TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

iPhone 4: Videosamtal, multitasking och superskärm

Skribent:
Publicerad: , 14:11
Uppdaterad: 2018-07-01, 01:13
Respons: 7 kommentarer

iPhone 4 presenterades av Steve Jobs på WWDC igår, och jag är förmodligen den sista IT-bloggaren som skriver om nyheten. Men jag kan inte låta bli att skriva om iPhone 4; multitasking, superskarp skärm, kamera med blixt och fler kul grejor.

Jag följde rapporteringen från WWDC live på MacWorld.se igårkväll. Det skrevs även en hel del på Twitter av de som kommenterade Steve Jobs presentation.

Läs också rykten om iPhone 5! Större skärm, bättre kamera, mer slimmad design?

Videosamtal med ny kamera

iPhone 4 har två stycken kameror – en vanlig och en på motsatt sida. Syftet med det är att möjliggöra videosamtal. Steve Jobs pushade väldigt hårt på det här med videosamtal – FaceTime – och han fick rätt många kängor på Twitter och i bloggar på grund av detta.

Videosamtal i mobiltelefoner är knappast något nytt. Det har vi haft i många år, men Jobs lyfte fram funktionen som om det var något Apple uppfunnit. Emanuel Karlsten på Expressen kommenterar det i sin blogg, där han även har med ett par kul tweets.

iPhone 4

Den ordinarie digitalkameran är på fem megapixlar och har en digital zoom på 5x. Notera att det inte är en optisk zoom, utan bara digital – där mjukvara skalar upp bilden, något som ger klart sämre skärpa än med riktig optisk zoom. Man har även lagt till en LED-blixt.

Kul är att man nu lagt in videoinspelning i HD-kvalitet. Upplösningen på video är 720p och med 30 bilder per sekund. Filmerna kan redigeras i iMovie för iPhone, som snart kommer att kunna laddas ner från App Store för cirka 40 kronor.

Retina, och mycket mer

Den nya skärmen är döpt till Retina, och den ger upplösningen 640 x 960 pixlar på 3,5-tumsdisplayen. Skärmen är sålunda lika stor men har bättre upplösning, som ska ge en skarpare bild. Befintliga applikationer skalas automatiskt upp till rätt storlek.

Andra nyheter i hårdvaran är att man bytt till A4-processorn från iPad, som är snabbare. Batteritiden har, bland annat på grund av A4, blivit bättre – 40 procent längre taltid.

iPhone 4

Filöverföring från nätverk blir snabbare i och med att man lagt till WiFi 802.11n-stöd. Datatrafik över 3G-nätet går med maximalt 7,2 Mbit nedströms och 5,8 Mbit uppströms. Precis som i iPad använder man Micro-SIM istället för vanligt SIM-kort.

En väldigt välkommen uppgradering är multitasking. Detta innebär att du kan köra flera applikationer samtidigt. Det här har tidigare krävt att du jailbreakat din mobil, men med iPhone 4 och iOS 4 går det i alla mobiler.

iPhone 4 kommer med 16 GB respektive 32 GB. Mobilen kommer att lanseras i Sverige under juli, men någon prislapp är ännu inte känd. Det ska bli intressant att se om det går att byta in sin iPhone 3GS mot en iPhone 4 när det blir aktuellt.

iPhone 4 kommer hos Tre

Teleoperatören 3 har redan gått ut med att man kommer att erbjuda iPhone 4. Man har lagt upp en liten hemsida där man kan fylla i sitt intresse för att få mer information när operatören har tagit fram prisuppgifter och annat.

Uppdatering: Telenor kommer också att ha iPhone 4 i sitt sortiment, och även här kan du anmäla ditt intresse. Förmodligen erjuder alla andra operatörer också iPhone 4 när den kommer

Kommer jag skaffa en iPhone 4?

Och nu till frågan; kommer jag att skaffa en iPhone 4? Än så länge har jag inte bestämt mig. De nyheter som mobilen erbjuder jämfört med den iPhone 3GS jag har, tycker jag inte är tillräckligt intressanta för att jag ska byta – i alla fall inte om det kostar många tusenlappar (vilket det förmodligen gör).

Därmed inte sagt att iPhone 4 är en dålig uppgradering. Personligen tänker jag dock vänta tills iOS 4 finns att ladda ner till min 3GS, se hur bra det är, och därefter bedöma huruvida det är värt att byta till en version 4.

Jag upplever inte min 3GS som slö, så den snabbare processorn spelar ingen större roll för mig. Inte heller är videosamtal intressant, och digitalzoom i kameran har jag redan via applikationen Camera Plus. Multitasking däremot, det är onekligen lockande. Att köra Spotify i bakgrunden hade varit fint – även på en icke jailbreakad iPhone.

Uppdatering: Multitasking ingår i iOS 4 som du kan uppgradera till gratis om du har exempelvis iPhone 3GS.

Läs mer hos andra:

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – swisha 25 kr till 0703321680!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 

7 kommentarer

 1. johan w.2010-09-17 at 20:18Reply

  Den nya iPhonene är bara så himla cool! Jag kommer att köpa den på direkten, men jag är lite osäker på ifall jag vill ha en telefon som är tyngre än tidigare modell…. men jag antar att jag inte kan göra något åt saken eller?

 2. Fredrik2010-06-10 at 12:09Reply

  Kunde hoppats på en något bättre kamera men annars ser den klart intressant ut. Får väl avvakta priset innan man bestämmer sig om det blir att inhandla eller se sig om efter någon liknande som känns mer värd.

 3. tomas2010-06-08 at 22:11Reply

  Inte den sista, jag har inte skrivit en stavelse om iPhone 4 på bloggen jag skriver på. Däremot finns det andra skribenter där som sköter den biten^^

 4. Iphone 4 presenterades | Xorizov2010-06-08 at 19:40Reply

  […] Posted on 2010/06/08 by Xorizov Igår presenterade Steve Jobs den nya Iphone 4 på WWDC. Iphone 4 kommer att lanseras någon gång under juli i Sverige. Priset på mobilen är fortfarande […]

 5. Blogizee2010-06-08 at 19:17Reply

  Nja, kommer inte att köpa iPhone 4. Känns inte som det är så väst mycket att springa benen av sig för.

 6. Erik2010-06-08 at 18:45Reply

  multitasking kommer att funka på 3gs också, inte bara iphone 4. http://www.apple.com/se/iphone/softwareupdate/ Står längst ner under compability.

 7. Scary Mary- en blogg om IT, datorer, mobiltelefoner och mjukvara » Blog Archive » Nya iPhone 4 presenterad!2010-06-08 at 18:16Reply

  […] om iPhone 4: Din IT Kunskap, TkJ, iPhone24, Macken, Mjukvara, Allt om Mac, GadGeeks […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.