TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Apple

iPhone 7 och experternas kritik mot Apples nya generation

Skribent:
Publicerad: , 07:42
Respons: 3 kommentarer

iPhone 7 och 7 Plus, Sverige-lansering och prisiPhone 7 och iPhone 7 Plus går från och med idag, fredag 9 september, att förhandsbeställa från Apple. Den nya generationen lanseras den 16 september. Men hur bra är egentligen Apples nya smartphone?

Experterna är långt ifrån enade i hyllningar, som det var några generationer sedan. Den nya hemknappen kallas av The Verge för ”hemsk” och Apples val att plocka bort uttaget för hörlurar får mycket kritik. iPhone 7 är inte revolutionerande och en del anser att konkurrenterna har sprungit ifrån. Samtidigt, en del av nyheterna är spännande…

iPhone 7 kommer i två modeller; den vanliga iPhone 7 respektive iPhone 7 Plus. Den ordinarie modellen har en skärm på 4,7 tum och skärmen på iPhone 7 Plus mäter 5,5 tum. Det är samma storlekar som föregångaren iPhone 6 respektive 6 Plus. Designen på iPhone 7 skiljer sig inte speciellt mycket från 6:an.

Innehåll i artikeln

 1. Video: iPhone 7 Keynote på mindre än 10 minuter
 2. Nyheterna i iPhone 7
 3. Pris och lansering i Sverige
 4. Fotografera i Raw-format käkar lagringsutrymme
 5. iPhone 7 utan ljudutgång
 6. Trådlösa hörlurar för din iPhone 7
 7. Apple sänkte börsen, hemliga försäljningssiffror
 8. Video: Officiell lansering av iPhone 7
 9. Experterna inte speciellt imponerande
 10. De första förhandstesterna av iPhone 7
 11. Oröstning – kommer du skaffa iPhone 7?

Apple strömmande eventet live i onsdags, men om du missade det kan du se hela videon här – den är drygt två timmar lång. Alternativt kan du kolla på en nedklippt version som lyfter fram allt väsentligt på bara 10 minuter. Den hittar du här:

Nyheterna i iPhone 7

Här kommer en del av de största nyheterna med iPhone 7:

 • Mobilen är skyddad mot damm och vatten. Någon kallade den för toalettsäker.
 • Digitalkamerorna är bättre. Kameran på baksidan tar foton i 12 megapixlar, vilket är samma upplösning som iPhone 6, men tekniken är ny och klarar av ett f-värde på ner till 1,8, jämfört med 2,2. Kameran ska vara bättre på att ta foton i dålig belysning. Blixten är ny och bättre.
 • Frontkameran hanterar 7 megapixlar, upp från 5. Du kan även spela in video i 1080p, jämfört med 768p i iPhone 6.
 • iPhone 7 Plus har inte bara en kamera på baksidan, utan två – en ordinär vidvinkel, samt en med teleobjektiv. Du får en optisk zoom på 2x, tack vare teleobjektivet.
 • iPhone 7 har en ny processor, vid namn A10. Enligt Apple själva är processorn dubbelt så snabb som föregångaren A9, vilken satt i iPhone 6.
 • Den nya processorn drar mindre ström. iPhone 7 ger dig upp till två timmar längre batteritid, och iPhone 7 Plus en timme.
 • Hemknappen har gjorts om och är numera inte en fysisk knapp, utan en digital variant. Det här har fått en del kritik. The Verge går så långt att recensenten kallar den nya hemknappen för ”hemsk”.
 • Ryktet om att Apple plockat bort uttaget för hörlurar visade sig stämma. Det finns helt enkelt ingen 3,5 mm stereoport länge. Du kan skaffa en adapter för Lightning-kontakten för 99 kronor.
iPhone 7 Plus, dubbla kameror
image-24634

iPhone 7 Plus har två stycken kameror på baksidan – vidvinkel respektive teleobjektiv.

Pris och lansering i Sverige

Den 13 september kommer Apple att lansera iOS 10 för iPhone, iPad och iPod Touch. Uppgraderingen av operativsystemet har bland annat en utgåva av iMessage med nya finesser. Applikationen Kartor uppgraderas och i Bilder kommer du att kunna tagga ansikten och objekt.

Sverige ingår i första lanseringen, så iPhone 7/7 Plus släpps redan 16 september. Prislappen börjar på 7495 kronor för iPhone 7, och 8795 kronor för iPhone 7 Plus. Läs mer hos Apple.

Du kan få din iPhone 7 i någon av följande färger; Gagatsvart, Svart, Silver, Guld eller Rosa Guld. Den förstnämnda färger är högglansig svart. Apple varnar själva för att den här färgen innebär att den snabbt bli smutsig av damm och fläckar från fingrarna, samt att färgen lätt repas.

iPhone 7 olika färger
image-24635

iPhone 7 kommer i ett antal olika färger. Högblank svart har redan fått negativt omdöme – från Apple själva…

Fotografera i Raw-format käkar lagringsutrymme

Den nya generationen har tre olika storlekar på internminnet; 32 GB, 128 GB eller 256 GB. Spontant, och utan att ha testat mobilen, skulle jag avråda från att välja 32 GB-modellen. Väljer du modellen med högblank svart färg, kommer den dock inte i 32 GB-utgåva.

