot har din iPad liggande i knät, och skriver med bägge händerna på samma sätt som när du skriver på ett vanligt tangentbord, vinner den vanliga iPad. I det här fallet drabbas nämligen iPad Mini av samma problem som många av de minidatorer (netbooks) vi såg för några år sedan; det blir helt enkelt svårt att få en bra fingersättningen. Jag vet att en del av mina läsare använder iPad för att skriva längre texter på just detta sätt, och för er vill jag poängtera att Minis storlek innebär ett problem.

Det här handlar mycket om vana. Såvida du inte har ovanligt stora händer, kommer du förmodligen att lära dig hantera det mindre tangentbordet även med korrekt fingersättningen. Samtidigt är det här problemet bara befintligt om du har en bra fingersättning – skriver du till exempel enbart med pekfingrarna är problemet inte alls lika relevant.

Vidare bör du fråga dig själv hur ofta du skriver längre texter på din iPad. Om du inte alls gör det, spelar det ju ingen roll. Men om du tänker använda din iPad som ersättare av din bärbara dator, bör du ha detta problem i åtanke. Tänker du använda surfplattan till att skriva mycket och långt, kanske det är bättre att investera i ett externt tangentbord. Det finns många schyssta Bluetooth-tangentbord att välja mellan.

Storlek på iPad Mini jämfört med iPad

Vad jag tycker om iPad Mini

Huruvida du kommer att gilla iPad Mini eller inte handlar som sagt till stor del om smak. En del föredrar surfplattor med 10-tumsskärm, andra med 7-tums (även om iPad Mini egentligen är närmare 8 tum, brukar den placeras i 7-tumsfacket).

Apple, och framför allt Steve Jobs, förkastade förr tanken på surfplattor med skärmar mindre än 10 tum, men Android har visat att det finns en stor marknad för 7-tummare. Det har länge gått rykten om en mindre iPad, så det var inte helt oväntat när Apple nyligen presenterade sin iPad Mini.

Jag har testat en hel del surfplattor med 7-tumsskärm. Den första jag provade var Samsung Galaxy Tab när den kom, och redan då skrev jag att jag såg lika många för- och nackdelar för de bägge storlekarna. Jag har fortfarande ingen glasklar favorit, men iPad Mini har onekligen styrt mig mer mot den mindre modellen.

De två väsentliga nackdelar jag har upplevt med iPad Mini har dels varit att texten på webbsidor blir väldigt liten på sajter som har pyttetext (exempelvis DN), samt att tangentbordet inte är lika enkelt att skriva på om du vill ha plattan i knät och skriva med korrekt fingersättning.

I övrigt tycker jag att iPad Mini är klart trevligare än min gamla iPad, eftersom den är så pass mycket lättare och smidigare.

Köp iPad Mini från Misco

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Jon2015-01-21 at 04:54Reply

  Hej, jag har med beställt en iPad mini, och tänkte att jag kunde dela med mig av ett bra fynd jag gjort, hittade nämligen en grym sida för tillbehör till iPad Mini ;)
  http://lux-case.se/ipad-mini-2-mini-3.html
  De har massor av erbjudanden, väldigt mycket olika saker, och ingen frakt!

 2. Christine2013-09-04 at 11:50Reply

  Tusen tack för ditt inlägg, det har varit till stor hjälp för mig som inte kunde bestämma mig om jag ska köpa den stora eller lilla spaden! :)

 3. Rustan Werling2012-11-13 at 18:53Reply

  Förresten, är det någon som har tips om schyssta tillbehör till iPad Mini?
  Jag köpte ett Ultrathin Keyboard cover från Logitech till grabbens iPad 3 men har inte hittat något liknande till iPad Mini.

  Alla tips på kul och bra tillbehör uppskattas

 4. Rustan Werling2012-11-13 at 18:50Reply

  Riktigt kul att läsa ett test om användningen och inte tekniska specifikationer.

  Nu är jag ännu mer sugen på min iPad Mini som kommer i morgon (den ligger i Örebro nu, uppdaterar fraktsidan typ 20 ggr om dagen).

  Jag få väl klämma lite på mitt smart cover för att stilla suget.

 5. Tommy k Johansson2012-11-13 at 09:03Reply

  Tack för fina kommentarer! :) Det finns så många tester som fokuserar på jämförande testvärden och benchmarks, så jag föredrar att skriva tester extremt subjektiva.

 6. David2012-11-13 at 08:36Reply

  Bra och nyanserat skrivet! Precis vad jag var ute efter. Jag har själv aldrig haft iPad (frugan och dottern har), då jag inte sett behovet. Nu när iPad Mini kom, så kastade jag mig över den, leverans sker den 23:e november.

  Jag gillar den mindre storleken, vilket gör att jag får användning av den i jobbet.

  Tack för bra text, nu känner jag mig stärkt i mitt beslut och längtar till den 23:e!

 7. Rasmus2012-11-13 at 07:45Reply

  Jag håller med när det gäller Retina skärmen. På iPad mini märker man ingen större skillnad (äger ingen själv men har testat) men när jag fick hem min iPhone 5 så märkte man en gigantisk skillnad ! Så du har nog rätt, vi har blivit lite bortskämda när det gäller skärm kvalité ;)

 8. Sebastian2012-11-12 at 23:30Reply

  Bra skrivet… nu vill jag ha en! (… intresset och hypen saknades…)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.