TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

iPhone 5: Allt du behöver veta inför lanseringen!

Skribent:
Publicerad: , 07:01
Uppdaterad: 2012-09-22, 08:39
Respons: 10 kommentarer

iPhone 5iPhone 5 tros presenteras på ett Apple-event i september, fast det finns också rykten som säger att den nya generationen av iPhone kommer att visas upp redan i augusti, eller så sent som oktober. Exakt hur det blir lär vi inte få reda på förrän Apple skickar ut sin inbjudan till eventet.

Ryktet säger att Apple kommer att hålla ett event den 12 september, och analytiker tror att företaget då förutom iPhone 5 även visar upp en iPad Mini och en ny generation av iPod Nano. Försäljningen av iPhone 5 lär dock inte börja direkt utan senare. Så är det emellertid alltid, då Apple brukar ha en väntetid mellan demonstration och att produkten finns att köpa direkt från företaget eller via återförsäljare.

Uppdatering: iPhone 5 är lanserad!

Allt om iPhone 5! Här kan du läsa allt om den nya iPhone 5. Alla nya funktioner, både i hårdvara och mjukvara. Ett komplett guide till din nya mobil.

iPhone 5 är minst sagt efterlängtad. Redan i oktober 2011 var det många som trodde att Apple skulle visa upp iPhone 5 på ett event, men företaget hade istället en mellanmodell i form av iPhone 4S. Eventet följdes av enormt många via webben, och antiklimaxet var stort när det stod klart att det inte blev någon iPhone 5.

Sponsor: Skaffa iPhone 5 hos Halebop! Nnu finns iPhone 5 att köpa, här får du ett erbjudande från Halebop. Läs mer här!

Uppdatering 8 augusti: Hur ser iPhone 5 ut? Här hittar du snygga bilder på hur den nya iPhone skulle kunna se ut. Det är så klart fejkade bilder, men de är snyggt gjorda!

iPhone 5 vit

Nu råder det dock ingen tvekan om att det verkligen kommer en iPhone 5. Som vanligt håller Apple stenhårt på all information så allt som skrivs handlar om rykten och spekulationer. Men generellt sett brukar de flesta gissningar vara ganska träffsäkra. Huruvida iPhone 5 visas i augusti eller senare under året lär vi inte få reda på förrän det är dags. Enligt Wired är det den 7 augusti som gäller, men mer troligt är att det blir den 12 september (eller någonstans runt det).

Tidigare lanseringar av iPhone-modeller har skett under september och oktober, för att få ut mobilen lagom till julhandeln. Enligt en analytiker som Wired pratat med, kan Apple valt att flytta lanseringen till augusti för att man vill komma med mobilen lagom till att studenter återvänder till skolan. Nu är det dock den 6 augusti och än har vi inte hört något.

iPhone 5iPhone 5 och en större skärm

Så vad kan vi vänta oss för några nyheter i iPhone 5? I juni skrev vi om att bloggen 9to5mac publicerat bilder på vad som sades vara iPhone 5, tillsammans med uppgifter om nyheter i den nya generationen.

Skärmen ska bli större, cirka 4 tum – att jämföra med senaste iPhone 4S som har 3,5 tum. Skärmration är på 16:9 och upplösningen sägs vara 1136×640 pixlar. Att Apple skulle göra skärmen större är en rätt trolig gissning.

Gillar du iPhone 5? Klicka på Rekommendera här under för att gilla sidan på Facebook!

Väldigt många konkurrenter på Android-marknaden har visat att 4-tumsskärmar är populära. För oss som testar väldigt många mobiler så känns ibland 3,5-tumsskärmen på iPhone faktiskt rätt liten, när man nyss har använt en Android-mobil med 4 tum eller större.

Att göra skärmen större är dock ingen smal sak. En fördel med iPhone och iOS, jämfört med Android och Windows Phone, är att det, för app-utvecklare, bara finns några få upplösningar och storlekar att anpassa sina applikationer för. Om det nu kommer en större skärm med högre upplösning, får man hoppas att grafiken i appar kan skalas på ett snyggt sätt (vilket vi inte tvivlar på; Apple är duktiga på sådant).

iPhone 5 miniportMinikontakt ställer till det för tillbehör

iPhone 5 kommer med största säkerhet att få en ny form av kontakt, som är mindre än den Apple idag använder i sina enheter. Skälet till varför man vill byta, är att man helt enkelt vill spara utrymme. En mindre kontakt tar så klart mindre plats i mobilen, vilket ger utrymme för annat.

Här finns en nackdel, och det är att iPhone 5 inte kommer att kunna anslutas direkt till alla de tillbehör som idag finns med den gamla stora kontakten. Visst kommer det att säljas en adapter, men långt ifrån alla tillbehör kan rent praktiskt använda en adapter. Det räcker att titta på ett par högtalare med dockningsstation för att förstå att en adapter inte fungerar.

iPhone 5, också fejkbildiPhone 5 blir stryktåligare

Ett väldigt vanligt problem med iPhone 4/4S är att både fram- och baksida är i glas. Det ser väldigt snyggt ut, men utan ett skydd (som därmed gömmer den snygga baksidan) är mobilen hopplöst känslig. Hur många är det inte som har spräckt glaset efter att ha råkat tappat mobilen i marken? En av mina iPhone 4 råkade ut för ett 20 cm högt fall, vilket pulvriserade hela baksidan.