Visst, de större versionerna kostar mer, men 32 GB är inte speciellt mycket om du vill ha plats för allt mer utrymmeskrävande appar och framför allt digitalfoton och videoklipp. I och med att kameran är bättre kommer fotona att ta mer plats på lagringsutrymmet.

Det här är framför allt relevant om du väljer att fotografera i Raw-format istället för Jpeg. Ja, en av nyheterna i iPhone 7 är att digitalkameran nu har stöd för Raw-filer.

Detta innebär att bilderna inte skadas av komprimering, vilket händer när du använder Jpeg. När du fotar i Raw-format har du större möjligheter att göra justeringar efteråt, för att ändra exempelvis färgstyrkor och kontrast.

Digitalfoto i Raw-format med iPhone 7
image-24636

Här är ett exempel på en bild som fotograferats i Raw-format (inte med iPhone 7) före och efter redigering i Adobe Lightroom.

iPhone 7 utan ljudutgång

En av de nyheterna som fått mest kritik är Apples val att plocka bort stereoporten för att koppla in hörlurar eller ansluta din iPhone till ljudsystem, högtalare, bilstereo och så vidare.

Det har länge gått rykten om att detta skulle hända, och i det här fallet visade sig ryktena stämma. Som nämns ovan så har Apple en adapter som ansluts till Lightning-porten och ger dig en vanlig ljudutgång. Tyvärr gör det här att du inte kan ladda batteriet samtidigt.

Adaptern kostar dock bara 99 kronor, vilket är lågt om du tittar på vad Apples egna adaptrar brukar kosta. Med hjälp av denna kan du ansluta dina gamla hörlurar och hörsnäckor till din iPhone 7.

Att företaget plockat bort stereoutgången gör att de kunnat frigöra utrymme eftersom porten tagit en hel del plats.

Parodi: Apple Plugs gör om din gamla iPhone till en iPhone 7 genom att täppa igen ljudutgången…

Trådlösa hörlurar för din iPhone 7

Tanken är väl att vi ska gå över till trådlösa hörlurar. Bluetooth framför kabel. Det betyder ännu fler batterier att ladda. Men ärligt talat, hur ofta är inte sladden till dina hörlurar i vägen? Den fastnar lite överallt och hörsnäckorna rycks ut.

iPhone 7, AirPods
image-24637

Apples nya hörsnäckor AirPods är trådlösa och passar således bra ihop med iPhone 7.

Apple lanserar ett par nya hörsnäckor utan sladd – AirPods. De ser ut som de klassiska hörsnäckorna men de är trådlösa. AirPods levereras med ett fodral som du använder för att ladda hörsnäckorna. Batteritiden anges till 24 timmar.

Priset för de trådlösa hörsnäckorna ligger på 1795 kronor. Tycker du det är okej med kabel finns EarPods med Lightning-kontakt för 295 kronor. Ett omskrivet alternativ till Apples egna trådlösa hörsnäckor är svensktillverkade Earin.

Tidningen Ljud & Bild testade i mars 2015 tio stycken trådlösa lösningar med fokus på träning och sport. Läs artikeln här.

Apple sänkte börsen, hemliga försäljningssiffror

Apple brukar alltid släppa sina nya iPhone på fredagar, för att sedan veckan efter presentera försäljningssiffrorna under den första helgen. Det här kommer företaget inte att göra den här gången. Hur många iPhone 7 som säljs under helgen görs inte offentligt.

Skälet till det här ska vara att siffrorna inte så mycket visar på hur många smartphones som har sålt, som de visar på hur många Apple har tillverkat. Och med tanke på att Apple förmodligen inte tagit fram lika många enheter som vanligt den här gången, vill man nog inte gå ut med det.

Apples aktie sjunker
image-24638

Apples aktie sjönk ordentligt under torsdagen, efter lanseringen av iPhone 7 och ett gäng andra produkter.

Apple har tidigare under året dragit ner produktionen av iPhone 6 och 6S, i och med att efterfrågan dalat. Försäljningen av antalet enheter efter lanseringen av iPhone 6 var lägre än väntat och man är troligtvis rädd att trenden ska fortsätta med iPhone 7.

Efter att ha gått ut med att företaget inte kommer presentera första helgens siffror, var det mer än en analytiker som tolkade det här negativt. Under torsdagen sjönk Apples aktier med 2,6 procent. Det tyngde enligt TT ner Dow Jones med 0,3 procent och Nasdaq med 0,5 procent.

