TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

Apple iPad vs Samsung Galaxy Tab

Skribent:
Publicerad: , 18:42
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:19
Respons: 7 kommentarer

ipad-vs-galaxy-tabEfter att jag publicerade ett test av surfplattan Samsung Galaxy Tab för några dagar sedan, har jag fått en hel del e-post och meddelanden från läsare som vill veta vad jag tycker om Galaxy Tab versus Apple iPad.

Som du säkert vet har jag haft en iPad 3G 64 GB ett bra tag nu, medan jag däremot bara har lekt med Samsung Galaxy Tab i någon dag. Jag har dock hunnit testa det mesta och härmed kommer mina åsikter…

Till att börja med vill jag säga att även om Galaxy Tab och iPad är surfplattor, skiljer de sig på flera stora punkter. Det gör att det ibland blir lite av att jämföra äpplen med päron.

ipadAndroid vs iOS

Förutom min iPad har jag en iPhone. Jag har testat några Android-mobiler av varierande kvalitet. HTC har släppt flera modeller som jag gillat skarpt, medan SonyEricssons X10 Mini var bland det sämsta skräp jag använt.

Jag är således en iOS-användare, även om jag har en hel del erfarenhet av Android. Jag tycker att de bägge mobila operativsystemen har sina för- och nackdelar och jag tänker inte utse någon “vinnare”.

Det finns idag mängder av utmärkta applikationer till såväl Android som iOS. Däremot har iOS en fördel i och med att det finns gott om applikationer avsedda för iPad. Däremot är det dåligt med Android-applikationer avsedda för surfplattor. Först i och med Android 3.0, som är på gång, kommer operativet vara mer anpassat till surfplattor.

En del användare har kritiserat tillverkare för att lansera surfplattor med Android 2.x istället för att vänta på version 3. Under min testperiod med Samsung Galaxy Tab upplevde jag emellertid inga jätteproblem med detta. De allra flesta av applikationerna fungerade finfint. Dessutom kan du uppgradera Galaxy Tab till Android 3.0 när systemet släpps.

galaxy-tabLiten skärm vs stor skärm

En stor skillnad mellan surfplattorna är att iPad har en skärm på 9,7 tum medan Galaxy Tab “bara” har 7 tum. Skillnaden är väldigt stor när man håller dem i handen.

Jag trodde att 7 tum skulle vara för lite efter att jag har vant mig vid iPaddens. Så var inte fallet. Det är snarare helt och hållet en smaksak. Ibland tycker jag att 7-tummaren och smidigare, medan 9,7-tummaren är betydligt bättre andra gånger.

Ärligt talat var det 50/50. Skillnaden är storleken och upplösningen – själva kvaliteten är densamma. Både iPad och Galaxy Tab har riktigt skarpa skärmar och de är lika känsliga och precisa.

Fler finesser hos Galaxy Tab

Om vi tittar på funktioner, vinner Galaxy Tab. Du kan nämligen ringa och skicka SMS/MMS med Taben. Samtal görs antingen via högtalartelefonen eller med ett headset.

Den har även två digitalkameror; en 3-megapixlare på baksidan och en enklare på fronten för videosamtal. Digitalkameran är ingen höjdare. Min iPhone tar till exempel bättre bilder, och då är jag inte speciellt imponerad av iPhones digitalkamera.

Vidare har Galaxy Tab plats för ett microSD-minneskort med stöd upp till 32 GB. Det gör att du kan uppgradera till mer minne på ett enkelt sätt.

Prisnivåerna skiljer sig lite

Samsung Galaxy Tab kostar alldeles för mycket. iPad är inte på något sätt en billig pryl, men den kostar inte lika mycket som Galaxy Tab. Den iPad-modell som prismässigt bör jämföras med Galaxy Tab är iPad 3G 16 GB, eftersom Galaxy Tab har 3G och 16 GB internminne.

iPad kostar i skrivande stund 6000 kronor, medan Galaxy Tab kostar drygt 7000 kronor. Här hittar du pris på iPad.

555364

698397

En tusenlapp kanske inte låter mycket på de här nivåerna, men det är alltså de lägsta priserna på Prisjakt. I butik kommer Galaxy Tab kosta närmare 8000 kronor. Och det är alldeles för mycket för en surfplatta.

Min rekommendation…

Idag rekommenderar jag Apple iPad framför Samsung Galaxy Tab. Skälen är att det idag finns fler välutvecklade applikationer till iPad, samt att prislappen är alldeles för hög för Galaxy Tab.

Jag skulle emellertid tippa på att priset på Galaxy Tab kommer att pressas fram till jul. Och då handlar det främst om du vill ha iOS eller Android.