Tester av iPhone-appar! Besök den svenska bloggen AppReview som testar iPhone-appar. Här hittar du massor av coola spel, nyttiga verktyg och andra kul appar att ladda ner till iPhone och iPad!

Enligt de rykten som 9to5mac skrivit om, kommer iPhone 5 inte att ha en baksida av glas. Istället går man tillbaka till metall, som användes i iPhone 3 (och tidigare generationer). Tydligen har man kopplat ihop antennen med metallskivan på baksidan, för att förbättra mottagningen. Apple har som bekant fått mycket kritik om dålig mottagning och brutna samtal i iPhone 4/4S – något som jag själv dock aldrig upplevt.

Andra nyheter i iPhone 5

Vidare sägs Apple ha flyttat kameran på framsidan av mobilen och centrerat den över hörluren. Kameran på framsidan, som används för videosamtal med exempelvis Skype och Facetime, kommer att bli bättre och högupplöst. Den andra kameran, på baksidan, är troligen densamma som i iPhone 4S och har 8 megapixlar.

En snabbare processor är också en trolig gissning, samt att iPhone 5 får mer internminne (RAM) – 1 GB istället för tidigare 512 MB.

iPhone 5

iPhone 5 kommer med största säkerhet att få 4G/LTE-stöd, precis som den senaste generationen av iPad. Ett problem med iPad och LTE, är att man använder den amerikanska standarden, vilket betyder att tekniken inte fungerar i Sverige.

Det återstår att se huruvida Apple tagit fram en modell som fungerar med LTE även här. För datatrafik är 4G/LTE grymt bra. Däremot fungerar telesamtal mindre bra, som IDG skriver om. Stöd för 3G kommer att finnas kvar.

Uppdatering 13 augusti: Det cirkulerar nu bilder på vad som sägs vara det nya moderkortet i iPhone 5. Du kan se bilderna här.

iOS 6 är givet för iPhone 5

Något som vi dock kan vara helt säkra på, är att iPhone 5 kommer med iOS 6. Apple har till och med en sajt tillägnad iOS 6 där det framgår att den nya versionen av operativsystemet kommer under hösten. Du som redan idag har en iPhone, iPod Touch eller iPad, kommer att kunna uppgradera gratis till iOS 6 när det lanseras. Och numera sker uppgraderingarna trådlöst via WiFi, så du slipper iTunes…

iOS 6 och iPhone 5

Jag ska inte gå in allt för mycket i iOS 6, utan får återkomma med en annan bloggpost om det. Men lite kortfattat kan några funktioner nämnas. En intressant finess är kartorna, där man valt att dumpa Google Maps. Av skärmdumpar att döma kommer kartorna i iOS 6 vara grymt bra. Dessutom finns det färdbeskrivning, typ som i en vanlig GPS.

Facebook kommer att vara integrerat i iOS 6, vilket är efterlängtat. I och med iOS 5 integrerade man Twitter, och det är många som saknat Facebook. Det ska bli intressant att se hur väl det fungerar. Själv använder jag främst Windows Phone och där är Facebook och Twitter integrerat på ett riktigt snyggt sätt.

Värt att nämna är också att Facetime äntligen ska fungera över mobilnätet! Nu behöver man inte längre befinna sig inom ett WiFi-nät för att använda Facetime. När Apple visade upp Facetime, det vill säga videosamtal, var jag föga imponerad, men idag använder jag det friskt. Har man barn är det en klart trevlig funktion.

iPhone 5 baksida

iPhone 5 till Sverige?

När kommer iPhone 5 till Sverige och vad får iPhone 5 för pris?Eftersom vi ännu inte vet när iPhone 5 lanseras (release date, som många söker efter) går det inte att säga när iPhone 5 kommer till Sverige. Om det stämmer att Apple håller ett event den 12 september där de presenterar iPhone 5, kommer den nya generationen av iPhone förmodligen att börja säljas runt två veckor efter, i alla fall i USA.

Det brukar dröja lite extra innan lanseringen sker i Sverige. Gissningsvis kommer iPhone 5 att kunna köpas i Sverige någon gång under oktober månad. Men det är som sagt en ren spekulation.

iPhone 5 pris

Precis som med lanseringsdatum går det bara att gissa sig till vilket pris iPhone 5 kommer att få. Om vi tittar på historiken är det dock troligt att iPhone 5 kostar ungefär lika mycket som en iPhone 4 kostar idag. Apple brukar sätta samma pris på den nya generationen som den tidigare aktuella. I samband med att iPhone 5 börjar säljas lär iPhone 4 få ett lägre pris.