Experterna inte speciellt imponerade

iPhone 7 samt iPhone 7 PlusHistoriskt sett har nya generationer av iPhone skapat stora rubriker och kunder har campat utanför butikerna för att vara först med att köpa Apples smartphone. Förmodligen kommer vi att se campare även imorgon, men experterna är överlag inte speciellt imponerade av lanseringen.

Många påpekar att iPhone 7 saknar den wow!-faktor som modeller förr haft (nåja, iPhone 6 var inte heller så spännande). Läs till exempel min bloggpost från februari 2009, efter att jag för första gången testat en iPhone.

Läs till exempel Ben Thompsons bloggpost på Stratechery.

De första förhandstesterna av iPhone 7

Det kommer att ta ett litet tag innan vi kan läsa de första mer genomgående testerna – i alla fall fram till 16 september då mobilen lanseras. Men det har ändå kommit en del första tester från journalister som var på plats under Apples Event på onsdagskvällen.

TechRadar konstaterar att inte alla rykten som föregått presentationen visade sig stämma. iPhone 7 är ingen jätteuppgradering enligt sajten, utan det är mer en ny variant av iPhone 6. Även om antalet nyheter är relativt få skriver TechRadar att ett par av dem är klart intressanta.

What’s new with the iPhone 7? Either a lot and very little, depending on what matters to you in a phone. [Källa: TechRadar]

Styrkorna som recensenten lyfter fram är den bättre skärmen, att mobilen är vattentät och att de dubbla högtalarna ska blivit märkbart bättre. Det är något jag personligen tycker är värt att lyfta fram. iPhone har redan idag, i den iPhone 6 jag själv använder, riktigt bra högtalare. Samma sak gäller mina iPad och MacBook Air; de inbyggda högtalarna är jämfört med konkurrerande smartphones och PC-datorer oerhört kraftfulla.

Det främsta nackdelarna är att designen är i princip densamma som från iPhone 6, att det inte finns någon ljudutgång samt – om jag förstår det rätt – att den nya dubbelkameran bara finns i iPhone 7 Plus.

Cnet berättar att om du sett fram emot en vattentät smartphone med bättre batteritid, kommer du att bli nöjd. Vill du däremot ha en ljudutgång i din mobil, kan du räkna med att bli besviken.

Få tester tar inte upp faktumet att det saknas ljudutgång. Och Cnet är långt ifrån ensamma om att kritisera den nya hemknappen, även om de inte går så långt som att kalla den för ”hemsk”, som The Verge.

The iPhone 7 feels pretty much the same as the iPhone 6S, with the same 4.7-inch screen. Apple says the ”HD Retina display” is 25 percent brighter than last year’s model. It includes the pressure-sensitive 3D Touch layer that buzzes slightly when you press and hold the screen. [Källa: Cnet]

Brittiska tidningen The Mirror är överlag positiva till den nya generationen av iPhone. Skribenten anser att iPhone 7 har tillräckligt med nyheter för att det är värt att hålla intresset uppe.

There will be people who are deeply unhappy at not having a headphone jack any more, and it could be argued that new finishes aren’t going to be enough to persuade people looking to upgrade their iPhones.

But the new and improved cameras, home button, zippy processor and better battery life will answer the needs of a lot of fans – and simultaneously keep us wanting more. [Källa: The Mirror]

Affärstidningen Forbes har publicerat en rätt omfattande förhandstitt på iPhone 7. Deras slutomdöme ställer frågan om hur pass få nyheter som behövs för att iPhone-fansen ska uppgradera sina mobiler till den nya generationen:

The iPhone 7 and iPhone 7 Plus are going to be pivotal phones for Apple. Irrespective of how much you think they have been updated compared to previous models, Apple is taking a risk that consumers will happily upgrade to a phone that is marginally better than last year’s model. How much of a difference does there need to be for consumers to buy a brand new handset, to look to renew a network contract, or to extend an Apple Upgrade Program agreement for another year? [Källa: Forbes]

Tja, det återstår att se… Jag ser fram emot att läsa mer ingående tester när iPhone 7 väl når ut till recensenterna. Det ska bli spännande att se hur den nya generationen klarar sig, när man faktiskt använder mobilen och kan titta på helheten istället för varje respektive funktion.

Rösta om din nästa smartphone!

Kommer du skaffa en iPhone 7 eller 7 Plus när den lanseras? Eller är den någon annan smartphone-modell som lockar mer? Rösta i formuläret – och komplettera gärna genom att till exempel berätta vilken Android-smartphone som du vill ha i kommentarerna nedan!


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Niclas2016-09-26 at 10:32Reply

  Haha, lite väl vinklad artikel?
  Slutade läsa vid; ”Du kan skaffa en adapter för Lightning-kontakten för 99 kronor.”

  Varför skulle man skaffa en adapter när den följer med telefonen?

  CTRL+F4

 2. Wilms Tolle2016-09-09 at 09:01Reply

  Aldrig att jag vill hamna i händerna på storebror Apple som ska bestämma allt…Och det till orimliga priser (tänker nu mest på datorer).

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.