Bägge enheterna är väldigt bra – men det är som jag skrev i början av texten att det är som att jämföra äppel och päron. Det är en smaksak. Föredrar du Android, satsa på Galaxy Tab och håll tummarna för att Android 3.0 släpps inom kort.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Daniel2012-05-21 at 11:46Reply

  Hej ser att denna recension funnits ett tag nu men forfrande intresant, Tack För en helt ok Recension, och bra argument, sedan är det som du säger att båda systemen har kommit till en nivå där det är sma och tycke som avgör och även lite användings område, Jag själv förespråkar ett Windows 7 eller 8 Platta men har en Android Glaxy Tab idag, och är nyfiken på nya iPAD 3, har du testat denna något ?

 2. Dennis Holmqvist2010-12-03 at 12:49Reply

  Rätt bra recension skulle jag säga. Däremot tycker jag att personer som kommer just från iOS – världen gör ett riktigt stort fel i sina omdömen. Något som gör recension rätt inskränkt i mina ögon.

  Man förutsätter nämligen att apparna är det viktigaste med en pekplatta eller smartphone eftersom iPad och iPhone kräver och drivs av just applikationer.

  Har man ett verktyg som kan ge en fullständig surfupplevelse – som Android 2.2-teknologi faktiskt gör – försvinner behovet av att använda appar dramatiskt. Särskilt som dom flesta Froyo-apparater har möjligheter att använda widgets direkt på startskärmarna. Att behöva trycka på en ikon varje gång man ska göra något, för ett program i taget, är inte modernt eller praktiskt. Det är gammal teknologi som jag verkligen inte tycker ger någon slags ”fördel”.

  Vidare förstår jag inte alls hur det kan vara ”tekniknördigt” (och därmed alltså nischat) att vilja accessa filhanteraren, som du skriver i recensionen av Tab. Är det därför det kommer fram en massa tjänster om och kring Dropbox för iOS?

  Som sagt, jag tyckte om att du inte ville bestämma någon vinnare (även om du rekommenderade iPad i slutet…) men jag tycker inte att dina argument är särskilt övertygande utan luktar lite Applibanskt…å andra sidan ska jag erkänna att jag är på andra sidan stängslet själv, och givetvis inte är helt ojävig.

 3. Mats2010-11-30 at 09:04Reply

  Jag är intresserad av varför du säger att x10 mini är bland det sämsta skräp du använt. Jag funderar på att köpa en pga det smidiga formatet, men ett så starkt uttalande i en annars bra blog får mig att tveka. Annars brukar du ha bra argument, men jag måste hålla med föregående inlägg om att det inte känns som ett seriöst uttalande.

 4. Surfplattan2010-11-26 at 19:31Reply

  Bra jämförelse tycker jag. jag väljer en Ipad då den lär få så många fler appar som spel och andra smarta & roliga funktioner. Redan idag finns det tusentals appar till Ipad – hur många finns det för övriga surfplattor? Dessutom lär nästa generation Ipads få större minne och webkamera, troligtvis redan nästa år.

 5. Bengt 392010-11-24 at 15:56Reply

  Det där med SonyEricssons X10 lät inte särskilt trovärdigt mer förutfattad mening än en saklig bedömning -du har nog fått ett måndagsexemplar ….
  X!0 pro är en mycket kompetent mobil som dessutom är tillräckligt smart för de flesta
  Andra kommentarer som bör göras
  Om man följer marknadsandelarnas utveckling så är tiden räknad för Apple på den oskäliga prisnivån man har idag för Androidmodeller kommer med rasande fart. Skulle inte förvåna mig om Nokia gör ett inspel också under kommande år.
  Dessutom är det smart att vänta att köpa läsplatta för de kommer att falla i pris rejält under nästa år- man kan jämföra med plattTV med Led faktiskt- Rätt pris på en läsplatta är halva priset på en laptop-Man kommer nog att kunna köpa två st läsplattor till det pris man begär idag vid denna tiden nästa år dessutom med bättre prestanda –
  Tips för den som tvekar: Köp inte nu utan avvakta några månader så får du se…

  • TkJ2010-11-25 at 09:20Reply

   Bengt 39: Jag använde X10 i två månader, så min åsikt är ingen förutfattad mening. Jämfört med andra Android-mobiler är X10 Mini värdelös.

 6. Tweets that mention Apple iPad vs Samsung Galaxy Tab -- Topsy.com2010-11-18 at 19:48Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, iPhn.se. iPhn.se said: [TkJ.se] Apple iPad vs Samsung Galaxy Tab http://dlvr.it/8mRTy […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.