Idag kostar en ny iPhone 4S, direkt från Apple Store, 5795 kronor med 16 GB lagringskapacitet. Det är därför troligt att pris på iPhone 5 hamnar på samma nivå. Det här priset gäller en obunden iPhone. Om du köper din iPhone 5 tillsammans med ett mobilabonnemang, betalar du inte lika mycket i fast pris utan då bakas kostnaden in i månadsavgiften.

iPhone 5 får bättre batteri

iPhone 5 får bättre batteriDet har läckt bilder på vad som sägs vara batteriet för iPhone 5, och det är större än det som sitter i den föregående modellen. Det största troliga skälet till varför man gjort ett större batteri, är att iPhone 5 kommer att ha stöd för LTE/4G. Det här kräver nämligen en hel del energi, och för att mobilens batteri inte ska tömmas för fort behövs det göras större.

Man har, om ryktena stämmer, fått mer plats för batteriet genom att dels göra iPhone 5 högre och dels att man har minskat storleken på porten.

För att summera är vi många som ser fram emot iPhone 5, och ska man tro på i alla fall en del av ryktena kan det bli en riktigt trevlig uppgradering av både mjuk- och hårdvara.

Här hittar du tester av iPhone-appar.


Källor: Examiner, 9to5mac

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

10 kommentarer

 1. addesalle2012-10-04 at 09:58Reply

  det stämde….

 2. Tommy k Johansson2012-08-07 at 22:34Reply

  Christian: Själv tycker jag det är skitkul med rykten och gissningar. Ta reda på fakta, skriver du, samtidigt som du konstaterar att Apple inte släppt någon info. Hur ska vi kunna ta reda på fakta då? Det är klart att vi gissar och spekulerar. Alternativet är att helt ignorera faktumet att det kommer en iPhone 5, vilket vore fullkomligt absurt.

  Och vad gäller att tappa mobiler, så tappade frugan sin iPhone 4 från ca 20 cm höjd och den sprack. Min iPhone 4 kom i närheten av fukt och la av. Jag säger inte att andra mobiler tål mer (även om mina Nokia Lumia och Motorola Razr fått betydligt mer stryk utan så mycket som repa) men att iPhone är ömtålig är inget rykte (förresten, sa du inte nyss att man inte skulle skriva om rykten?). Fråga valfritt försäkringsbolag.

 3. Christian2012-08-07 at 21:47Reply

  Så tragiskt att man skall gissa sig fram en telefon! Ta reda på fakta innan det skrivs för mycket! Apple har ju själv inte sagt något för att inte skapa rykten men liks förbannat skall vi, svenskarna gissa oss till allt. Så skapas SKITSNACK! Jag själv tycker om iOS ist för android då android har en förmåga att hänga sig i programmen. Har dessutom haft min iPhone ute i regn och tappat den från höga höjder. Den håller!, bara ryktet säger annat!

 4. Kristoffer2012-08-03 at 13:18Reply

  Det som ska bil allra mest intressant är att se hur väl alla gissningar stämmer :)

 5. Niklas Lilja2012-07-26 at 21:27Reply

  Sam sagt Apple tycker jag är grymt duktiga på att lansera produkter med bra kvalité. Det är inte många uppgraderingar som följer efter programvara/hårdvara är släppt. Jag tror ingen kommer bli besviken på iPhone 5 heller, här är det nog många som lägger av sina gamla 3G/3GS och inskaffar sig en 5:a. Själv så tycker jag att min iPhone 4 börjar bli seg men det har säkert o göra med alla bilder som ligger på luren o att man är dålig på att avsluta programmen. Som sagt den som väntar på något gott brukar inte bli besviken. Största minnesmodellen är det som gäller då jag köper in min femma.

  Tjo flöjt!

  /Niklas

 6. Adam2012-07-23 at 16:24Reply

  Kartorna i nya kartappen (som jag är den första att hylla att den äntligen uppdateras) verkar enligt rykten vara dåliga om man inte bor i USA. Eftersom man dumpat Google Maps och kör egna kartor (har Apple fotat hela världen? Varför göra något som någon annan redan gjort?) så ska kartorna som inte är över USA och andra stora delar av världen, vara dåliga, korniga… Har du hört något om det?
  Att man har uppdaterat så att kartor blivit mer än GPS som man faktiskt kan bli vägledd av är grymt bra, tycker jag.

 7. Krakow och iPhone 5 lansering | Collapse - Din Aspie i etern...2012-07-15 at 14:07Reply

  […] Läs mer om iPhone 5 och lanseringen. […]

 8. Erik2012-07-15 at 11:59Reply

  Som jag har längtat, dock känns det alltid med Apples produkter som om dem håller på dem lite för länge.

 9. Ingo2012-07-15 at 10:08Reply

  Att Apple ändrar kontakt i botten kan säkert ha med utrymmesbesparingar att göra.
  Men det faktum att standard tagits fram för att alla mobiler skall ha samma anslutningar för laddning, är en faktor ej att glömma när det gäller den nya dockningen för iPhone.

 10. Sebastian2012-07-15 at 07:58Reply

  Woho!!
  Snart är den här :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.